Venäjä suljettiin olympialaisista, mutta se saa pelata jalkapallon EM-kisoissa – tämä tiedetään nyt dopingpannan seurauksista

Wadan päätös kieltää esimerkiksi Vladimir Putinin saapumisen paikan päälle arvokisaotteluihin.

Wadan päätöksellä ei ole vaikutusta jalkapallon EM-kisoihin 2020. Venäjä pelaa Suomen kanssa samassa alkulohkossa.

9.12.2019 20:07

Wadan hallitus läimäisi Venäjälle neljän vuoden olympia- ja MM-pannan. Taustalla on muutaman vuoden takainen skandaali, jossa Venäjän valtiojohtoinen dopingohjelma paljastettiin.

Entinen Venäjän antidopinglaboratorion johtaja Grigori Rodtshenkov toi paljastukset julki sen jälkeen, kun hän oli paennut maastaan. Rodtshenkov myönsi olleensa mukana järjestämässä Sotshin olympialaisia varten kehitettyä dopinghuijausta, jolla maan mitalisaldo haluttiin maksimoida.

Wada julkaisi professori Richard McLarenin raportin vuonna 2016. Siinä kävi ilmi, kuinka systemaattisesta toiminnasta oli kyse.

Wada on sen jälkeen antanut Venäjälle mahdollisuuden puhdistaa maineensa, mutta itänaapuri ei siinä onnistunut. Maan antidopingtoimisto Rusada toimitti Wadan pyytämät datat puoli vuotta myöhässä.

Tutkimustyön jälkeen ilmeni, että Venäjä oli manipuloinut noin 100 000 dopingnäytettä. Tietoja oli kadonnut. Kyseessä on yksi urheilun historian suurimmista skandaaleista, kuten Wadan pääsihteeri Sir Craig Reedie taannoin totesi.

Maanantaina julkaistussa Wadan pitkässä tiedotteessa on lueteltu rangaistuksen seuraukset yksityiskohtaisesti. Päätöksen mukaan Venäjä ei saa myöskään järjestää arvokisoja neljän vuoden aikana, eikä esimerkiksi Vladimir Putin, tai kukaan mukaan valtiojohdon virkamies, saa seurata kisoja paikan päällä.

Venäjä pelaa jalkapallon EM-kisoissa

Mikä sitten muuttuu?

Puhtaat venäläisurheilijat saavat jatkossa kilpailla ensi kesän Tokion olympialaisissa ja muissa MM-kisoissa, mutta eivät Venäjän lipun alla. He kilpailevat neutraalina ryhmänä, kuten Pyeongchangin olympialaisissa.

Esimerkiksi Venäjän tähtihiihtäjä Sergei Ustjugov ei saanut osallistua viime vuoden talviolympialaisiin, koska hän oli KOK:n epäiltyjen dopingurheilijoiden listalla. Ustjugov ei ole koskaan kärynnyt kielletyistä aineista.

Päätöksen mukaan Venäjän lipun alla pelaavaa maajoukkuetta ei nähdä jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa 2022, mikäli maa sinne selviytyisi. Rangaistuksella ei kuitenkaan ole vaikutusta tulevan kesän EM-kisoihin.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa sekä muut kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan alaiset maanosaliitot liitetään osaksi Wadan säännöstöä vasta vuonna 2021. Porsaanreikään on siis puututtu, mutta tämän rangaistuksen osalta myöhässä.

Venäjä on yksi EM-kisojen järjestäjämaista. Suomen maajoukkue pelaa kaksi alkulohko-otteluaan Pietarissa.

Venäjä aikoo valittaa Wadan antamasta pannasta urheilun kansainväliselle välimiestuomioistuimelle CAS:lle. CAS:n päätös kuullaan todennäköisesti vasta keväällä, joten se tulee liian myöhään jalkapallon EM-kisojen järjestelyjen osalta.

Entä nämä kisat?

Venäjä kilpailee ennen CAS:n päätöstä aivan kuten tähänkin asti. Näin ollen Venäjän alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue osallistunee normaalisti vuodenvaihteessa käytäviin MM-kisoihin Tshekissä.

Sama tilanne on todennäköisesti myös miesten MM-kisoissa Sveitsissä tulevana keväänä.

Venäjälle on jo myönnetty vuoden 2023 jääkiekon MM-kisat, mutta niiden kohtalo on vielä mysteeri. Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoi, että turnausta ei välttämättä olla viemässä pois itänaapurilta.

–  Jos se on mahdollista siirtää ne? Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja (René Fasel) otti jo aiemmin kantaa, että se ei ehkä olisi mahdollista siirtää kisoja, koska niistä on jo tehty pitävät sopimukset, Nummela sanoi maanantaina.

Muita lähiaikojen isoja arvoturnauksia ovat muun muassa ampumahiihdon MM-kisat helmikuussa 2020 ja salibandyn MM-kisat Helsingissä saman vuoden joulukuussa. Kansainväliset lajiliitot saavat itse päättää Venäjän kohtalosta.

Voidaan suurella varmuudella sanoa, että CASista ei kuulu ennen ampumahiihdon kisoja. Salibandyn osalta tilanne on auki.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut