Hanna Kosonen: urheilutapahtumissa voi olla katsojia jo kesäkuussa - Urheilu - Aamulehti

Ministeri Hanna Kosonen: urheilutapahtumissa voi olla katsojia jo kesäkuussa

Urheiluväki miettii kuumeisesti kilpakauden aloittamista. Jalkapalloliigan tilanteesta tullee tietoa keskiviikkona, yleisurheilussa kaavaillaan muutaman lajin kilpailutapahtumia.

Jalkapalloliiga julkistanee keskiviikkona suunnitelmiaan sarjakauden avaamisesta.­

5.5.2020 18:10

Erityisjärjestelyjen avulla urheilutapahtumassa voi olla kesäkuun alusta alkaen läsnä yli 50 henkilöä, kertoo urheilusta vastaava kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.). Kosonen vastasi Helsingin Sanomien kysymyksiin sähköpostitse.

Vielä toistaiseksi kokoontumisraja on kymmenen henkilöä, mutta raja nousee 50 henkilöön kesäkuun alussa. Erityisjärjestelyt mahdollistavat urheilutapahtumille isomman joukon kokoamisen yhteen.

– Tapahtumassa voi olla 1.6. jälkeen läsnä yli 50, mutta alle 500 ihmistä, jos tilaisuuden turvallisuus ja terveellisyys voidaan varmistaa erityisjärjestelyin. Sisä- tai ulkotilaa täytyy myös olla tarkkaan rajattu, Kosonen kertoo.

Toimintaa ja tapahtumajärjestäjiä ohjeistavat aluehallintovirastot. Erityisjärjestelyt vaativat esimerkiksi tilojen puhtauteen ja käsien pesu- tai desinfiontimahdollisuuksiin satsaamista sekä riittävästä väljyydestä ja turvaväleistä huolehtimista.

– On kiinnitettävä huomiota siihen, ettei synny jonoja esimerkiksi lippuluukulle tai myyntipisteisiin.

Sain ajatuksen jalkapalloliigan pelastustalkoisiin – Onko se hyvä vai täysin kelvoton?

Alueelliset erot mahdollisia

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen vieraili Tampereen yliopistolla tammikuussa.­

Kuten lippuluukusta puhuminen kertoo, ohjeita ei ole luotu pelkästään tyhjille katsomoille kilpailtavien tapahtumien järjestämistä varten.

– Järjestelyillä voidaan mahdollistaa myös yleisön paikallaolo erityisehdoin. Seurataan siis tarkasti aluehallintovirastojen ohjeistusta, Kosonen kannustaa.

Jos joukkueessa havaitaan koronavirustartunta, joukkueen on ministerin mukaan noudatettava THL:n ohjeistusta asiasta.

Tapahtumien järjestäjille on tulossa ohjeistusta sosiaali- ja terveysministeriöltä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Toimintaa ohjeistavat aluehallintovirastot, joten alueelliset erot ovat mahdollisia.

– Tavoitteena on, että meillä on riittävän yhdenmukaiset ohjeet, mutta totta kai paikalliset olosuhteet ja mahdollisuudet toimia ohjeiden mukaisesti pitää ottaa huomioon.

Tarkkuus muistettava

Kosonen muistuttaa, että harjoitusten järjestämisessä vaaditaan tarkkuutta myös kesäkuun alun jälkeen. Toukokuussa harjoitukset pitää toteuttaa pienryhmissä, joihin kuuluu korkeintaan kymmenen henkilöä.

– Vaikka kokoontumisrajoituksen enimmäishenkilömäärä nousee, tulee hygienia- ja muita turvallisuusohjeita edelleen noudattaa. Virus on edelleen olemassa ja tartuntoja pitää pyrkiä välttämään, sen vuoksi suuria määriä fyysisiä kontakteja pitää välttää.

Korkeintaan 500 ihmisen kokoontumisen salliminen mahdollistaa esimerkiksi jalkapalloliigan otteluiden järjestämisen, mutta lipputulot jäävät vajaaksi, kun katsojamäärä jää reilusti normaalia pienemmäksi. Kososen mukaan eri alojen tukitarpeista keskustellaan lähiaikoina.

Yli 500 hengen yleisötapahtumat on kielletty Suomessa ainakin heinäkuun loppuun asti. Tapahtumarajoitusten mahdollisesta jatkosta elokuussa päätetään myöhemmin.

Apunen: asioita auki

Hallituksen maanantainen ilmoitus käynnisti urheilun eri lajiliitoissa välittömästi selvitystoimet: Mitä nämä erityisjärjestelyt käytännössä tarkoittavat? Voidaanko palloilusarjoja ja eri lajien kilpailutoimintaa käynnistää heti kesäkuun alussa ja millaisin ehdoin?

Jalkapalloliiga pohti tilannetta tiistaina.

– Asioita on vielä paljon auki. Selvittelemme niitä mahdollisimman pitkälle ja tulemme asioiden kanssa julki todennäköisesti keskiviikkona, Jalkapalloliigan hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen viestitti Aamulehdelle.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta oli tiistaina kiireinen mies, mutta suuria uutisia hänellä ei ollut kerrottavana.

– Pesäpallosarjoihin liittyviä päätöksiä on tulossa aikaisintaan keskiviikkona ja ne koskevat junioreita ja alempia sarjatasoja, Pitkäranta sanoi.

Pyrinnön Reetta Hurske saatetaan nähdä kisaamassa pika-aidoissa Tampereella kesäkuussa.­

SUL kokoontuu

Suomen Urheiluliiton hallitus kokoontuu keskiviikkona pohtimaan tilannetta.

Kokouksen jälkeen illalla kello 19 SUL:n puheenjohtaja Sami Itani, toimitusjohtaja Harri Aalto ja valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola kommentoivat tilannetta SUL:n Facebook-livessä, johon voi lähettää kysymyksiä.

Suunnitteilla on yleisurheilutapahtumia, joissa on ohjelmassa vain muutama laji ja niissä pieni määrä urheilijoita.

Tampereen Pyrintö on kaavaillut kesäkuun lopulle kilpailutapahtumaa, jonka lajeina olisivat miesten ja naisten pika-aidat sekä miesten ja naisten 100 metriä.

Hippos odottaa

Suomen Hippoksen hallitus käsitteli myös uutta tilannetta kokouksessaan tiistaina.

Hippos ilmoitti tekevänsä päätöksen ravikilpailujen käynnistämisestä sen jälkeen, kun aluehallintovirastolta on saatu lausunto asiasta.

Jos lausunto tulee lähiaikoina, Hippoksen hallitus voi tehdä päätöksiä ravikilpailujen aloittamisesta seuraavassa kokouksessaan perjantaina.

Hippoksen tavoite on saada ravit käyntiin niin pian kuin mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?