Mari Eder kantaa odotukset, kun Kaisa Mäkäräinen lopetti - Urheilu - Aamulehti

Suomen ampumahiihdossa alkaa Kaisa Mäkäräisen jälkeinen aika – Mari Eder kantaa odotukset harteillaan: ”Nyt on taas jotain, mihin uskoa”

Kaisa Mäkäräisen lopettaminen muutti asetelmia Suomen ampumahiihdossa. – Niin se varmaan menee, että minua peilataan Kaisan menestykseen, Eder sanoo.

Mari Eder toivoo hiihtovauhtiinsa tasaisuutta tällä kaudella. Loppusyksynä hän on harjoitellut paljon Vuokatissa.­­

27.10. 9:18 | Päivitetty 27.10. 9:19

Kaisa Mäkäräinen jätti viime kevään lopettamispäätöksellään melkoisen aukon suomalaiseen ampumahiihtoon.

Uuden kauden kynnyksellä katseet kohdistuvat naisten ampumahiihdossa väistämättä Mari Ederiin (o.s. Laukkanen). Muutamaa välähdystä lukuun ottamatta Eder, 32, odottaa vielä pääsyään aivan lajin kirkkaimpaan kansainväliseen kärkeen.

– Niin se varmaan menee, että minua peilataan Kaisan menestykseen. Se on aika luonnollista, kun iso tuloksen tekijä väistyy. Itse olen yrittänyt tehdä tulosta kaiken aikaa, ja sen ovat varmaan ihmisetkin nähneet, Eder sanoo.

Viime kaudella Eder sijoittui parhaimmillaan maailmancupin osakilpailussa neljänneksi. Sijoitus tuli yhdellä sakolla sprinttikisassa Nove Mestossa.

Kaksi voittoa maailmancupissa

Syntynyt marraskuussa 1987 Enossa, täyttää 33 vuotta.

Päälaji ampumahiihto, kilpailee myös maastohiihdossa.

Valmentaja Heikki Pusa, ampumavalmentaja Markus Michelak.

Edustaa Enon Kisa-Poikia.

Kilpaili ensi kerran maailmancupissa kaudella 2007.

Yhteensä 265 maailmancupin kisaa, joissa kaksi voittoa ja yksi kolmossija.

Aviopuoliso ampumahiihtohuoltaja Benjamin Eder.

Kontiolahdella marraskuun lopulla alkavaa maailmancupia Eder odottaa jännityksellä. Joko nyt olisi hänen vuoronsa?

– Aina sitä toivoo, että saa itsestään irti ja voi todistaa, että tavoitteet saavutetaan. Tässä iässä voi vain toivoa, että työ kantaa hedelmää, Eder kertoo puhelimitse.

Suomen ampumahiihtojoukkue harjoitteli viime viikolla Vuokatin urheiluopistolla. Maanantaista eteenpäin leiripaikaksi vaihtui Muonio.

Loppuajan ennen maailmancupin avauskisaa 28. marraskuuta maajoukkue ja Eder harjoittelevat jälleen Kontiolahdella.

– Saan asua vanhempien luona Joensuun lähellä, ei tarvitse olla koko aikaa hotellissa, Eder sanoo.

Myös Ederin aviopuoliso Benjamin Eder on viettänyt koronasyksyä Suomessa. Hän toimii oman yhtiönsä kautta Valko-Venäjän ampuma­hiihto­maajoukkueen huoltajana.

– Itse olen Suomen huollossa, ja se toimi viime vuonna hyvin. Mies auttaa sitten minua tarvittaessa, Mari Eder sanoo.

Hiihtovauhti on ollut Mari Ederin vahvuus.­

Paljon kotiharjoittelua

Koronapandemia on vaikuttanut kaikkien urheilijoiden arkeen, myös Itävallassa asuvan Ederin.

Kun matkustus väheni dramaattisesti ja lähes loppui, Eder palkkasi kesäksi avukseen itävaltalaisen ampumavalmentajan Markus Michelakin, joka vastaa Itävallan kaikkien nuorten ampumahiihtoryhmien toiminnasta ja harjoittelusta.

Michelakin johdolla Eder teki kesällä paljon kotiharjoittelua.

– Ymmärsin, ettei voi matkustaa niin paljon kuin ennen. Sen näkee sitten talvella, kuinka paljon ampumatreenistä on ollut apua. Olen muutenkin ottanut paljon vastuuta päivittäisestä treenaamisesta, vaikka juttelen hiihtovalmentajani (Heikki Pusa) kanssa lähes päivittäin, Eder kertoo.

Koronaviruksen takia kesken jääneellä viime kaudella Ederin ampumatarkkuus oli 75 prosenttia. Makuuammunta (78 prosenttia) sujui tarkemmin kuin pystyammunta (72 prosenttia).

Hiihtovauhdissa Ederillä ei ollut terveenä ollessaan yleensä vaikeuksia.

– Hiihtovauhti löytyy sitä kautta, että saa olla terveenä. Viime kesänä sain olla täysin terveenä yli puoleentoista vuoteen. Nyt on taas jotain, mihin uskoa.

Kaudella 2016–2017 Eder voitti sprintin ja takaa-ajon maailmancupin päätteeksi Holmenkollenilla. Cupin loppupisteissä hän oli 26:s, eli se oli hänen paras vuotensa.

– Hiihtovauhtini oli silloin tasainen. Muuten vaihteluväliä on ollut liikaa. Samaa tasaisuutta yritän löytää myös tähän kauteen.

Mari Ederin osumaprosentti oli vain 75 viime kaudella.­

Hyvää pelisilmää

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) on rakentanut koronan takia varsin järkevän kisakalenterin. Jouluun asti maailmancupissa kilpaillaan vain kahdella paikkakunnalla, Kontiolahdella ja Itävallan Hochfilzenissä.

Se sopii hyvin Ederille, jonka Itävallan-koti sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä Hochfilzenistä.

Maastohiihdossa tilanne on toinen, kun maailmancupin kalenterissa on kolmetoista paikkakuntaa kahdeksassa maassa.

– Se on sama kuin uskoisi joulupukkiin, jos ajattelee, että voimme viedä läpi kaikki kilpailut tällä kaudella, norjalainen Therese Johaug arvosteli Kansainvälistä hiihtoliittoa (FIS).

Eder puolestaan kiittelee Kansainvälistä ampumahiihtoliittoa (IBU) hyvästä pelisilmästä.

– IBU on reagoinut tilanteeseen hyvin, kun kyseessä on isot rahat sekä sille että kisajärjestäjille. Korona on vakava asia, Eder sanoo.

Peking ei ole mielessä

Kontiolahden maailmancupiin päästetään rajoitettu määrä yleisöä. Maaliskuussa kausi päättyi samassa paikassa tyhjille katsomoille.

Oman uransa jatkoa Eder pohtii vuosi kerrallaan. Vuoden 2022 talviolympialaiset Pekingissä eivät ole vielä hänen ajatuksissaan.

– En ajattele ensi kevättä pidemmälle. Nälkä tuloksen tekemiseen on kova. Haluan tehdä tuloksia nyt enkä jossain hamassa tulevaisuudessa. Minulla ei ole takaporttia, että Pekingissä sitten.

Mari Eder ei mieti tulevia olympialaisia, vaan keskittyy täysillä alkavaan kauteen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?