Suomen keilailuliitto ei osallistu Euroopan cupiin Turkin hyökkäyksen takia - Urheilu - Aamulehti

Tamperelaispomo jyrähtää Euroopan keilailuliitolle: ”Ei arvoja voi noudattaa vain silloin, kun on kivaa ja helppoa”

Suomen keilailuliiton puheenjohtaja Perttu Jussila sanoo, että lajiliittojen on kannettava yhteiskuntavastuunsa. Suomen joukkue jättää Turkissa pidettävän suurkisan väliin.

Perttu Jussilla, 28, on entinen huippupelaaja ja nykyinen Suomen keilailuliiton puheenjohtaja.­

16.10.2019 18:09 | Päivitetty 16.10.2019 19:30

Aamulehti

Suomen keilailuliiton puheenjohtajan Perttu Jussilan mielestä lajin kansainvälisten kattojärjestöjen on otettava rohkeammin kantaa ihmisoikeuksien puolesta ja tehtävä tarvittaessa koviakin ratkaisuja.

Jussila olisi toivonut, että keilailun mestareiden cupin kisa Turkin Ankarassa olisi siirretty myöhempään ajankohtaan ja toiselle paikkakunnalle.

Suomen keilailuliitto päätti perua joukkueen osallistumisen kyseiseen kisaan, joka alkaa ensi maanantaina. Kilpailuun osallistuvat eri Euroopan maiden mestarit. Suomen joukkueeseen olisivat kuuluneet Joonas Jehkinen ja Sanna Pasanen sekä päävalmentaja Jarmo Ahokas.

Syynä vetäytymiseen on Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan.

– Tahojen, jotka kisoja myöntävät, pitäisi sanoa, että tällainen ei käy, Jussila sanoo.

Kilpailun Turkille myönsi Euroopan keilailuliitto Etbf.

– Me vetäydyimme kahdesta syystä. Ensinnäkin sinne olisi turvallisuustekijät huomioiden arveluttavaa lähettää pelaajia, ja toiseksi Turkin toiminta on sellaista, että emme voi lähettää sinne ketään edustamaan Suomea tällä hetkellä, tamperelainen Jussila toteaa.

– Lähteminen Turkkiin ei sopisi yhteen liiton keskeisten arvojen kanssa.

Jussila sanoo ymmärtävänsä, että boikotti ei ole ensimmäinen ratkaisu, vaan ensin asioihin pitäisi pyrkiä vaikuttamaan keskustelemalla. Hän kuitenkin muistuttaa, että lajiliittojen ei pitäisi paeta omia arvojaan.

Jussila sanoo, että jokainen päätös on poliittinen, myös se, että ei ota tällaisiin tapahtumiin kantaa lainkaan.

– Ei arvoja voi noudattaa vain silloin, kun on kivaa ja helppoa. Yhteiskuntavastuu täytyy kantaa, Jussila toteaa.

– YK epäilee Turkin syyllistyneen ihmisoikeusrikkomuksiin. Siihen pitäisi viimeistään vetää raja. Emme voi tukea sellaisia maita antamalla arvokisojen järjestelyoikeuksia.

Jussila sanoo, että Suomen keilailuliiton päätös kisojen väliin jättämisestä oli selkeä. Hän sanoo keskustelleensa asiasta päävalmentajan, pelaajien ja hallituksen jäsenten kanssa. Jussilan mukaan jokainen oli samaa mieltä ratkaisusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?