Seiväshypyn ME-mies Armand Duplantis tienaa jatkossa kisasta 50 000 dollaria - Urheilu - Aamulehti

Seiväsihme Armand Duplantis saa jatkossa huimia kisapalkkioita – kokenut urheilumanageri: ”Väitän, että ME-tuloksen arvo on aika kova”

Seiväshypyn ME-mies Armand Duplantis tekee jatkossa kovaa tiliä yleisurheilukisoista.

Armand Duplantis valitsi Ruotsin edustamisen. Hänen isänsä on yhdysvaltalainen ja äiti ruotsalainen.

11.2.2020 13:11

Kokenut urheilumanageri Jukka Härkönen sanoo, että Armand Duplantisilla on jatkossa varaa valita halutessaan vain kisoja, joista hän tienaa vähintään 50 000 dollaria.

Vielä kovempia tilipäiviä on luvassa, kunhan menestystä tulee lisää. Seiväsihme on jo saavuttanut EM-kultaa vuonna 2018 ja MM-hopeaa vuonna 2019. Ensi kesänä tavoitteena on olympiakulta Tokiosta.

– Vielä ei puhuta aivan niistä kovimmista palkkioista, mutta kunhan hän olympiavoiton vielä ottaa ja hilaa maailmanennätystä ylemmäs, silloin kisapalkkiot ovat hyvin lähellä vielä tuplaantua tuosta 50 000 dollarista.

10–15 senttiä

Jukka Härkönen on toiminut päätoimisena urheilumanagerina jo 1990-luvun alusta lähtien. Hänen ensimmäinen tähtiurheilijansa oli Namibian pikajuoksutähti

Duplantisin viime viikonloppuna Puolassa hyppäämää maailmanennätystä 617 Härkönen pitää erittäin kovana suorituksena, mutta uskoo, että varaa on parantaa.

– Jos siihen saadaan ulko-olosuhteissa hyvä takatuuli taakse, Duplantis pystyy hilaamaan ennätystä vielä 10-15 senttiä ylemmäs. Se jää nähtäväksi, onnistuuko se jo tänä kesänä, Härkönen sanoo.

– Hän hyppäsi maailmanennätyksen sisähallissa normaalilta kiinteältä pohjalta, ilman siis mitään pomppualustaa tai tuulen apua.

Seiväslegenda Sergei Bubka nosti aikoinaan maailmanennätystä sentin kerrallaan ylöspäin. Samoin toimi Jelena Isinbajeva.

Härkönen uskoo, että amerikanruotsalainen toimii toisin.

– Juttelin juuri tänään Duplantisin managerin Daniel Wessfeldtin kanssa. Heidän hommat lähtevät aika urheilulliselta pohjalta. Tämä tarkoittaa, että jos vaikka ensi kesänä on hyvät olosuhteet, sitten hypätään niin korkealta kuin mahdollista.

– Esimerkiksi Bubkalla jäi sentin korotuksista johtuen ennätys alemmas kuin mitä hänellä olisi ollut mahdollista hypätä.

Boltin tasolle?

Armand Duplantis teki viikonloppuna seiväshypyn uuden ME:n 617. Ranskalaistähti Renaud Lavillenien entinen ennätystulos rikkoutui sentillä.

Härkönen sanoo, että Duplantis nousi suorituksellaan yleisurheilun ykköskategoriaan, vaikka esimerkiksi Usain Boltille tasolle on vielä matkaa.

– Väitän, että ME-tuloksen arvo on aika kova – varsinkin kun uskon, että niitä tehdään jatkossa entistä vähemmän.

– Ei hän vielä Boltin tasolla ole, joka voitti kahdeksan olympiakultaa, mutta on mahdollista, että 20-vuotias kaveri voi sinne vielä kehittyessään nousta, Härkönen sanoo.

Armand Duplantisin isä on yhdysvaltalainen Greg Duplantis, joka hyppäsi omalla urallaan seivästä 580. Ruotsalainen äiti Helena oli puolestaan seitsenottelija ja lentopalloilija. Isä vastaa pojan lajivalmennuksesta, äiti fysiikkavalmennuksesta.

Nuori supertähti aloitti hypyt jo nelivuotiaana. Tekniikka on pitkälti sama kuin se oli jo 8-vuotiaana.

– Hänellä on jo nyt enemmän hyppyjä takana kuin kenellekään nykyhyppääjistä, Härkönen sanoo.

– Siksi on aavistuksen paha veikata, että kuinka korkealta ja kuinka kauan vielä mennään.

Armand Duplantis on hypännyt lähes samalla tekniikalla kahdeksanvuotiaasta asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos