Timo Jouhki lukoo kovaa tekstiä Citroënin toiminnasta - ”Suoraan sanottuna alentavaa” - Urheilu - Aamulehti

Suomalainen rallin sisäpiiriläinen laukoo kovaa tekstiä Citroënin toiminnasta: ”Suoraan sanottuna alentavaa”

Timo Jouhkin mukaan rallin MM-sarjasta katoaa Citroënin mukana yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista elementeistä.

Timo Jouhki muistuttaa, että Rovanperä joutuu vielä opettelemaan sadoittain kilometrejä rallin MM-sarjassa.­

21.11.2019 17:30

Citroënin vetäytyminen rallin MM-sarjasta oli odotettu päätös, mutta se langetti synkän varjon MM-sarjan tulevaisuuden ylle. Kaudella 2020 MM-sarjaa kiertää vain kolme tallia, joista kaksi – Toyota ja Hyundai – ovat niin sanottuja tehdastalleja. M-Sport pyörii yhä yksityisin voimin.

– Citroën yritti kovasti jatkaa, mutta ihan selkeästihän se oli niin, että Sébastien Ogier ei halunnut jatkaa siellä. Sen takia he sitten löivät pillit pussiin, rallimanageri Timo Jouhki kertaa keskiviikon uutista Alma Medialle.

– He yrittivät alun perinkin saada Sébin sinne voittaakseen maailmanmestaruuden ja luodakseen sillä tavalla taas nimeä ja mainetta.

Tiedotteessaan Citroën kertoi, että päätös välittömästä vetäytymisestä syntyi sen jälkeen, kun kuusinkertainen maailmanmestari Ogier oli ilmoittanut, ettei jatka tallissa sopimuskauttaan loppuun. Ogierin heittäminen bussin alle oli Jouhkin mukaan väärin toimittu.

– Ei tallin pitäisi tuolla tavalla toimia. Kyllä se pitäisi muotoilla jotenkin toisin.

– He vieläpä sanoivat, ettei muita huipputason kuljettajia ollut saatavilla, mikä on muita kuljettajia kohtaan ihan suoraan sanottuna alentava lausunto. Jos tarkkoja ollaan, onhan siellä montakin kuljettajaa, jotka ovat voittaneet aika monta osakilpailua.

Jouhki mainitsee muutaman kuljettajan nimeltä.

– Todennäköisesti Citroën olisi voinut saada Kris Meeken tai Jari-Matti Latvalan sinne. He molemmat ovat varsin kovan luokan kuljettajia. Andreas Mikkelsenkin on voittanut kilpailuja ja pärjännyt tänä vuonnakin ihan hyvin. Okei, ehkä he eivät ole ihan maailmanmestariehdokkaita, mutta kuitenkin. Tuollaiset lausunnot ovat aika turhia.

Jouhkin mainitsema Latvala on hänen oma suojattinsa, mutta hän kiistää neuvotelleensa Citroënin kanssa esimerkiksi Latvalan tulevaisuudesta.

– Totta kai olen aina ollut sen verran heidän kanssaan tekemisissä, että tiedän suunnilleen, missä siellä mennään.

Tasaista vääntöä

Työttömäksi on jäämässä suuri määrä toinen toistaan parempia WRC-kuljettajia. Jouhkin mukaan Citroënin vetäytyminen on toki surullista kuljettajien mutta ennen kaikkea MM-sarjan kannalta.

– Se tekee helvetin ison loven MM-sarjaan. On ihan selvää, että meillä ei ole varaa menettää talleja. Tilannehan on ollut nyt muutaman vuoden aika kiva. Kilpailu on ollut tasaista sen jälkeen, kun tuli uudet autot silloin kolme vuotta sitten. Ei ole ollut mitään sellaista ihan ylivoimaista hommaa samalla tavalla kuin vaikkapa Volkswagenin aikakaudella.

Vuosina 2017–19 ajetuissa 39 MM-osakilpailuita eniten voittoja saavutti Toyota, kaikkiaan 13. Hyundai voitti samalla ajanjaksolla 11, M-Sport 9 ja Citroën 6 osakilpailua. Kaikki palkintokorokesijoitukset huomioon ottaen ykkönen oli Hyundai (37) ennen Toyotaa ja M-Sportia (molemmilla 31) sekä Citroënia (18).

– Tällä kaudella henkilökohtainen mestaruus oli ratkennut ennen viimeistä kisaa, jota ei toki sitten ajettukaan, mutta tallimestaruus oli vielä auki. Se oli viime vuonnakin erittäin tiukka. Myös henkilökohtainen mestaruus ratkesi viime vuonna Australiassa vasta monien vaiheiden jälkeen. Tämä on ollut helkkarin mielenkiintoista, ja kyllähän siitä jää nyt paljon pois.

Vaikka Citroën nyt vetäytyy, C3 WRC -autoja tullaan todennäköisesti näkemään tulevina vuosinakin rallipoluilla, jopa MM-tasolla.

– Varmaan yksityistalleille ne autot myydään, mutta ne ajavat ehkä enemmän kansallisia kisoja. Esimerkiksi Italiassa on kymmeniä Fordin vanhoja WRC-autoja, Jouhki sanoo.

– Uskoisin, että tämän tyyppistä tapahtuu. Varmasti joillekin varakkaille vuokraajille yksittäiset MM-sarjan kisatkin ovat mahdollisia, mutta en usko mihinkään suureen, että olisi jotain jatkuvaa toimintaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?