Armand Duplantis hyppäsi ME:n Puolassa - Urheilu - Aamulehti

ME-tuloksen hypännyt Armand Duplantis, 20, on ollut tähti jo pitkään – Tampereellakin säväyttänyt ruotsalainen omaksui lajin taidot paljon muita nuorempana

Armand Duplantis teki seiväshypyn maailmanennätyksen Puolassa lauantaina. Nooralotta Neziri sivusi Suomen ennätystä, myös Reetta Hurske oli kovassa iskussa.

Armand Duplantis oli yleisurheiluillan ykköstähti.

8.2.2020 21:12 | Päivitetty 8.2.2020 22:44

Aamulehti

Ruotsin seiväshyppyihme Armand Duplantis teki lauantai-iltana sen, mitä on jo ennätetty tovi odottaa.

Duplantis hyppäsi Puolan Torunissa käydyissä yleisurheilun hallikisoissa seiväshypyn maailmanennätyksen 617. Aiempi ME-tulos 616 oli ranskalaistähti Renaud Lavillenien nimissä vuodelta 2014.

Duplantis ylitti korkeuden 617 toisella yrityksellään komeasti. Hän taivutti vartalonsa mestarillisesti riman yli. Rima hieman heilui, mutta ei niin merkittävästi, että putoaminen olisi ollut kovin lähellä.

Näin ME-tulos ylittyi:

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Duplantis yritti ME-tulosta jo Saksassa tiistaina. Tuolloin rima tippui niukasti kannattimiltaan.

Ruotsalainen oli Puolassa huippuiskussa läpi kisan. Hän ylitti 552, 572, 592 ja 601 helposti aina ensimmäisellä yrityksellään ennen kuin nosti riman ME-korkeuksiin.

Duplantisin voittomarginaali oli melkoinen: toiseksi tulivat Ruotsin Melker Jacobsson ja Yhdysvaltain Matt Ludwig tuloksella 552. Duplantis sai näin ollen rakentaa kisaansa kaikessa rauhassa omin ehdoin.

Ei musta hevonen

Armand Duplantis on vasta 20-vuotias seiväshyppyihme. Hän on nuoresta iästään huolimatta ollut lajinsa parhaita jo muutamia vuosia. Hän voitti Euroopan mestaruuden Berliinissä 2018 ja MM-hopeaa Dohassa 2019.

Ensi kesän olympialaisissa hän on varmasti nyt yksi seuratuimpia urheilijoita.

Duplantis aloitti seiväshypyn jo nuorena lapsena ja hän omaksui lajin taidot huomattavasti nuorempana kuin suurin osa muista huippuhyppääjistä.

– Hän ei ole mikään seiväshypyn musta hevonen. Kaikki ovat tienneet jo vuosien ajan, että hänestä tulee lajin seuraava supertähti, Yhdysvaltain huippuhyppääjä Sam Kendricks sanoi kesällä 2018.

Duplantis ei ole mikään lihaskimppu, vaan hän perustaa hyppynsä juoksunopeuteen ja taitavaan seipään käyttöön.

Duplantisin isä on yhdysvaltalainen Greg Duplantis, joka hyppäsi omalla urallaan seivästä 580. Ruotsalainen äiti Helena oli puolestaan seitsenottelija ja lentopalloilija. Armand Duplantis on kasvanut Yhdysvalloissa, eikä hän puhu täydellistä ruotsia, vaikka sitä jonkin verran osaakin. Hän kuitenkin valitsi Ruotsin maajoukkueen Yhdysvaltain edustamisen sijaan.

– Ruotsi tuntui minulle kotoisammalta kuin USA, hän on sanonut.

Duplantis on kilpaillut myös Tampereella arvokisoissa. Hän oli alle 20-vuotiaiden MM-kisojen ykköstähti heinäkuussa 2018. Duplantis luonnollisesti voitti Ratinassa MM-kultaa tuloksella 582. Kuuden metrin ylitys ei tuolloin onnistunut.

Neziri sivusi SE:tä

Suomen pika-aiturit Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske olivat kovassa iskussa Puolan Torunissa.

Neziri juoksi 60 metrin aitojen illan loppukilpailussa neljänneksi ajalla 7,97. Tampereen Pyrinnön Hurske juoksi 7,99 ja oli kuudes. Hurskeen startti ei ollut aivan totutun räväkkä.

Nezirin aika sivuaa hänen ja Hurskeen nimissä olevaa Suomen ennätystä. Tämä oli talven ensimmäinen kerta, kun Neziri ja Hurske alittivat kahdeksan sekunnin rajan.

Kisan voitti Valko-Venäjän Alina Talai ajalla 7,87.

Alkuerissä Neziri juoksi 8,08 ja Hurske 8,10.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut