Korte ja kumppanit Floridassa harjoittelemassa – päällikkö huolestui - Urheilu - Aamulehti

Suomen yleisurheilutähdet jäivät harjoittelemaan Floridaan – SUL-pomo huolestui: ”He ovat siellä omalla vastuullaan”

Kristian Bäck lähti treenireissulle Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun SUL perui koronan vuoksi kaikki harjoitusleirit.­

26.3.2020 19:24 | Päivitetty 30.3.2020 8:44

Urheiluliiton valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan äänestä kuulee huolen, kun hän kertoo pituushyppääjien Kristian Pullin, Kristian Bäckin ja Eero Haapalan jatkavan harjoitusleiriään USA:n Floridassa.

– Liiton leirit peruttiin 13. maaliskuuta, mutta pituushyppääjät päättivät lähteä reissuun päivä tuon päätöksen jälkeen, Niemi-Nikkola sanoo.

Urheilijakolmikon lisäksi reissussa ovat Pullin valmentaja-isä Seppo Pulli ja lihashuoltaja.

– Edelleen he kokevat, että siellä kannattaa olla. Onhan matkustaminenkin nyt riski. Viimeksi maanantai-iltana olin heihin yhteydessä. He voivat olosuhteisiin nähden hyvin, lämpöä riittää, mutta harjoituspaikka vaihtuu tämän tästä.

Suomalaiset pääsivät maahan ennen kuin Yhdysvallat laittoi rajat kiinni.

– Totta kai olen huolissani, jos joku heistä sairastuu. Olen sen heille viestinyt. Toki he ovat aikuisia ihmisiä ja vastaavat itse itsestään, Niemi-Nikkola toteaa.

Floridassa harjoittelee myös aitajuoksija Annimari Korte. Hän viestitti, ettei hän ole samalla leirillä pituushyppääjien kanssa.

– Olen lähtenyt reissuun 22.2, eli viikkoja ennen kuin SUL perui leirit, hän ilmoitti.

Niemi-Nikkola sanoo, että Floridassa olevan porukan vakuutusturvan pitäisi olla kunnossa mahdollisten sairastapausten varalta.

– Aina, kun ei ole paikalla eikä tarkasti tiedä tilannetta, arveluttaa. Tässä tapauksessa Yhdysvaltojen hallinnon arvaamattomuus ja nopealiikkeisyys.

Yhdysvalloissa on yli 50 000 tilastoitua koronatartuntaa. Enemmän on vain taudin lähtömaassa Kiinassa ja Italiassa.

Aitajuoksija Annimari Korte on Floridassa harjoittelemassa.­

Tähti Espanjassa

Muista suomalaisista yleisurheilijoista ulkomailla on leirillä enää ratakelaaja Leo-Pekka Tähti. Hän talvehtii tuttuun tapaan Espanjassa Malagan seudulla.

– Siellä on vielä kurjemmat olosuhteet kuin Floridassa. Vaatii Leo-Pekalta mielikuvitusta harjoittelussa.

Etelä-Afrikassa olleet keihäsmiehet Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela palasivat kotimaahan toissa viikolla, aitajuoksijat Oskari Mörö, Viivi Lehikoinen ja Jonni Blomqvist viime yönä.

– Etelä-Afrikassa kaikki meni ihan hyvin, kunnes harjoituspaikat suljettiin. Siinä missä Yhdysvaltojen hallinto on arvaamaton ja nopealiikkeinen, Etelä-Afrikka on vielä enemmän. Siksi aitajuoksijat hieman aikaistivat tuloaan Suomeen.

Leo-Pekka Tähti talvehtii Espanjassa.­

Vaikea treenitilanne

Yleisurheilijoilla on käynnissä perustreenikauden tärkeät viikot. Se on Suomessa haastavaa, kun kunnat ovat sulkeneet harjoituspaikkoja.

– Olemme saaneet räätälöityä paikallisten lajikeskusten ja akatemioiden kanssa kaikille kärkiurheilijoille harjoittelumahdollisuudet Suomessa. Eihän kukaan ole tyytyväinen, mutta epidemiatilanne huomioiden treenimahdollisuus on tyydyttävä, Niemi-Nikkola sanoo.

Toistaiseksi kotimaan kärkiyleisurheilijat eivät ole sairastuneet koronaan.

Kristian Pulli on Floridassa yhdessä valmentaja-isänsä Seppo Pullin kanssa.­

Lisää kisaperuutuksia

Urheiluliitto on perunut kotimaan kilpailut toukokuun loppuun asti. Kesäkuussa olisi isoja tapahtumia ohjelmassa: 3.6 Joensuun eliittikisat, 9.6 Paavo Nurmi Games, 12.6 Espoon eliittikisat ja juhannuksena Kuortaneen klassikko.

– Pöydällä on ollut kisojen siirto tai peruminen juhannukseen asti. Urheilullisesti tietysti toivon, että päätökset tehtäisiin mahdollisimman myöhään, mutta ymmärrän kisajärjestäjien taloudellisen paineen saada päätöksiä nopeasti.

Tokion olympiakisat siirrettiin vuoteen 2021, mutta Pariisin EM-mittelöt pyritään järjestämään suunnitellusti 25–30. elokuuta 2020.

– Toivon ja oletan, että tauti laantuisi ja heinäkuussa päästäisiin kilpailemaan. Haluan luoda urheilijoille uskoa, että Pariisissa voidaan nähdä kaikkien aikojen EM-kisat. Niissä olisi uuden ajan lumoa, kun epidemia on saatu taltutettua.

Kari Niemi-Nikkola toimii Urheiluliiton valmennuspäällikkönä.­

MM-kisat siirtymässä

Tokion siirtyminen ei kolauta Suomen yleisurheiluporukkaa, sillä potentiaaliset pistesijatoivot saattoi laskea yhden käden sormilla.

Antti Ruuskanen ja parapuolelta varmasti Tähti ja Toni Piispanen ovat urheilijoita, jotka miettivät uransa jatkoa. Antilla on hyvä nousujohteinen pöhinä päällä, joten voi hän vielä vuoden jatkaa. Ymmärrän toki taloudellisen tilanteen ja sen, ettei kuluva aika ainakaan notkista raajoja.

Elokuussa 2021 pitäisi järjestää USA:n Eugenessä yleisurheilun MM-kisat.

– Pidän selvänä, että MM-kisat siirtyvät vuoteen 2022. Ei Kansainvälinen yleisurheiluliitto halua, että samana vuonna ovat olympiakisat Tokiossa ja MM-kisat Yhdysvalloissa.

Vuonna 2022 ohjelmassa on EM-mittelöt Münchenissä, joten samana suvena jaettaisiin myös MM-mitaleja. Se olisi ainutlaatuista.

Vuosina 2012 ja 2016 EM-kisat ovat olleet samalla kaudella kesäolympialaisten kanssa.

Juttua muokattu maanantaina klo 8.40. Täsmennetty tieto Kortteen tilanteesta ja lisätty urheilijan sitaatti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?