Taitoluistelija Jenni Saarinen tavoittelee EM-paikkaa - Urheilu - Aamulehti

Valmentaja oli varastaa show’n, kun Jenni Saarinen luisteli ennätyspisteensä – viikonloppuna Kooveen luistelija haluaa varmistaa EM-paikan

Jenni Saarinen luisteli lokakuussa Finlandia Trophyssa ennätyspisteensä.

11.12.2019 16:44

Aamulehti

Taitoluistelun SM-kisat käydään viikonloppuna Vantaalla, mutta yksi isoimmista uutisista kuultiin jo ennen kuin yhtäkään luistimenpiirtoa on nähty.

Hallitseva EM-pronssimitalisti Viveca Lindfors ei osallistu SM-kisoihin, eikä siten anna näyttöjä tammikuun EM-kisoja varten. EM-valinnat tehdään heti, kun SM-mitalit on saatu jaettua.

Lindforsin jääminen pois avaa Kooveen Jenni Saariselle helpon väylän SM-kultaan. Vai mitä, valmentaja Minna Järvinen?

– Emme ajattele ollenkaan noin. Tietysti lähdemme hakemaan mitalia, mutta edelleen Jennin kanssa keskitymme omaan tekemiseen.

Tietysti Järvinenkin tunnustaa, että Lindforsin jääminen arvokisoista pois on kova kolaus suomalaiselle taitoluistelulle. Tai ainakin voi olla.

– Ensin itsellenikin tuli se tunne, että Suomella on Vivecan pronssin ansiosta kolme maapaikkaa, mutta olisihan se hullu tilanne, jos ei löytyisi paikkojen täyttäjiä. Onneksi tänä syksynä useampikin nuori luistelija on tehnyt hyviä pisteitä ja rikkonut EM-rajan.

Lindfors on jo pidempään kärsinyt selkävaivoista. Ne esimerkiksi estivät Lindforsin osallistumisen viime maaliskuussa MM-kisoihin. Kuntoutuminen on kestänyt odotettua kauemmin, eikä Lindfors ole vielä avannut kilpailukauttaan.

”Huusin ja pompin”

Sen sijaan Saarisella kaikki on kunnossa SM-kisojen alla. Hän luisteli lokakuun Finlandia Trophyssä omat ennätyspisteensä 181,20. Ne ovat kaikkien aikojen kolmanneksi kovimmat suomalaispisteet. Enemmän ovat keränneet vain Lindfors ja Laura Lepistö.

Valmentajalle se oli hieno hetki.

– Yleensäkin elän voimakkaasti mukana, enkä pysy aloillani. Jennin luistelun aikana en pystynyt olemaan hiljaa, vana huusin ja pompin. Kuulin jälkikäteen, että olin ainakin lähellä katsomossa olleiden mielestä varastanut show’n. Taisin tosiaan vetää huomiota puoleeni, Järvinen nauraa.

Lisää Järvinen-show’ta lienee luvassa Vantaalla, sillä Saarinen kisaa uudella vapaaohjelmalla. Ensimmäistä kertaa mukana on kaikki viisi erilaista kolmoishyppyä.

– Olimme vaikeuttaneet ohjelmaa jo ennen Finlandia Trophya, mutta painoimme hieman jarrua ja lähdimme kisaan eräänlaisella välimallilla, Järvinen kertoo.

Uusi vapaaohjelma on samalla myös valmistautumista tammikuun EM-kisoihin

Kova kolmikko Venäjältä

Ennätyspisteillään Saarinen olisi ollut edellisissä EM-kisoissa viides. Järvinen toppuuttelee isompia intoiluja.

– Kaudet ja kisat eivät ole identtisiä. Esimerkiksi Venäjältä tulee sellainen kolmikko, joka taatusti pystyy tekemään kovemmat pisteet kuin mitalikolmikko viimeksi.

Järvisen mukaan on vain rehellistä tunnustaa, että mitali ei ole realistinen tavoite.

Myös tammikuun MM-kisat on Saarisen ja Järvisen kalenterissa, vasta SM- ja EM-kisat näyttävät suuntaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: