Urpo Sivula ratkaisi finaalin ja täräytti perään ison uutisen - Urheilu - Aamulehti

Urpo Sivula ratkaisi ensimmäisen SM-finaalin ja täräytti heti perään ison uutisen: ”Maajoukkuepelit on pelattu"

VaLePa voitti kamppailun tylysti, rumasti, murskaavasti tai miten ikinä haluatte.

Urpo Sivulan (keskellä punaisessa paidassa) kevääseen kuuluu haravointia, ei maajoukkuepelejä: – Kun lumet sulavat, kotipihalla on paljon keväthommia, hän kertoi.

5.4.2019 22:31

Ensimmäisen lentopallofinaalin pysäyttävin hetki koettiin vasta VaLePan tyrmäävän näytöksen jälkeen.

Sen järjesti kamppailun ykköshahmo Urpo Sivula. VaLePan hakkuri ilmoitti, että hänen maajoukkuepelinsä on pelattu.

– Näin olen ajatellut. Tulee uudeksi päävalmentajaksi kuka tahansa, Sivula jysäytti.

Nykyvireessään pallontappaja kuuluisi ilman muuta maajoukkueen vahvuuteen, mutta 207 A-maaottelua pelannut väriläiskä on tullut toisiin ajatuksiin.

– Kun lumet sulavat, kotipihalla on paljon keväthommia. Haravan saa panna heilumaan toden teolla. Siirryn nyt sille puolelle, Sivula perusteli.

Kevään pudotuspelit ovat näyttäneet 31-vuotiaan hakkurin suuruuden taas kerran. Sivula nousi ratkaisevaan rooliin sekä puolivälierien että välierien kiihkeimmillä hetkillä.

Esko hurmasi

Kun VaLePa tarvitsi isoa pistettä, pelintekijä Mikko Esko tiesi unissaankin passin kohteen.

Sama tahti jatkui perjantai-iltana. Ettan hakkuri Joonas Jokela on takonut komeita lukemia kevään mittaan, mutta nyt hän jäi pahasti Sivulan varjoon ja ryhtyi vielä kiukuttelemaan valmentajalle.

Kun vielä kehutut laiturit Antti Ronkainen ja Eetu Pennanen hyytyivät pakkaselle, VaLePa voitti kamppailun tylysti, rumasti, murskaavasti tai miten ikinä haluatte. Lukemin 3–0 (25–17, 25–17, 25–12).

Tulos ei jättänyt kenellekään tippaakaan jossittelun varaa.

Finaalisarja jatkuu sunnuntaina Kastellin monitoimitalossa. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

– Olemme saaneet homman toimimaan. Pelasimme jo välierissä vahvasti – ja jatkoimme nyt samaan malliin. Mutta ei tämä ollut vielä parasta VaLePaa. Kun pääsemme siihen jossakin erässä, Etta jää alle kymmenen pisteen, Sivula täräytti.

Itsevarmuutta ja hyväntuulisuutta huokuva Sivula pelaa nyt paremmin kuin pitkään aikaan.

Paremmin kuin koskaan?

– Joskus nuoruusvuosina olin korkeammalla ja löin lujempaa, mutta en tiennyt mihin löin. Nyt tiedän, vaikka teinkin muutaman hölmön virheen, Sivula vastasi.

Mistä olet kaivanut loistovireen?

– Kun pelataan pytystä, silloin syttyy aina... Suurin selitys on varmasti se, että paikat ovat nyt paljon paremmassa kunnossa kuin vuodenvaihteen pahimmassa ruuhkassa. Silloin oli päiviä, kun oli täysi työ tulla rappusia pitkin makuuhuoneesta keittiöön.

Etta kipsissä

Ettan esitystä odotettiin suurella mielenkiinnolla hienon välieräsarjan jälkeen, mutta viisaudestaan ja sitkeydestään tunnettu oululaisjoukkue oli täydessä kipsissä.

Ettan hyökkääjät törmäsivät VaLePan torjuntaan peräti kaksitoista kertaa – eikä helppojakaan varmistuspalloja saatu ylös. Koko joukkue jähmettyi totaalisesti.

– En pystynyt valmistamaan joukkuetta oikealla tavalla tähän peliin, koska juuri kukaan pelaaja ei päässyt edes lähelle omaa tasoansa. Tämä menee minun piikkiini, Ettan valmentaja Olli Kuoksa ruoski itseänsä.

Historian valossa tulos ei yllättänyt mitenkään.

Etta kärsi jo 15. peräkkäisen tappionsa käydessään VaLePan liigavieraana.

Edellinen voitto on reilun seitsemän vuoden takaa. Etta haki 21. tammikuuta 2012 sensaatiomaisen 3–1-voiton legendaarisesta Sylvään salista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: