Krista Pärmäkosken kesäharjoittelun viikkomäärissä hurjia eroja - Urheilu - Aamulehti

Krista Pärmäkosken kesäharjoittelun viikkomäärissä hurjia eroja: ”Jatkuvaa taistelua väsymyksen kanssa”

Pärmäkoski aikoo olla mukana maajoukkueleirin yhteydessä pidettävissä rullahiihdon SM-kisoissa.

Osallistuminen suunnistuksen Venlojen viestiin on kuulunut yleensä osana Krista Pärmäkosken kesäharjoitteluun, mutta tänä kesänä sitä mahdollisuutta ei ollut. Kuva vuoden 2019 Kangasalan Jukolasta.­

21.7.2020 17:22

– Kesällähän ne sukset voijellaan, tokaisi supliikkimiehenä tunnettu Sami Jauhojärvi saavutettuaan 19-vuotiaana hiihtouransa ensimmäisen henkilökohtaisen SM-mitalin.

Tuolla lausahduksella Jauhojärvi toi persoonallisella tavallaan esiin sen, että talven hiihtotulokset pohjustetaan merkittävässä määrin kesäkauden harjoittelulla.

Suomen parhaalla naishiihtäjällä Krista Pärmäkoskella on valmentaja Matti Haaviston mukaan parhaillaan menossa helppo harjoitusviikko, kun harjoittelua kertyy 10–12 tuntia. Tällaisella, toki harvakseltaan toistuvalla viikolla ohjelmassa saattaa olla jopa kaksi lepopäivää.

– Takana on kolme tai neljä suhteellisen kovaa viikkoa. Yleensä helpommilla viikoilla on noin 15 treenituntia. Pyrimme hakemaan vaihtelua, että kaikki viikot eivät puuroudu samanlaisiksi, Haavisto sanoi tiistaina.

Kovalla viikolla tunteja kertyy yli kaksinkertainen määrä. Haaviston mukaan Pärmäkosken viikkoannokset ovat enimmillään noin 30 treenituntia.

Tällainen määrällinen piikki Pärmäkoskelle tuli viimeksi touko-kesäkuun vaihteessa. Uusia on luvassa ainakin elokuussa korkean paikan leirillä ja sitten lokakuussa.

Laatu ratkaisee

Mediassa on puhuttu viime vuosina paljon hiihtäjien harjoitusmääristä, etenkin Norjassa. Vuosittainen tuntimäärä ei kuitenkaan kerro juuri mitään harjoittelun laadusta ja intensiteetistä.

Esimerkiksi Pärmäkoskella määrällisesti kovimmat viikot sisältävät pääasiassa aerobista perusharjoittelua.

– Käytännössä se tarkoittaa jatkuvaa taistelua väsymyksen kanssa, Pärmäkoski kuvasi kesäkauden keskimäärin kovia harjoitusmääriä tiistaina tiedotteessa.

Jos elämä olisi jatkunut normaalisti ilman koronavirusta, Pärmäkoski olisi parhaillaan todennäköisesti omalla korkean paikan leirillään Italian Seiser Almissa.

Tällä harjoituskaudella kaikki leirit ovat kuitenkin olleet toistaiseksi kotimaassa, muun muassa Vuokatissa, jossa maajoukkue kokoontuu ensi viikolla ensimmäisen kerran.

Elokuussa Pärmäkoski lähtee omalle kolmen viikon vuoristoleirille Sveitsin Pontresinaan, joka on hänelle tuttu paikka monilta leireiltä.

Pärmäkoski on panostanut jo vuosia säännölliseen korkean paikan harjoitteluun. Sitä hän haluaa jatkaa heti, kun se on matkustusrajoitusten puolesta mahdollista.

Sopimusasioissa ei draamaa

Pärmäkoski kertoi tiedotteessa myös tehneensä sopimuksen maajoukkueen kanssa.

– Eihän näissä sopimusasioissa mitään erityistä draamaa ollut, mutta asiat on järkevä hoitaa virallisesti kuntoon ennen kuin varsinainen maajoukkuetoiminta alkaa, Pärmäkoski sanoi.

Maajoukkueen Vuokatin-leirin ohjelmaan kuuluu osallistuminen elokuun ensimmäisenä viikonloppuna rullahiihdon SM-kisoihin. Pärmäkoski aikoo näillä näkymin osallistua 10 kilometrin vapaan tyylin väliaikalähtökilpailuun. Sen sijaan perinteisen sprintti jää väliin.

– Jos leirikuormitus pysyy kontrollissa, niin sunnuntain rullahiihtokisa sopii harjoitusohjelmaan hyvin. Seuraavalla viikolla pitäisi palautua korkean paikan leiriä varten, joten väsymystilaa pitää seurata vielä ennen kilpailuja, Pärmäkoski sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?