Ilves vai Tappara? Kahdesta hyvästä on vaikea valita, mutta Moron pieni kiakkotesti auttaa - Urheilu - Aamulehti

Ilves vai Tappara? Kahdesta hyvästä on vaikea valita, mutta Moron pieni kiakkotesti auttaa

4.5.2017 8:20

Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan lapsuuden perheellä on kiistaton vaikutus seuran valintaan. Tapparan ja Ilveksen kannattajista yli puolet on valinnut suosikkinsa ennen kouluikää.

Monelle seuravalinta on sattuman seurausta. Seura on voitu valita tähtipelaajan vuoksi tai esimerkiksi siksi, että Tappara on terästä -laulu on aikoinaan tehnyt vaikutuksen.

Epätietoinen voi ottaa naapurista mallia, sillä keskimääräistä enemmän Ilveksen kannattajia asuu Ala-Pispalassa, Hyhkyssä, Epilässä ja Tohlopissa sekä Koivistonkylässä ja Härmälässä. Tapparan kannattajista enemmistö asuu Itä-Tampereella ja Tesomalla.

Moro halusi auttaa seuravalinnan kanssa pähkäilevää ja arvioi kymmenen seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon. Kussakin kategoriassa raadi antoi joukkueille 0–10 pistettä.

Taisto päättyi tasapeliin 69–69. Johtopäätös on, että järkevintä olisi kannattaa kumpaakin.

Jos haluat kuitenkin valita puolesi, tee Moron pieni jääkiakkotesti. Se viimeistään kertoo, oletko Ilveksen vai Tapparan kannattaja.

Logo

Ilves 6: Kelta-valko-musta logo esittää ärjyvän ilveksen päätä, ja sen on suunnitellut harrastajataiteilija Rauno Broms. Merkki otettiin käyttöön vuonna 1962.

Tappara 9: Tapparan sini-valko-oranssi kirvesmerkki on taiteilija Kimmo Kaivannon käsialaa. Merkistä tuli Tapparan tunnus 1950-luvulla.

Perustelut: Tappara vie pisteet. Taitava vastavärien käyttö miellytti Moron nykytaidetta tuntevaa raadia. Myös taiteilija on tunnetumpi, mikä nostaa teoksen arvoa. Ilveksen tunnuksessa ilahdutti kirkas keltainen pääväri, mutta yhden raadin jäsenen mielestä logo muistuttaa enemmän leijonaa kuin ilvestä. Tästä miinusta.

Kausikortti

Ilves 6: Ilveksen kausikortti ensi kauden runkosarjapelien parhaaseen katsomoon maksaa 875 euroa.

Tappara 3: Tappara ei ole vielä päättänyt ensi kauden hintoja, mutta päättyneen kauden kausikortti parhaille paikoille maksoi 925 euroa. Hinta ei tästä tiettävästi ainakaan laske.

Perustelut: Selvä voitto Ilvekselle. Tamperelainen kiekkofani on tarkka rahoistaan. Tapparan kausikortti on vähintään 50 euroa kalliimpi kuin Ilveksen. Vannoutunut tapparafani kaivaa toki erotuksen kukkarostaan, vaikka kirvelee.

Ilves-faneja.

Historia

Ilves 6: Tupsukorvat perustettiin vuonna 1931. Seura pelasi ensimmäisen jääkiekko-ottelunsa seuraavana talvena.

Tappara 9: Tappara ei ole aina ollut Tappara. Seura aloitti 1932 ruotsinkielisessä koulussa nimellä Tammerfors Bollklubb (TBK), jonka jääkiekkojaosto perusti uuden Tappara-nimisen seuran 1955. Syy oli se, että ruotsalainen koulu ei yksin tuottanut seuralle riittävän kovatasoisia pelaajia, ja uusi nimi houkutteli mukaan uusia kiekkoilua harrastavia nuoria.

Perustelut: Ilves pinkoo seurahistorian pituudessa vuoden Tapparan juuria edellä. Voittopisteet menevät kuitenkin Tapparalle. Moron raadi arvioi, että vuonna 1955 tehty historiallinen päätös on Tapparan nykyisen menestyksen peruskivi.

Menestys

Ilves 9: Seura on saanut Suomen mestaruuspokaalin vitriiniinsä 16 kertaa. Ensimmäinen pysti tuli vuonna 1936. Himmeämpiä mitalisijoja seura on saavuttanut 21.

Tappara 10: Tästä kiistellään, mutta yleensä lasketaan Tapparalle 17 Suomen mestaruutta. Ensimmäiset kolme mestaruutta tulivat TBK:n nimissä. Hopea- ja pronssisijoja on kertynyt 23.

Perustelut: Pisteet menevät Tapparalle ihan matemaattisista syistä, joskin niukasti.

Tappara-faneja.

Fanituotekauppa

Ilves 6: Myynnissä on noin 150 erilaista tuotetta. Verkkokaupan valikoimassa on neljä erilaista pipaa.

Tappara 8: Tappara-shopin asiakas pääsee valitsemaan parista sadasta fanituotteesta. Pipavalikoima sisältää toistakymmentä erilaista päänlämmikettä.

Perustelut: Tappara-shopin etusivulla ensimmäisenä silmään osuivat isot, oranssit miesten bokserit, mikä hämmensi Moron raadin herkkää naisjäsentä. Tapparan valikoima on kuitenkin isompi kuin Ilveksen ja hinnat vaikuttavat jonkin verran edullisemmilta. Pisteet kirvesrinnoille.

Kengät seuraa myöten.

Faniklubi-toiminta

Ilves 7: Seuralla ei ole virallista faniklubia, mutta epävirallisia löytyy ainakin kolme eli Ilves Ikuisesti, Osasto 41 ja Ilves Tampere. Kerhojen Facebook-sivustoilla käydään aktiivista keskustelua Ilveksen asioista ja tiedotetaan tulevista tapahtumista, kuten vieraspeleistä ja kulkueista.

Tappara 9: Seuran virallisessa, vuonna 1994 perustetussa faniklubissa on noin 4 000 jäsentä. Tapparalla on myös ikikannattajaklubi yli 60-vuotiaille. Tapparan epävirallisen kannattajaryhmän Sinioranssien Facebook-sivusto on kerännyt lähes 3 500 seuraajaa.

Perustelut: Tapparan yli 20 vuotta toiminutta, virallista kannattajakerhoa voi jo kutsua perinteikkääksi. Moron perinteitä arvostava raadi antaa pisteet Tapparalle.

Kengät seuraa myöten.

Lajit

Ilves 8: Seurassa pelataan viittä eri joukkuelajia: jääkiekkoa, ringetteä, futsalia, jalkapalloa ja salibandya.

Tappara 6: Lajivalikoimaan kuuluvat jääkiekko ja taitoluistelu.

Perustelut: Ilvesfanin lippu liehuu viiden lajin katsomossa ympäri vuoden. Jos ei ole nokonuuka, samat huivit ja viirit kelpaavat niin Hakametsään, Tammelan stadionille kuin salibandyhalliin. Siksi pisteet Ilvekselle.

Juniorit

Ilves 9: Seuran toimintaan osallistuu yli 4 000 junioria, joista jääkiekonpelaajia on noin 700. Seuralla on reilut 600 valmentajaa eri urheilulajeissa.

Tappara 7: Mukana toiminnassa on 1 500–1 600 nuorta. Heistä jääkiekkoa pelaa noin 700, ja taitoluistelee reilut 600. Loput ovat luistelu- ja kiekkokoululaisia. Valmentajia on 186, joista 11 päätoimisia.

Perustelut: Ilves jyrää junioritoimintansa laajuudella. Harrastajia on moninkertainen määrä Tapparaan verrattuna, samoin valmennusväkeä.

Aikuiset harrastajat

Ilves 5: Jääkiekon puolella miesten ja naisten harrastejoukkueet. Jalkapallossa pelaa useita ikämiesjoukkueita.

Tappara 3: Jääkiekon harrasteliigaa pelaava joukkue löytyy, mutta sen aktiivisuus vaihtelee. Menneellä kaudella joukkue ei pelannut, mutta ensi kaudella toiveita taas on.

Perustelut: Pisteet Ilvekselle. Osa faneista haluaa treenata muutakin kuin äänijänteitä. Sitä paitsi seuran verkkarit päällä on komea istua fanikatsomossa.

Naiset

Ilves 7: Seuralla on SM-sarjassa pelaava naisten jääkiekkojoukkue, joka ylsi menneellä kaudella välieriin. Seura on voittanut kaikkiaan 10 naisten Suomen mestaruutta, joista tuorein on vuodelta 2010.

Tappara 5: Ei joukkuetta naisissa. Tyttöjä pelaa nuorimmissa ikäryhmissä.

Perustelut: Ilves tekee hienoa työtä naisjääkiekkoilun hyväksi. Toki Tapparalla on lupaavia junioreita kasvamassa.

”Ilves valitsi minut. Kyllä sitä tiesi pikkupojasta, että Ilveksen miehiä ollaan. Legendaarinen seura.”

Mikko Kujala

”Isäni kannattaa Ilvestä. Sain jo syntyessäni Ilves-tuotteita. Ilveskannattajat ovat hyväsydämisiä ja parhaita kannattajia, mitä jääkiekosta löytyy. Tuen Ilvestä loppuun asti. En koskaan, koskaan jätä tätä seuraa.”

Nea Ilves

”Äidinmaitojuttuja. Lapsesta saakka on ollut selvää, että meidän perheessa kannatetaan Ilvestä. Eikä vähiten siksi, että isäni ja setäni ovat pelanneet aikoinaan Ilveksessä. Ihmettelin jo ala-asteella koulussa, kun jotkut kaverit vaihtoivat välillä joukkuetta, jota kannustavat. Minusta se oli jo silloin outoa ja on edelleen.”

Sari Nousimaa

”Ilves oli oli huippujoukkue jo silloin, kun olin oppikoulussa. Kaikki luokallani Tampereen Yhteislyseossa kannattivat Ilvestä. Luokkakaverimme oli Ari Kankaanperä, huippupelaaja Ilveksestä. Ilves oli ja on paras.”

Marjo Halmeaho

”Olin aina kannattanut Tapparaa, mutta en tiennyt miksi. Joku vuosi sitten tutkin tavaroita vintillä ja löysin vanhat Aku Ankat. Törmäsin jatkosarjaan “Knut Karskin Tappara” ja tajusin, mistä kaikki oli lähtenyt. Tarinassa Roope-Setä, Aku ja veljenpojat etsivät Skotlannista legendaarista ja arvokasta Viikinki-soturin käyttämää sotakirvestä. Tarinan tappara oli jännittävyyden ja suuruuden symboli. Kaikki liittyy logon hienouteen ja nimen purevuuteen ja siihen, mitä ne lapselle edustivat. Siitä se lähti.”

Henri Kuivanen

”Kannatan Tapparaa lähinnä varmaan siksi, koska isäni oli kova Tapparan fani. Myös logo miellytti pienenä.”

Mikko Mansikka

”Oma tapparalaisuuteni juontuu lapsuudesta saakka. Isäni oli joukkueen kannattaja, vaikka vuonna 1985 hänen kuppinsa kääntyi Ilvekselle. Olin silloin 10-vuotias ja jo puoleni valinnut. Se on säilynyt tähän päivään saakka.”

Tanja Suhonen

”Kannatukseni Tapparaa kohtaan alkoi kultaisella 1980-luvulla, olisiko ollut 1983–1984. Olin silloin 13-vuotias. Suvussa ei ole kulkenut, koska siskoni kannattaa Ilvestä. Tappara on ja pysyy.”

Juha Nieminen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut