Miikka Sopanen on Tampereen Pyrinnön päävalmentaja 2020–21 - Urheilu - Aamulehti

Pyrinnön uusi päävalmentaja selvillä, saa rinnalleen kaksi seuraikonia: ”Tämä tuntuu isosti kotiinpaluulta”

Miikka Sopanen, 46, palaa Pyrinnön päävalmentajaksi liki 18 vuoden tauon jälkeen. Pyrintö on selviämässä ilman isoja kululeikkauksia.

Miikka Sopanen valmensi Hyvinkään Pontevaa naisten Korisliigassa 2016–20.­

1.5. 8:00

Aamulehti

Tampereen Pyrinnön uuden päävalmentajan henkilöllisyys on selvinnyt. Miikka Sopanen on palkattu vastuulliseen tehtävään yksivuotisella sopimuksella.

Sopanen saa rinnalleen apuvalmentaja Damon Williamsin, fysiikkavalmentaja Jenni Puputin ja Antti Nikkilän.

Williams, 46, ja Nikkilä, 41, olivat punavalkoisten tukipilareita vuosien 2011 ja 2014 mestaruusjoukkueissa. Nikkilä johtaa Pyrinnön miesten 1-divisioona A:ssa ja B:ssä pelaavia akatemiajoukkueita, mutta on tiiviissä yhteistyössä liigaryhmän kanssa.

Sopanen seuraa tehtävässä Sami Toiviaista, joka siirtyy Aamulehden saamien tietojen mukaan Salon Vilppaan päävalmentajaksi.

Työteliäs Pyrintö?

Sopanen ja urheilutoimenjohtaja Elisa Hakanen haluavat nähdä ensi kaudella – kunhan se pelataan – työteliään Pyrinnön.

– Tässä kohtaa en ota mitään kantaa taktisiin asioihin, koska muuttujia on niin paljon. Se, mitä ymmärrän pyrintöläiseksi koripalloksi, on se, että Pyrintö on yhtenäinen ja taisteleva joukkue, Sopanen pohtii.

– Toivoisin, että Pyrintö laittaa itsensä likoon ja pelaajat kasvavat urheilijoina, Hakanen kuvailee.

Pyrintö ei todennäköisesti kuulu ensi kaudella suurimpiin mestarisuosikkeihin, mutta tärkeä osa Sopasen tekemää projektia on murtaa Pyrinnön murheellinen putki kevään tosipeleissä.

Pyrinnön viimeisin voitettu pudotuspeliottelu on yhä Korisliiga-finaaleista 2016 – kun Williams vielä pelasi.

Sopanen, 46, aloitti koripallon Pyrinnön junioreissa ja on sittemmin toiminut Pyrinnössä valmentajana junioreissa, miesten liigajoukkueessa ja naisten liigajoukkueessa sekä seuran valmennuspäällikkönä.

Kokenut koripallovalmentaja toimi Pyrinnön miesten edustusjoukkueen päävalmentajana viimeksi kaudella 2002–03. Pyrintö (silloinen Pyrbasket) jäi tuolloin Korisliigassa sijalle 12.

– Tämä tuntuu isosti kotiinpaluulta. Olen valmentanut muuallakin, mutta Pyrintö on sydämen asia ja suhde siihen on erilainen kuin kaikkiin muihin. Kun Pyrintö otti minuun yhteyttä, tuntui itsestäänselvyydeltä, että jos minut halutaan tehtävään, otan sen, Sopanen kertoo.

Kaksi SM-kultaa

2010-luvulla Sopanen on tehnyt merkittävää työtä naisten Korisliigassa. Hän valmensi Lappeenrannan Catzin (vuonna 2010) ja viimeisimmän työnantajansa Hyvinkään Pontevan (vuonna 2017) Suomen mestaruuksiin.

Sopanen toimi HyPon päävalmentajana vuosina 2016–20. Viimeisin kausi päättyi jumbosijaan. Kautta varjostivat raskaat talousvaikeudet.

Sopanen on toiminut aiemmin myös Suomen naisten maajoukkueen valmennusryhmässä.

Kiitos pelaajille

Pyrintö on säästymässä merkittäviltä leikkaustoimilta, kiitos suomalaispelaajiensa jouston ja työn.

– Olen niin kiitollinen heille. He lähtivät talkoisiin niin yritysmyyntiin kuin kauppakuljetuksiinkin. Asetimme tavoitteen rahamäärästä, jonka haluamme säästää. Olemme lähellä täyttä pottia. En halua kertoa tarkkaa summaa, mutta puhumme reilusti nelinumeroisista luvuista, Hakanen avaa.

– Jos saavutamme sen potin, meidän ei tarvitse tehdä leikkauksia päättyneen kauden budjettiin.

Pyrinnöllä on tällä hetkellä sopimukset Justus ja Lassi Kilpisen kanssa. Tähtipeluri Benjamin "BJ" Raymond jätti jatko-optionsa käyttämättä ja siirtyi kotimaansa Belgian pääsarjaan ja Phoenix Brusselsiin.

Pyrintö keskustelee sopimuksista edelliskauden suomalaispelaajiensa kanssa ja on Hakasen mukaan tarkkaillut paria suomalaisnimeä muualtakin.

Koko Korisliiga-väki odottaa jännittyneenä, mitä koronavirus tekee yhdysvaltalaispelaajien, aina niin merkittävien palasten, hankinnalle ensi kautta silmällä pitäen.

– Mitä voimme laskea amerikkalaisten varaan? Mitä jos sarja alkaa pelkillä suomalaisilla? On aika kallista, jos otamme yhdysvaltalaiset tänne kahden viikon karanteeniin. Rakennamme joukkueet sillä oletuksella, että kausi alkaa normaalisti, Hakanen puntaroi.

Korisliiga-kausi alkaa tällä tietoa kaksi viikkoa suunniteltua myöhemmin, 14. lokakuuta.

Miikka Sopanen

Syntynyt 25. lokakuuta vuonna 1973. Asuu Hämeenlinnassa.

Päävalmentajana miehissä: 2002–03 Tampereen Pyrbasket Korisliiga, 2003–05 Lapuan Korikobrat 1-divisioona, 2005–08 BC Jyväskylä 1-divisioona, 2008–09 Kotkan KTP Korisliiga, 2012–13 Forssan FoKoPo Korisliiga, 2014–15 Pyrintö II 1-divisioona.

Päävalmentajana naisissa: 2009–10 Lappeenrannan Catz Korisliiga, 2016–20 Hyvinkään Ponteva Korisliiga.

Saavutukset: Naisten Korisliigan vuoden valmentaja 2010 ja 2017. Kaksi SM-kultaa 2010 ja 2017. SM-pronssia 2018 ja 2019.

Korjattu 2.5.2020 klo 00.22: Lisätty tieto, että leikkauksia ei tarvitse tehdä päättyneen kauden budjettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?