Yolanda Eliisa Ngarambe: Huippujuoksija valitsi Ruotsin Suomen maajoukkueen sijaan: ”Sisälläni on suomalaista sisua” - Urheilu - Aamulehti

Yolanda Eliisa Ngarambe valitsi Ruotsin Suomen maajoukkueen sijaan: ”Sisälläni on suomalaista sisua”

MM-maileri Yolanda Eliisa Ngarambella on ugandalainen isä ja suomalainen äiti. Ngarambe innostui juoksusta äitinsä kotikonnuilla Punkalaitumella.

– EM-mitali ensi kesänä tai 2022 kuulostaa hyvältä tavoitteelta, sanoo Yolanda Eliisa Ngarambe.

3.10.2019 8:30

Doha

Lapsuuden kultaisia muistoja ei voita juuri mikään.

– Muistan aina Punkalaitumen torstaikisat, sieltä alkoi yleisurheilu-urani, kertoo ruotsalaisjuoksija Yolanda Eliisa Ngarambe, 28.

Hän on suomalaisen Eine Kivelä Ngaramben ja ugandalaisen isän tytär.

Yolandan vanhemmat olivat 90-luvun taitteessa Ruotsissa, tutustuivat ja rakastuivat. Tytär syntyi vuonna 1991. Aina kesäisin oltiin vähintään kuukausi Pirkanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan risteyksessä Punkalaitumella. Pienessä, 2 900 asukkaan kunnassa, asuu yhä Yolandan 94-vuotias isoäiti Eeva Kivelä.

– Hän laittaa karjalanpiirakoita. Tykkään niistä kovasti.

Muita suomalaisen keittiön herkkuja ovat joululaatikot.

– Olen ollut kymmenen vuotta vegaani, joten suomalaisia perinneruokia en enää oikein syö. Mutta äiti tekee aina jouluisin lanttulaatikkoa. Se on tosi hyvää.

Yolanda puhuu äitinsä puolen sukulaisten kanssa suomea.

– Nuorempana kuuntelin suomalaista rap-musiikkia. Pikku G oli suosikkini. Tykkäsin kesälomilla lukea Demiä. Nykyisin on vähän vaikea lukea suomea, kun tulen väsyneeksi, Ngrambe sanoo.

Dohassa on MM-kisojen aikaan sähkösaunamaiset kelit.

– En tykkää kuumasta. Suomessa on jokaisen järven rannalla saunoja, joten aina tulee kesäisin käytyä vähintään kerran oikeassa saunassa.

Yolanda Ngarambe juoksi keskiviikkona Dohan 1500 metrin välieristä jatkoon.

Koti Atlantassa

Mailerin juoksu-ura starttasi kunnolla vasta murrosiässä, kun hän kävi Sollentunassa Löpar Gymnasiet -urheilulukion.

Hyvin sujuneiden ylioppilaskirjoitusten jälkeen Ngarambe pääsi stipendillä opiskelemaan Vermountin yliopistoon Yhdysvaltoihin sosiologiaa ja psykologiaa. Urheilija valmistui noin neljä vuotta sitten.

Vermouthin aikoina ruotsalainen tutustui valmentajapariin Andrew ja Amy Begleyhyn.

– Valmentajat ovat Atlantasta. Muutin sinne, kun halusin olla heidän kanssa. Ne näkivät minussa jotain, mitä muut eivät ole nähneet. Moni on luullut, että voi tehdä minusta hyvän juoksijan, mutta he tietävät.

Ngarambe on aiemmin kipittänyt useita matkoja 200 metristä 5 000 metriin, mutta parin viime vuoden aikana hänestä on jalostunut 1 500 metrin tekijänainen.

– Mulla on hyvä hapenottokyky, joten 3 000 metriäkin sopii. Paljon enemmän voin kehittyä 1 500 metrillä. Se vaatii nopeutta ja kestävyyttä.

Tonnivitosella hän on hallitseva Ruotsin mestari sisä- ja ulkoradoilla. Tänä kesänä tullut ennätys 4.05,18. Keskiviikkona Ngarambe juoksi Dohan MM-kilpailuissa naisten 1500 metrin alkuerästään jatkoon ajalla 4.09,22. Suomen ykkösmaileri, Ngaramben ikätoveri, juoksi omassa 1500 metrin alkuerässään ennätyksensä 4.08,85 mutta karsiutui jatkosta. Jatkopaikka heltisi kunkin erän kuudelle parhaalle sekä kuudelle aikavertailun nopeimmalle: Ngarambe oli oman eränsä kuudes, Kuivisto viimeinen.

Ngarambe olisi aikoinaan voinut valita myös sinivalkoisen edustusasun, mutta synnyinmaa tuntui luontevimmalta.

– Mulla on sisälläni suomalaista sisua, niin siitä on apua juoksun lopussa. Suomessa edustan Punkalaitumen Kuntoa. Mummo maksaa aina jäsenmaksun, Ngarambe naurahtaa.

– Terveisiä vaan kaikille sukulaisille ja tutuille Suomeen – etenkin Karille, joka oli aina mukana, kun aloittelin uraani Punkalaitumella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut