Jari-Matti Latvala ei tunne katkeruutta – ”Kalle Rovanperä on seuraava suomalainen maailmanmestari” - Urheilu - Aamulehti

Jari-Matti Latvala ei tunne katkeruutta – ”Kalle Rovanperä on seuraava suomalainen maailmanmestari”

Jari-Matti Latvala ei tunne katkeruutta Kalle Rovanperää kohtaan, vaikka 19-vuotias superlupaus työnsikin hänet Toyota-tallista työttömäksi.

Jari-Matti Latvala haluaa vakuuttaa tallipomot ajotaidoillaan.

10.2.2020 13:45

Jari-Matti Latvala myönsi itsekin, ettei vuosi 2019 ollut paras mahdollinen.

– Vaikka yksityispuolen ongelmien ei pitäisi vaikuttaa, niin kyllähän ne valitettavasti vaikuttavat. En pystynyt viime vuonna parhaimpaani, Latvala sanoi esitellessään uutta Ruotsin rallia varten teetettyä kypäräänsä.

Toyota-pomo Tommi Mäkinen teki kovan ratkaisun ja vaihtoi kaikki kolme kuskiaan. Walesilainen Elfyn Evans tuli M-Sportilta, Sébastien Ogierin Citroënilta ja nuori Kalle Rovanperä kasvoi junioriluokista täyteen WRC-mittaan.

Latvalan kohtaloksi jäi vuokrata Mäkisen tallilta auto Ruotsin ralliin ja toivoa, että sitä kautta tallipaikka irtoaisi vielä kaudelle 2021.

Uudet Toyota-kuskit tekivät hyvää työtä kauden avauskisassa Monte Carlossa. Ogier ja Evans vaihtelivat johtopaikalla lopullisen voittajan Thierry Neuvillen kanssa varmistaen japanilaismerkille kakkos- ja kolmossijat.

Rovanperä jäi voittajasta lopulta yli neljä minuuttia, ja päästi vielä M-Sportin Esapekka Lapin eteensä. Siitä huolimatta Latvala piti 19-vuotiaan esitystä erinomaisena.

– Se oli Kallelta todella kypsä ja järkevä suoritus. Tiedän itsestäni, että minulla oli tuossa iässä hirveä halua näyttää. Vuonna 2007 Monte Carlossa ensin ei ollut vauhtia ja sitten kun sitä alkoi löytyä, niin viimeisellä erikoiskokeella kiskaisin betonimuuriin, Latvala muisteli omaa nuoruuttaan.

– Kalle ei ehkä vauhdillisesti ollut niin kova, mutta hän piti oman tasonsa alusta loppuun asti. Hänelle oli varmasti annettu määräys, että ajat näin, eikä hän nostanut sitä tasoa. Toki jossain kohtaa on pystyttävä ajamaan kovempaa.

Ruotsissa Latvala kohtaa Rovanperän täsmälleen samanlaisella kalustolla. Veteraani haluaa tietenkin näyttää kaapin paikan.

– Kallen kohdalla ensimmäisistä kolmesta kisasta ei pitäisi lähteä vaatimaan mitään. Jos hän yrittää liikaa ja epäonnistuu näin alkukaudesta, tulevat paineet liian suuriksi. Hän pystyy pelaamaan itselleen helpomman aseman järkevillä suorituksilla, joiden jälkeen voi ryhtyä repimään.

– Kallella on kaikki elementit nousta rallin maailmanmestariksi. Hän on meistä suomalaisista se seuraava.

Tässä vaiheessa Latvala huomasi, ettei hän itsekään ole vielä laittanut ajohanskoja naulaan.

–  Toki itselläni on vielä sama tavoite, jos pääsen takaisin MM-sarjaan. Mutta Kallella on parhaat edellytykset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut