MM-rallikauden päätöksestä on tulossa totaalinen farssi – Toyotan MM-haaveet murskaksi - Urheilu - Aamulehti

Rallikauden päätöksestä on tulossa farssi – Toyotan MM-haaveet murskaksi

Ensi viikonloppuna ajettava Australian MM-ralli on menossa täysin uusiksi. Jotkut haluaisivat, että ralli peruttaisiin kokonaan.

Tommi Mäkinen ja kumppanit eivät pysty tavoittamaan Hyundaita valmistajien MM-sarjassa.

11.11.2019 17:00

MM-rallikauden päätösosakilpailun reittiin ollaan tekemässä merkittäviä muutoksia. Rallin järjestäjät ovat joutuneet miettimään kilpailun läpi viemistä uudelleen, sillä Australian itärannikolla, Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa riehuvat hyvin voimakkaat maastopalot. Paloissa on tähän mennessä kuollut kolme ihmistä.

Paikalliset viranomaiset puhuvat alkaneesta viikosta ”vaarallisimpana maastopaloviikkona, mitä tämä kansa on koskaan nähnyt”. Pahimpana päivänä pidetään tiistaita. Palot johtuvat pitkään jatkuneesta kuivuudesta, ja ne ovat levinneet voimakkaiden tuulien myötävaikutuksella. Guardian-lehden mukaan Uudessa Etelä-Walesissa on tällä hetkellä 60 maastopaloa, joista 40 on hallitsemattomia.

Australian ralli, jonka keskuspaikkana toimii itärannikolla sijaitseva Coffs Harbourin kaupunki, oli alun perin tarkoitus ajaa 21 erikoiskokeen ja 324,65 erikoiskoekilometrin mittaisena. Maastopalojen takia FIAlle on esitetty uudistettu, vain neljästä erillisestä erikoiskokeesta koostuva kattaus, jolla on mittaa vain 94,37 kilometriä.

Lyhyitä päiviä

Näistä neljästä erikoiskokeesta kaksi – Destination NSW ja Raleigh – kuuluivat myös alkuperäiseen suunnitelmaan, tosin niitä molempia on hieman pidennetty alkuperäisestä. Molemmat ovat niin sanottuja yleisöerikoiskokeita.

Coffs Harbourin keskustassa sijaitsevalla Destination NSW:llä on mittaa 2,4 kilometriä ja se on tarkoitus ajaa läpi seitsemän kertaa. Reilut kymmenen kilometriä Coffs Harbourista etelään, Raleigh’n kansainvälisellä kilparadalla ajettavalla Raleigh’lla on mittaa 3,16 kilometriä ja se on tarkoitus ajaa läpi peräti kahdeksan kertaa.

Kaksi muuta erikoiskoetta – 8,68 kilometrin mittainen Graces ja 8,75 kilometrin mittainen Allens – on muodostettu alun perin rallin ohjelmaan kuuluneesta, 13,13 kilometrin mittaisesta Argents Hill Reverse -erikoiskokeesta. Sekä Graces että Allens on tarkoitus ajaa läpi kolme kertaa.

Perjantain ja sunnuntain ohjelmaan on piirretty pelkkiä yleisöerikoiskokeita.

Pistevähennyksiä

Koska uusittu reitti on ek-kilometreiltään vain 29 prosenttia alkuperäisestä, rallista jaetaan vain kolmannes niistä pisteistä, mitä MM-osakilpailuista normaalisti on jaossa.

FIAn kilpailusääntöjen mukaan pisteistä jaetaan vain kolmannes, mikäli reitti on yli 25 prosenttia mutta alle 50 prosenttia alkuperäisestä.

Kun Hyundain MM-johto Toyotaan nähden on 18 pistettä, tämä tarkoittaa sitä, ettei Tommi Mäkisen johtama talli voi enää saavuttaa korealaiskilpailijaansa.

Toyotan Ott Tänak on jo varmistanut kuljettajien MM-tittelin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: