Lauri Kermisellä erikoinen sopimus Venäjälle - Urheilu - Aamulehti

Lauri Kerminen on yksi maailman parhaista, mutta pelaa venäläisjokkueessaan erikoissopimuksella vain Mestarien liigaa

Suomen lentopallon ykköspelaaja Lauri Kerminen haluaisi pelata loppuikänsä Venäjällä. Ensi kaudella hän pelaa Moskovan Dynamossa erityisjärjestelyin.

Lauri Kerminen ja Kemerovo pelasivat europelejä Suomessa VaLePaa vastaan tammikuussa 2019. Kemerovo vaihtuu nyt Moskovan Dynamoksi.

28.7.2020 11:30

Suomen kirkkain lentopallotähti Lauri Kerminen, 27, teki tulevaksi kaudeksi poikkeuksellisen sopimuksen päästäkseen huippuseuraan.

Suonenjoen kasvatti pelaa Moskovan Dynamossa lähtökohtaisesti vain Mestarien liigan ottelut.

Maajoukkuelibero Lauri Kerminen siirtyy Moskovan Dinamoon: ”Maailman 10 parhaan liberon joukossa”

Venäjän liigassa ulkomaalaiskiintiön täyttävät bulgarialainen hakkuri Tsvetan Sokolov ja belgialainen laituri Sam Deroo.

Toissa kaudella Venäjän liigan parhaaksi liberoksi valittu Kerminen asetti rimansa korkealle.

– Ensimmäisenä prioriteettina oli riittävän kovaan joukkueeseen pääseminen. Niitä löytyy Euroopasta kymmenkunta. Kärkiseurat tekevät hankintansa tosi aikaisin. Missasin normaalisopimuksen puolentoista kuukauden odottelun takia, Kerminen kuvailee.

Suomalainen pelasi viisi edellistä kautta toisessa venäläisseurassa Kouzbass Kemerovossa ja oletti yhteistyön jatkuvan edelleen.

– Meillä oli luottamus puolin ja toisin. Kun jotakin sovittiin, sana pidettiin. Seurajohto ilmoitti, että sopimuksen teko kestää normaalia pidempään koronaviruksen takia ja pyysi samalla, etten tee sopimusta muualle. Tällä mentiin, kunnes huomasin internetistä, että paikkani on mennyt.

Lauri Kerminen

Syntynyt 18.1.1993 Suonenjoella.

Nousi Kokkolan Tiikerien liigajoukkueeseen 2011. Voitti siellä SM-kultaa 2013 ja SM-hopeaa 2014.

Pelasi kauden 2014-15 ranskalaisessa Nantesissa.

Siirtyi sen jälkeen venäläiseen Kouzbass Kemerovoon ja pelasi siellä viisi kautta (2015-20).

Voitti Venäjän mestaruuden 2019. Valittiin liigan parhaaksi liberoksi.

Teki juuri tulevan kauden kattavan sopimuksen Moskovan Dynamon kanssa.

Lauri Kerminen maajoukkueessa 2017.

”En ole vihainen”

Kerminen tietää, että lentopallo on urheilun ohella myös bisnestä.

– En ole vihainen siitä, että miestä vaihdettiin. Olisi ollut kuitenkin korrektia, että minut olisi pidetty ajan tasalla. Jos tilanne olisi ollut tiedossa, tämä olisi helpottanut uuden seuran etsimistä merkittävästi. Nyt vaihtoehdot jäivät vähiin.

Kerminen olisi ansainnut toisenlaisen kohtelun hienon pätkän jälkeen. Se huipentui keväällä 2019 sensaatiomaiseen Venäjän mestaruuteen ja henkilökohtaisena kruununa valintaan liigan parhaaksi liberoksi.

– Vaikka epistola hoidettiin miten hoidettiin, en ole vihainen enkä polttanut siltoja sinne suuntaan. Lähetin lämpimän kiitosviestin pelaajille ja koko seuralle.

Venäjän liigan portit avautuvat harvoille ulkomaalaispelaajille tiukan kiintiön ja kovan vaatimustason takia. Niinpä Kerminen kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa.

– Haluaisin pelata loppuikäni Venäjällä, jos se vaan on mahdollista.

Lauri Kerminen ja Tuomas Sammelvuo (oikealla) voittivat Kemerovossa Venäjän mestaruuden yhdessä.

Venäjällä on hyvä olla

Venäjän lumo on moniulotteinen juttu.

– Ihmisen on aika hyvä olla siellä. Siinä kulttuurissa huippu-urheilijoita arvostetaan tosi paljon. Tiettyjä asioita katsotaan sormien läpi. Toisaalta mukaan mahtuu myös höpöhöpö-hommia. Koskaan ei tiedä varmaksi, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämä sopii minun luonteelleni, Kerminen vastaa.

Korona päätti viime kauden harmittavasti juuri siinä vaiheessa, kun Kemerovo oli saanut pelinsä kuntoon. Siperilaisjoukkue ehti varmistaa jo Mestarien liigan välieräpaikan, kunnes urheilumaailma pysähtyi.

– Totta kai se harmitti, mutta päätös oli ihan oikea. Vastapainoksi sain olla kotona pitkän pätkän ensimmäisen kerran kahdeksaan yhdeksään vuoteen. Otin siitä kaiken ilon irti ja nautin täysin siemauksin.

Lauri Kerminen (4) on ollut jo vuosia Suomen ykköslibero ja maailman parhaiden joukossa pelipaikallaan. Kuva Suomi–Valko-Venäjä-ottelusta 2019.

Banksin tyyli sopii

Kun koronarajoituksia ryhdyttiin purkamaan Suomessa, myös lentopallomaajoukkue pääsi kokoontumaan ja leireilemään. Kerminen on kuulunut maajoukkueen tukipilareihin kesästä 2013 lähtien.

– Kun treenaa kesän maajoukkueen kanssa, on syksyisin paljon valmiimpi seurakauteen. Muuten voisi jäädä lomamoodi päälle. Yksin harjoitteleminen on jollain tavalla mukavuusalueella olemista. Jos jotakin paikkaa kolottaa vähän aamulla, voi jättää treenin herkästi väliin. Täällä ei niskuroida.

Kermisellä on hyvä suhde maajoukkueen päävalmentajaan Joel Banksiin.

– Tykkään Banksin vaativasta tyylistä. Perseelle potkitaan koko ajan. Jos joku ansaitsee tiukan palautteen, hän ei paljon pyörittele eikä somistele asioita.

Suurena päämääränä on syksyn 2021 EM-turnaus. Suomi pääsee pelaamaan kotiyleisön edessä, koska yksi alkulohko järjestetään Tampereella.

– Odotan kovasti näitä pelejä. Yritän vetää vuoden eteenpäin sillä tavalla, että olisin paremmassa kunnossa kuin koskaan.

Kerminen ei muista hirveän hyvin yksittäisiä pelejä maajoukkueuransa alkutaipaleelta, mutta sen sijaan on jäänyt mieleen isoja hahmoja.

– Oli upeata, kun pääsin pelaamaan Kunnarin Ollin vieressä. Siltalan Anttia hiukan pelkäsin, kun se oli alkuun kämppäkaverina. Katselin sivusilmällä, miten maajoukkueessa kuuluu toimia. Leppoinen savolainen opetti olemaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos