Venäjä suljetaan neljäksi vuodeksi pois arvokisoista - Urheilu - Aamulehti

Tuomio tuli: Venäjä suljetaan neljäksi vuodeksi pois arvokisoista

Maailman antidopingliitto Wada on sulkenut Venäjän neljäksi vuodeksi ulos kansainvälisistä urheilukilpailuista. Venäläisurheilijat saavat kuitenkin osallistua esimerkiksi ensi kesän olympialaisiin neutraalin lipun alla. Venäjä saa myös isännöidä ensi kesän jalkapallon EM-kisoja. Venäjä valittaa Wadan päätöksestä.

Venäjä suljettiin ulos kansainvälisistä arvokisoista.

9.12.2019 12:30

Wadan komitea valmisti marraskuun lopussa liiton hallitukselle esityksen, jonka mukaan Venäjä suljetaan pois kaikista urheilun arvokisoista neljän vuoden ajaksi. Tänään Wadan hallituksen kokouksessa Lausannessa hyväksytty kielto koskee myös oikeutta isännöidä arvokisoja.

Päätös oli yksimielinen.

Wadan linjauksen noudattaminen koskee kaikkia lajiliittoja, jotka ovat sitoutuneet kansainvälisen antidopingtoimiston toimintaan. Venäläisurheilijat saavat tosin edelleen osallistua esimerkiksi ensi kesänä järjestettäviin Tokion olympialaisiin neutraalin lipun alla.

Tapauksen tausta perustuu syytökseen Venäjän urheilun systemaattisesta dopingista, josta Wada julkaisi professori Richard McLarenin raportin vuonna 2016. Tänä syksynä Wada vaati saada Venäjän antidopingtoimisto Rusadalta kaiken datan käsittelyynsä, mutta yhteistyö ei sujunut ilman ongelmia, sillä määräajasta myöhässä toimitettu materiaali todettiin näpelöidyksi ja puutteelliseksi.

Rusada sai toimintaoikeutensa takaisin syksyllä 2018.

– On esitetty hyvin vakuuttavia todisteita siitä, että datan manipuloimista ja poistamista on tapahtunut. Osa siitä on tapahtunut melkein samaan aikaan kuin olimme Moskovan laboratoriossa tammikuussa 2019, Wadan puheenjohtaja David Reedie sanoi ennen rangaistuksen julkistusta.

Rusadalla on 21 päivää aikaa hyväksyä Wadan linjaus. Mikäli se kieltäytyy tekemästä niin, asian ratkaisu siirtyy urheilun kansainväliselle välimiestuomioistuimelle CASille.

Rusadan lisäksi Wadan linjauksen voivat viedä CASin käsittelyyn myös kansainvälinen olympiakomitea KOK, kansainvälinen paralympiakomitea IPC ja Venäjän lajiliitot.

Viikonloppuna Lausannessa kokoustanut KOK ei antanut tukeaan venäläisten totaalikiellolle, vaan toivoi pystyvänsä antamaan puhtaille urheilijoille mahdollisuuden kilpailla tapahtumissaan samaan tapaan kuten Pyeongchangin talviolympialaisissa.

Kielto ei kuitenkaan vaikuta Venäjän oikeuteen isännöidä ja osallistua jalkapallon Euroopan mestaruuskisoja ensi kesänä, joihin myös Suomen maajoukkue osallistuu. Huuhkajat pelaa kaksi alkulohkopeliä Pietarissa.

Venäjä valittaa

Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjä aikoo valittaa Wadan päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin.

– Olen 100-prosenttisen varma (että Venäjä menee tuomioistuimeen), koska meidän on puolustettava urheilijoitamme, sanoi Svetlana Zurova.

Virallisesti valitus tehdään sen jälkeen, kun Venäjän antidopingtoimisto Rusada on käsitellyt asiaa kokouksessaan joulukuun 19. päivänä.

Zurova on entinen pikaluistelija ja toimii nykyään Venäjän parlamentin alahuoneen kansainvälisten asioiden komitean ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Jotkut poliitikot Venäjällä pitävät Wadan päätöstä osoituksena siitä, että länsimaat olisivat asettuneet Venäjää vastaan. Igor Lebedev vaati Venäjän viranomaisilta ”kovaa vastausta”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut