23.2.2020 Sveitsi–Suomi, koripallon EM-karsintaa – seuraa ottelua tästä - Urheilu - Aamulehti

Susijengi suoritti hurjan kirin tärkeässä EM-karsintaottelussa – Sasu Salin ilmiliekeissä Sveitsiä vastaan

Suomi matkusti Fribourgiin kohtaamaan Sveitsin koripallon miesten EM-karsinnoissa.

Sasu Salin oli Suomen sankari.

23.2.2020 19:51 | Päivitetty 23.2.2020 22:24

Aamulehti

Sunnuntai-iltana oli paljon pelissä Fribourgissa. Sveitsi isännöi Suomea koripallon miesten EM-karsinnoissa kello 20.15 alkaen.

Suomi nousi 18 pisteen takaa 69–64 (21–36 ) -voittoon Sasu Salinin johdolla.

Sveitsi on Suomen päävastustaja karsinnoissa, joten kirivoiton merkitys on iso.

1. neljännes:

Sveitsi hallitsi ensimmäistä kymmenminuuttista. Kotiyleisön tsemppaama valkopaitainen joukkue oli opiskellut hyvin Suomen aggressiivisen palloscreen-puolustuksen ja punnersi väkevästi koreja korin alta.

Suomen hyökkäyspeli jatkoi Serbia-pelin takkuisella tavalla. Vain yksi kahdeksasta kolmen pisteen heitosta meni sisään. Matti Nuutinen teki Suomelle seitsemän pistettä.

Sveitsi vei avausneljänneksen 21–11.

2. neljännes:

Toinen kymppi oli suomalaisittain erittäin surullinen. Suomi pelasi 11 minuuttia ja 14 sekuntia ilman pelitilannekoria ja jäi ensimmäisellä puoliajalla vaivaiseen 21 pisteeseen.

Suomen pääasialliset pelintekijät Jamar Wilson ja Ilari Seppälä eivät kyenneet ohittamaan omia puolustajiaan ja luomaan joukkuekavereilleen vapaita heittopaikkoja. Hivenenkin hankalammat heittopaikat Suomi tuhlasi. Avauspuolikkaan 15 kolmen pisteen heitosta vain yksi meni sisään.

Sveitsin toisen neljänneksen hyökkäyspeli ei häikäissyt, mutta sen energia, intensiteetti ja itsevarmuus oli aivan eri tasolla kuin vieraiden. Natan Jurkovitz runnoi korin alta väkevät kahdeksan pistettä.

3. neljännes:

Suomi heräsi taisteluun ja alkoi saada onnistumisia ennen kaikkea hyökkäyspäässä. Joukkuetta johti Espanjassa pelaava Sasu Salin, joka heitti useita kovia koreja sisään ja antoi kaikkensa puolustuspäässä.

Salinilla oli kasassa 15 pistettä kolmen neljänneksen jälkeen.

Ero kutistui viimeisen sekunnin Ilari Seppälän heitolla seitsemään. Suomi on taas pelissä mukana. Pelin viimeiselle kympille lähdettiin 50–43-tilanteesta.

4. neljännes:

Suomi huipensi huiman kirinsä loppuminuuteilla. Sveitsin kapeahko hyökkäysvoima alkoi näkyä, kun Suomen puolustuspelin intensiteetti nousi ja Suomi hyökkäsi riittävän tehokkaasti Salinin johdolla.

Salin heitti kaikkiaan 25 pistettä ja oli vieraiden ykkössankari, kun Suomi nousi 69–64-voittoon. Ero oli avausjaksolla suurimmillaan 18 pisteessä.

Ottelun Salin huipensi puolustamalla Sveitsin pallonkäsittelijän Jeremy Jaunin kumoon, kun Suomi puolusti 67–64-johtoaan. Loppuluvut Espanjassa pelaava suomalaistähti niittasi vapaaheittoviivalta.

Ennakkoon:

Panoksia riittää.

Maat kuuluvat EM-karsintojen E-lohkoon yhdessä Serbian ja Georgian kanssa. Georgialla on varma EM-paikka, kiitos kisaisännyyden, joten muut maat taistelevat kahdesta paikasta vuoden 2021 mittelöihin. Torstaina Suomen rökittänyt (80–58) Serbia on selvä ennakkosuosikki lohkovoittajaksi, joten Sveitsi ja Suomi ratkovat mitä todennäköisimmin viimeisen kisapaikan kohtalon.

Tässä taistelussa keskinäisillä kohtaamisilla on luonnollisesti iso merkitys. Voitto takaisi Suomelle etulyöntiaseman EM-paikkaa tavoiteltaessa.

Suomi on ottelun ennakkosuosikki, mittaa asiaa historialla, kokoonpanoilla tai vedonlyöntikertoimilla.

Sveitsi ei kuulu koripallon mahteihin, se on pelannut koripallon arvokisoissa viimeksi vuonna 1955. Se selviytyi EM-karsintoihin lyömällä Islannin EM-esikarsinnoissa. Sveitsi on kansainvälisen koripalloliiton Fiban rankingissa 35. paras eurooppalaismaa, Suomi on sijalla 17.

Sisukas, yhtenäinen Sveitsi ahdisti avauspelissään torstaina Georgian jatkoajalle, mutta taipui 88–96. Punavalkoisten kokoonpano koostuu pitkälti sen kotimaassa pelaavista pelaajista, jotka tuntevat toisensa hyvin.

Maan kärkiyksilö on pelintekijä Jonathan Kazadi, joka Suomen puolustuspään erikoismiesten, kuten Sasu Salinin, pitää saada kuriin. Kazadi on yksi kolmesta Sveitsin joukkueen pelaajasta, jotka tienaavat elantonsa kotimaansa ulkopuolella. Kazadi edustaa Ranskan kakkostasolla Pro B:ssä pelaavaa Lilleä. Hän kirjautti Georgia-ottelussa hurjan triplatuplan 22 pisteen, 10 levypallon ja 10 korisyötön tilastoilla.

Suomen joukkue koki pienen muutoksen Serbia-tappion jälkeen. Pelintekijä Edon Maxhuni korvaa kaukoheittäjä Antti Kanervon. Serbia-ottelussa Suomen hyökkäyspeli tökki pahoin. Italian Serie A:ssa pelaava Pyrintö-kasvatti Topias Palmi kirjautti Susijengin ykköslukemiksi 16 pistettä.

Suomen kapteeni Shawn Huff viettää Fribourgissa juhlailtaa. Hän pelaa vasta toisena suomalaispelaajana 200. miesten A-maaottelunsa. Kärjessä on joukkuekaveri Tuukka Kotti, joka pelaa maaottelun numero 225.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut