Kärähtikö MM-kultamies dopingista? Toni Roponen ilmoittaa, miksi ampumahiihdossa nähdään uskomattomia yllätysmitalisteja - Urheilu - Aamulehti

MM-kisat alkavat – Toni Roponen ilmoittaa, miksi ampumahiihdossa nähdään uskomattomia yllätysmitalisteja

Ukraina, Bulgaria, USA ja Kanada ovat voittaneet viime vuosina ampumahiihdon MM-mitaleja. Voisiko Suomikin järjestää jymy-yllätyksen?

Ukrainan jättiyllätysmestari Dmitro Pidrutshni liikuttui kyyneliin viime vuoden MM-kultansa jälkeen.

11.2.2020 10:34

Tuore maailmanmestari on kärähtänyt!

Östersundin ampumahiihtostadionilla kiersi viime maaliskuussa ennen miesten normaalimatkan kilpailua erittäin voimakas huhu.

Mies täydestä tuntemattomuudesta, Ukrainan Dmitro Pidrutshni, oli voittanut kolme päivää aiemmin takaa-ajon MM-kultaa. Hänet oli nähty ennen 20 kilometrin kilpailua verryttelemässä, mutta starttiviikselle herra ei koskaan tullut.

Ei ollut ukrainalainen kärähtänyt, mutta villit D-spekulaatiot jatkuivat miesten normaalimatkan kilpailun jälkeen.

– Kaikkea voi näköjään sattua. Tämä on ampumahiihtoa, tokaisi saksalainen maailmanmestari Arnd Peiffer ja viittasi hopeaa saavuttaneeseen Vladimir Ilieviin.

Bulgarialainen ei ollut koskaan aiemmin urallaan päässyt kolmen parhaan joukkoon, mutta siinä hän istui kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa toiseksi kirkkain mitali kaulassa.

Östersundin tuulisissa ja lumisateisissa maailmanmestaruuskilpailuissa koettiin viime talvena jättiyllätyksiä, mutta eivät ne olleet ainutlaatuisia.

Veteraanin paukku

– Odotan, että joku herättää minut unesta. Sanotaan heti kaikki kliseet: tämä on uskomatonta ja unelmani tuli toteen. Tämä on poikkeuksellisen tunteellinen hetki. Urani alkoi täältä juniorien MM-kisoista 2000. Silloin en voinut realistisesti uskoa, että voitan aikuisten MM-kultaa, sanoi 35-vuotias USA:n veteraani Lowell Bailey Itävallan Hochfilzenissä vuonna 2017.

Hän oli hetkeä aiemmin voittanut normaalimatkan MM-kultaa.

– En odottanut tätä. Tiesin, että jos on hyvä suksi, voin jossain kilpailussa tällä kaudella olla palkintopallilla. Mutta en uskonut, että MM-kisassa, Nathan Smith riemuitsi vuonna 2015.

Kanadalainen voitti Kontiolahden MM-kisoissa pikamatkan hopeaa.

USA:n veteraani Lowell Bailey riehaantui MM-kullastaan 2017.

Pienet erot

Miten on mahdollista, että lähes joka vuosi ampumahiihdon arvokisoissa miesten starteissa nähdään yllätyspaukkuja?

– Miehissä erot ovat älyttömän paljon pienemmät kuin naisissa. Vaikka Johannes Bö on ylivoimainen hiihtäjä, norjalaisen takana 15–45 sekunnin säteellä on kymmenen, jopa 20 miestä, jotka nopealla huippuammunnalla voivat ottaa jopa mitaleja, vastaa asiantuntija Toni Roponen.

Bulgarian Vladimir Iliev voitti viime vuonna MM-hopeaa.

Kahdenkymmenen kilometrin normaalimatka, jossa jokaisesta ohi menneestä laukauksesta tulee sakkominuutti, on otollinen yllätyksille.

– Sen vuoksi sieltä saattaa olla aika yllättäviäkin nimiä ihan keulaan, Roponen sanoo.

Yksikään urheilija ei ole pystynyt voittamaan yli kolmea henkilökohtaista maailmanmestaruutta normaalimatkalla. Kolmeen kultaan ovat pystyneet Ranskan Martin Fourcade, Neuvostoliiton Aleksander Tihonov ja Vladimir Melanin sekä Heikki Ikola.

Kanadan Nathan Smithin tähtihetki sattui Kontiolahdelle 2015.

Nollaton putki

Ikola voitti viimeisen MM-kultansa 1981. Paavo Puurunen oli normaalimatkan mestari 20 vuotta myöhemmin.

Olisiko seitsemän kertaa perättäin maailmancupissa pisteille tällä kaudella päätyneestä Tero Seppälästä Pidrutshnin, Ilievien ja kumppanien kaltaiseksi yllättäjäksi?

Tuskin, vastaa Roponen.

– Seppälä ei ole pystynyt tekemään yhtään hyvää kokonaissuoritusta, jossa ammunta ja hiihto olisivat olleet todella hyvällä mallilla. Seppälä ei ole muistaakseni koskaan ampunut nollia maailmancupissa tai arvokisoissa – se on hyvin harvinaista. Se kertoo kokemattomuudesta ja henkisestä epävarmuudesta. Jokainen ampumahiihtäjä, joka cupia kiertää, pystyy nollat ampumaan. Jos hänelle tulee MM-kisoissa nollat, hän taistelee sijoituksesta 15 joukkoon, Roponen arvioi.

Ampumahiihdon MM-kisat alkavat torstaina Italiassa.

Tero Seppälä on Suomen miesten menestystoivo MM-kisoissa Italiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: