Jari-Matti Latvala käy läpi uransa vaikeimman vuoden, syvällä sisimmässä vilpitön kiitollisuus - Urheilu - Aamulehti

Jari-Matti Latvala kertoo piinaavasta vuodestaan: julkisuudessa puitu ero oli vain jäävuoren huippu – ”Sitä tulee joka suunnasta”

Jari-Matti Latvalan vuosi 2019 oli monella tavalla uran raskain. Elämässä oli niin isoja töyssyjä, ettei edes MM-sarjan kokenein kuski pystynyt korjaamaan kurssiaan.

WRC-auton ohjaamo on hyvässä ja pahassa täysin ainutlaatuinen työskentely-ympäristö. Jari-Matti Latvala on saanut huomata, että aivan kaikkea ei voi sulkea auton ulkopuolelle.

5.12.2019 14:30

Neljä mahdollisuutta. Neljä epäonnistumista.

Vuosina 2013–16 Jari-Matti Latvala pääsi tavoittelemaan unelmaansa rallin MM-sarjan ylivoimaisesti parhaalla autolla.

Se oli kuitenkin Volkswagen-tallikaveri Sébastien Ogier, joka kuittasi neljä MM-titteliä. Latvalan oli tyydyttävä kahteen hopeaan ja yhteen pronssiin.

Sitten, täysin yllättäen, Volkswagen ilmoitti lopettavansa ralliprojektinsa. Latvala jäi työttömäksi.

Seurasi kuuden viikon epätietoisuus, jonka päätteeksi hän löysi itsensä Toyotan ajohaalareista.

– Motivaatio oli siinä kohdassa 110 prosenttia. Kun sain sopimuksen ja pääsin tekemään töitä Toyotalle, valtava lataus purkautui, Latvala muistelee nyt Alma Medialle.

Japanilaisjätti oli palaamassa MM-sarjaan 17 vuoden poissaolon jälkeen, ja koko ralli-Suomi meni sekaisin. Tallia johti Tommi Mäkinen, sitä pyöritettiin Keski-Suomesta käsin ja sen kuljettajiksi pestattiin Latvalan lisäksi Juho Hänninen ja Esapekka Lappi.

Latvala ajoi kauden 2017 alkupuolella kenties paremmin kuin koskaan ja taisteli kynsin hampain MM-tittelistä.

– Ilman teknisiä murheita olisimme pystyneet ajamaan sarjan voitosta. Kauden avauspuolikkaalla olin sijoilla 2–3, mutta sitten tuli kaksi pahaa kisaa peräkkäin.

Raaka paikka

Kesä-heinäkuun vaihteessa 2017 Latvala oli Puolan rallin voittotaistossa lauantaina iltapäivällä. Sitten Toyota Yaris WRC hyytyi 16. erikoiskokeelle.

Neljä viikkoa myöhemmin Jyväskylässä Latvala oli kiinni voitossa – ja taas sama laulu. Ouninpohjan erikoiskokeella Latvalan auton sisäkameraan tallentunutta, useita kirosanoja sisältänyttä reaktiota ei ollut tarpeen kääntää suomesta englanniksi.

MM-taistelu oli ohi.

– Se oli tosi raaka paikka. Ajollisesti se Jyväskylän lauantaipäivä oli yksi parhaista, mitä olen ikinä ajanut. Olin lähtenyt voittamaan sitä kisaa, ja sitten tajusin, että taistelu mestaruudesta kuivui kasaan.

– Pettymys oli äärettömän suuri.

Huonoin vuosi

Jari-Matti Latvala koki Jyväskylässä 2017 yhden katkerimmista pettymyksistään, kun auto hajosi johtopaikalta. MM-taistelu kariutui samalla hetkellä.

Tuo heinäkuinen lauantaipäivä on sikäli merkittävä, että se on yhä viimeisin hetki, kun Latvalaa on käytännössä voinut pitää MM-kandidaattina.

Kauden 2018 ensimmäinen puolisko oli surkea, mutta kauden loppupuolella Latvala oli sarjan kovin pisterohmu ja lunasti itselleen kolmannen Toyota-kauden.

Tänä vuonna kausi alkoi hieman edellistä paremmin, mutta toisaalta loppukauden korjausliike ei onnistunut ihan yhtä hyvin. Kauteen mahtui teknisiä vikoja ja omia virheitä

Ensi kautta, ainakaan täyttä sellaista, ei Toyotalla tule.

– Kyllä tämä oli minun huonoin kauteni, kun katsoo pisteiden tai palkintokorokesijoitusten valossa, Latvala sanoo.

Vaikein vuosi

Jos kausi oli uran huonoin, se oli myös vaikein.

Taustalla mylläsi heinäkuussa 2018 alkanut prosessi verottajan kanssa. Osapuolilla on erimielisyyttä siitä, missä Latvala asuu; Suomessa vai Monacossa.

– Tammikuussa se alkoi mennä yhä hankalammaksi.

– Koko ajan olen joutunut antamaan verottajalle materiaalia, miettimään ja istumaan palavereissa. Se on rasittanut tosi kovasti. En ole päässyt siihen tilaan, että olisin pystynyt antamaan itsestäni sata prosenttia rallin ajamiseen.

Latvala ja Maisa Torppa kertoivat lokakuun puolivälissä eroavansa. Kuvassa Torppa tuulettaa Latvalan kakkossijaa Sardiniassa 2016.

Loppuvuodesta päänvaivaa aiheuttivat myös parisuhdeasiat. Eroa Maisa Torpasta setvittiin julkisuudessa hyvinkin näkyvästi.

– Urheilussa pitää pystyä käsittelemään painetta, mutta jos paine on koko ajan isompi ja isompi ja sitä tulee joka suunnasta, urheilijana ei voi päästä ihan parhaalle tasolleen.

Ongelmasta toiseen

Manageri Timo Jouhki on nähnyt läheltä, minkälaista taistelua Latvalan elämä on viimeisen vuoden aikana ollut.

– Ihan selkeää pettymystä on ollut, kun tulee vaikeuksia vaikeuksien perään. Sieltä on aika vaikea nousta. Henkilökohtaiset ongelmat ovat varmasti vaikuttaneet, eiväthän ne voi olla vaikuttamatta, Jouhki sanoi Alma Medialle.

Tilannetta ei ainakaan helpottanut se, että samaan aikaan tallikaveri Ott Tänak ajoi lähes voitosta voittoon.

– Kyllä se henkisesti hakkaa, ihan varmasti.

Näkyvä ristiriita

Kolme Toyota-kautta tuottivat Latvalalle ja kartanlukija Miikka Anttilalle kaksi MM-rallivoittoa: 2017 Ruotsissa ja 2018 Australiassa (kuva).

Latvalasta saattaa piirtyä julkisuudessa kuva rauhallisena ja analyyttisenä ihmisenä, jota eivät tunnepuolen myrskyt hetkauta.

Syvältä sisimmästä löytyy kuitenkin herkkyyttä, ja ralliauton ratissa, unelmiensa työpaikalla, mies elää voimakkaasti tunteella.

– Olen ollut ensin rallifani ja päässyt sitä kautta ammattilaiseksi. Ralli on ollut minulle iso osa elämää. Joku voi sanoa, että liiankin iso, mutta ilman intohimoa ei voi päästä huipulle.

– Täytyy myöntää, että olen lähtenyt vähän liikaakin tunteen puolelle. Olisi pitänyt pitää keskittyminen tekemisessä. Esimerkiksi Ott Tänak on hyvin erilainen. Hänestä ei näe, minkälainen tunnetila on.

Kiitollisuutta

Jotain Latvalan intohimosta kertoo se, että kun mieheltä kysyy, millä tavalla hän keventää oloaan, ensimmäisten asioiden joukossa esiin nousevat historic-rallit.

Mutta eivät vain ne.

– Vaikka ralli on ollut suuri osa elämääni, tiesin jo nuorena, että kouluja pitää käydä ja tehdä elämässä muutakin. Ei se pelkkää rallia ole ollut.

– Urheileminen on aina ollut iso asia, juoksu- ja hiihtolenkit esimerkiksi. Tykkään olla mökillä ja saunoa. Nämä asiat ovat hyvin lähellä sydäntä.

Vaikean vuoden päätteeksi Latvala on kuitenkin kiitollinen ennen muuta rallille.

– Pitää olla iloinen ja ylpeä, että laji on tuonut todella paljon ystäviä sekä fani- ja tukijoukkoja.

– Ihmiset ovat nähneet, mitä asioita on ollut esillä, ja ymmärtäneet, että se ulkoinen paine, jonka alla olen joutunut lähtemään kisoihin, on ollut aika kova.

Latvalan WRC-kaudet

MM-sijoitus, osuus mestarin pisteistä:

2007: 8:s, 26 % (FORD)

2008: 4:s, 48 % (FORD)

2009: 4:s, 44 % (FORD)

2010: 2:s, 62 % (FORD)

2011: 4:s, 77 % (FORD)

2012: 3:s, 57 % (FORD)

2013: 3:s, 56 % (VW)

2014: 2:s, 82 % (VW)

2015: 2:s, 70 % (VW)

2016: 6:s, 42 % (VW)

2017: 4:s, 59 % (TOYOTA)

2018: 4:s, 58 % (TOYOTA)

2019: 7:s, 36 % (TOYOTA)

MM-pisteitä jaettiin vuosina 2007–2009 kahdeksalle parhaalle (10–8–6–5–4–3–2–1) ja vuosina 2010–19 kymmenelle parhaalle (25–18–15–12–10–8–6–4–2–1).

Power Stage -lisäpisteitä jaettiin vuosina 2011–16 kolmelle parhaalle (3–2–1) ja vuosina 2017–19 viidelle parhaalle (5–4–3–2–1).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: