Tartossa kehutaan suomalaisia rallifaneja - Urheilu - Aamulehti

Ravintolapäällikkö Viron Tartossa: ”Kun rajoitukset päättyivät, ensimmäisenä tänne tulleet turistit olivat suomalaisia”

Suomalaiset rallifanit eivät ole olleet mitenkään yleinen näky Tartossa, mutta paikallisten mukaan heitäkin löytyy. Lippujen ostaminen oli haastava urakka, mikä saattoi osaltaan vähentää suomalaisten lähtöhalukkuutta.

Cafe Amoren ravintolapäällikkö Anneli on iloinen kaupunkiin tulleista suomalaisturisteista. Hän seuraa myös rallia miehensä kanssa.

5.9.2020 19:00

Aamulehti, Tartto

Aamupalapuurosta on vielä puolet jäljellä, kun televisiossa tapahtuu kummia. Plussasekunteja on kertynyt jo parikymmentä, kun Kalle Rovanperä lähestyy Viron MM-rallin kolmannen erikoiskokeen maalia. Oikea takarengas on kaikkea muuta kuin ajokunnossa.

Rovanperän päivä alkoi loistavalla pohja-ajalla, mutta nyt voittohaaveet muuttuivat kertaheitolla epärealistisiksi.

Hotellin ravintolassa kukaan ei kohahda. Se tosin johtuu siitä, että allekirjoittaneen lisäksi ketään muita ei ole paikalla.

Missä ovat suomalaiset rallifanit? Sinivalkoista väriä ei ole näkynyt kaupungilla lainkaan.

Jahtaajaksi tippunut Kalle Rovanperä yhä ymmällään rengasrikosta – ”Se yllätti meidätkin”

Aamulehti Tartossa: Rallihuippu Esapekka Lappi lähentyi koronatauon aikana lastensa kanssa – nyt alkaa taas matkustelu: ”Oli kova paikka lähteä”

Parasta aikaa

–Yhdessä huoneessa on suomalaisia. Hekin kysyivät, onko täällä muita suomalaisia katsomassa rallia, sanoo hotellin vastaanotossa työskentelevä Sirje.

Fanien sijaan Hansa-hotellissa majoittuu runsaasti Viron rallin järjestäjiä. He ovat jo omissa puuhissaan.

– Tämä on hotellille parasta aikaa koko vuonna, sanoo Sirjen kaverina työskentelevä Madli.

Kysyntä on luonnollisesti ollut viime aikoina pienempää kuin yleensä. Madli sanoo asiakasmäärän olleen kesän ajan 30–50 prosenttia vuoden takaisesta. Viron ralli on pelastanut paljon.

– Tämä on ainoa tapahtuma, jota ei ole peruttu.

Tarton keskustan kupeessa sijaitseva Hansa-hotelli oli kevään aikana suljettuna koronaviruksen takia. Sirje ja Madli sanovat, että tilanne on ollut vielä pahempi Tallinnassa ja isommissa hotelleissa.

Nyt alkaa taas näyttää paremmalta, kaksikko kertoo.

Hansa-hotellin työntekijät Madli (vas.) ja Sirje uskovat, että rallin ja vuoden takaisen Metallican keikan ansiosta Tarton tunnettuus on lisääntynyt.

Hiljainen aamu

Tarton keskusta herää viikonloppuun hitaasti. Kaduilla on väljää. Anneli availee Cafe Amorea, joka sijaitsee komean Raatihuoneentorin lähettyvillä.

– Oli täällä eilen suomalaisia juomassa olutta, hän sanoo ja naurahtaa.

– Muutama kunnon rallifani, vähän vanhempaa väkeä.

Itse en ole sellaisia löytänyt, kunnon rallifaneja. Twitterissä eräs suomalaismies kertoo tilannetietoja erikoiskokeiden teiden kunnosta. Olisiko siinä etsimäni?

– Olen täällä M-Sportilla töissä, kaveri viestittää.

Ei onnistunut vieläkään.

Tarton Raatihuoneentorilla oli lauantaina aamulla hiljaista. Terassitkin olivat tyhjillään, mitä moni voi tietysti pitää ihan positiivisenakin asiana.

Tartto on vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupunki.

MM-ralliin osallistuvien tallien kojuilla ei ollut ruuhkaa.

Iso asia

Ei ole suuri ihme, että suomalaisia ei parveile valtoimenaan. MM-ralliin myytiin 16 000 lippua. Katsojat jaettiin 16 eri alueeseen eli tuhannen katsojan ryhmiin. Tässä oli suomalaisten kannalta pari haastetta.

Ensinnäkin piti olla nopea. Liput myytiin parissa päivässä. Toisekseen liput toimitettiin paikallisen postin pakettiautomaatteihin, joita ei Suomessa ole. Lippu piti siis hakea omin käsin Virosta.

– Tämä ralli on iso asia Tartolle. Ilman koronaa se olisi vielä todella paljon isompi. Vuosi sitten, kun tämä ei ollut MM-osakilpailu, ihmisiä oli paljon enemmän kuin nyt, Anneli sanoo.

Jutustelu siirtyy koronaan. Ravintolapäällikkönä työskentelevä Anneli kertoo, että Cafe Amore oli keväällä kiinni ja että hän teki tuon ajan ravintolassa remonttia. Kesä- ja heinäkuu olivat ”ihan ok”.

– Sitten rajoituksia kiristettiin, kun Tartossa ilmeni tartuntarypäs. Alkoholia ei saa nyt myydä kello 23 jälkeen. Se tiputti asiakasmääriä. Rajoitusten pitäisi päättyä maanantaina, mutta olisin toivonut, että ne olisivat loppuneet jo ennen viikonloppua. Ehkä ihmiset olisivat halunneet pitää hauskaa rallin aikana.

Anneli valmistautui rallikansan tuloon.

Aina suomalaisia

Tartuntarypäs lähti liikkeelle yökerhoista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) liikennevalomallissa Viro on yksi harvoja vihreitä maita. Se tarkoittaa, että riski tartunnalle ei ole merkittävästi korkeampi kuin Suomessa.

– Suomalaisia täällä on aina. Yleensä suomalaiset menevät Tallinnaan, mutta heitä tulee myös tänne. Yleensä on myös venäläisiä, mutta nyt en ole nähnyt ainuttakaan, koska raja on kiinni, Anneli kertoo.

Suomalaisia on siis käynyt läpi kesän?

– Kyllä. Kun rajoitukset päättyivät, ensimmäisenä tänne tulleet turistit olivat suomalaisia.

Anneli jatkaa valmistautumista päivää ja iltaa varten ja pyörähtelee terassilla iloisesti.

– Suomalaiset ovat ihania! He ovat aina hyvällä tuulella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut