Toni Rajala väläytti loistavaa pelisilmäänsä – päävalmentaja Jalosen kanssa on ollut jo puhetta taiturin roolista ensi kevään MM-kisoissa - Urheilu - Aamulehti

Toni Rajala väläytti loistavaa pelisilmäänsä – päävalmentaja Jalosen kanssa on ollut jo puhetta taiturin roolista ensi kevään MM-kisoissa

Mestaruusviiri nousi viime kevään MM-kullan kunniaksi hallin kattoon ja aiheutti kylmiä väreitä.

Toni Rajala antoi kerrassaan upean syötön Miro Aaltosen 3–3-tasoitusmaaliin.

7.11.2019 22:17

Aamulehti, Helsinki

Leijonat esiintyi torstaina ensimmäistä kertaa jääkiekko-ottelussa viime kevään tunteikkaan maailmanmestaruuden jälkeen.

MM-kulta Bratislavassa sai Suomen sekaisin ja kansalaiset kastautumaan suihkulähteissä.

Tämän kauden ensi-illassa vastassa oli viime kevään kisojen välierävastustaja Venäjä. Toukokuussa Leijonat voitti 1–0. Nyt lukemat olivat 4–3 – ja Suomelle totta kai.

Päävalmentaja Jukka Jalonen on koonnut EHT:n kotiturnaukseen nimekkään ryhmän. Suomen joukkueessa on yhteensä 13 viime kevään mestaria, joista 11 oli torstaina kokoonpanossa. Ilta alkoi juhlavasti, kun viime kevään MM-kullan kunniaksi hallin kattoon hilattiin maailmanmestaruusviiri.

Kevään sankareista Harri Pesonen, Sakari Manninen ja kapteeni Marko Anttila olivat nytkin hyvin esillä. Pesonen iski kaksi maalia, Manninen taituroi komean osuman "rankkarista". Anttila taisteli uupumatta alivoimalla

Leijonien mestaruutta juhlittiin pitkin Suomen niemeä. Hyökkääjä Toni Rajala järjesti omat kemunsa kotikulmillaan Parkanossa. Helsingin torstai-illassa Rajala näytti upeaa pelisilmäänsä syöttäessään Miro Aaltosen 3–3-tasoituksen: valelaukaus, poikittaissyöttö ja Aaltonen sai laukoa kiekon verkkoon.

– Teimme keskiviikkona harjoituksissa ihan identtisen maalin, Rajala paljasti.

Hän pelaa ylivoimalla vasemman puolustajan paikalla: – Olemme kokeilleet samaa systeemiä myös seurajoukkueessa, joten pelipaikka on tuttu, sveitsiläisen Biel-Biennen joukkueessa kiekkoileva Rajala sanoi.

Maailmanmestaruusviiri nousi hallin kattoon ennen Suomen ja Venäjän ottelua. Kristian Kuusela (71) ja Toni Rajala (25) kertoivat tilaisuuden aiheuttaneen kylmiä väreitä selkäpiihin.

Leijonat ratkaisi kamppailun erikoistilanteissa. Suomi iski kaksi ylivoimaalia ja Manninen viimeisteli yhden osuman rangaistuslaukauksella.

– Venäjä oli kova, mutta revimme eron erikoistilanteissa. Ylivoima toi pari maalia ja alivoima taisteli hyvin, Rajala summasi.

Rajala takoi viime kaudella Sveitsin liigan 27 maalia ja 48 tehopistettä 50 ottelussa. Tämä kausi on alkanut jälleen vahvasti, kun Rajala on tehnyt 20 ottelussa 11 maalia ja 18 tehopistettä.

Viime kevään kisat olivat Rajalan uran ensimmäiset aikuisten arvokisat, ja heti tuli kultaa. Menestys maistui niin makealta, että Rajala haluaa sitä lisää.

– Totta kai olisi hienoa päästä taas mukaan, mutta sen näkee sitten huhti-toukokuussa, millaisen joukkueen Suomi saa jalkeille.

Rajala kuitenkin varmisteli jo aiemmin Jaloselta, että hänelle löytyy rooli ensi kevään kisoissa.

– Oli puhetta, että jos en mahdu joukkueeseen, niin pääsen oppaaksi. Olen pelannut Sveitsissä jo kolme ja puoli kautta. Paikat ovat tuttuja, Rajala virnuili.

Kevään MM-kisat pelataan Zürichissä ja Lausannessa.

Harri Pesonen iski kahdesti

1. erä: Mestaruusviirin nosto hallin kattoon jähmetti Leijonat erän alkupuoliskon ajaksi. Venäjä käytti tilanteen hyväkseen, kun Damir Sharipzjanov laukoi kiekon verkkoon reilun viiden minuutin pelin jälkeen.

2. erä: Pelin intensiteetti kasvoi selvästi. Venäjän Artem Blazhijevski sai 2+10 minuutin rangaistuksen jysäytettyään taklauksensa Juhani Tyrväisen päähän. Leijonat oli terävänä erikoistilanteissa, kun Harri Pesonen sutaisi ylivoimalla tasoituksen ja Sakari Manninen iski tyylikkäästi rangaistuslaukauksella 2–1. Venäjä nousi tasoihin, kun Rushan Rafikov sai nousta siniviivalta pari potkua ylöspäin ja yllätti Leijonien maalia vahtineen Harri Säterin.

3. erä: Kristian Kuuselan lipsahduksesta aukesi Venäjälle paikka heti erän alussa, mutta Säteri kesti. Vähän myöhemmin Venäjä pääsi kahden miehen ylivoimalle Niko Ojamäen ja Juhani Tyrväisen jouduttua jäähyaitioon. Rafikov pääsi taas käyttämään rannelaukaustaan ja vispasi kiekon yläkulmaan 2–3. Leijonat tasoitti Miro Aaltosen ylivoimaosumalla. Harri Pesonen sivalsi Suomen voittomaalin tutulta paikalta Venäjän maalin kulmalta maalivahdin torjunnan jälkeen.

Entä nyt: Perjantaina turnauksessa on välipäivä. Lauantaina Leijonat mittaa Tshekin taidot.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut