Lauantain vetovihje - Urheilu - Aamulehti

Kotietu ollut paperia Liigan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella – onnistuuko Dufva kokoamaan puolustuksensa ja ryöstämään Lukon?

Lassi Lehtinen ei ole ollut parhaassa vireessään Lukon maalilla viime aikoina.

16.3.2019 7:00

Liigan pudotuspelit alkavat. Lukko–JYP -parissa iskevät yhteen runkosarjan alavireisesti päättäneet joukkueet.

Päivän kiinnostavin peli

Päivän pelinosto on Liigan pudotuspelien ensimmäisen kierroksen Lukko–JYP -ottelu. Yleisellä tasolla pudotuspelien avauskierroksesta kannattaa huomioida, että kotiedulla ei ole ollut ratkaisevaa roolia. Ei edes, vaikka paremmin sijoittunut saa sarjan jatkuessa kolmanteen peliin yhden kotipelin heikommin sijoittunutta enemmän.

Pudotuspelien runkosarjassa sijoille 7.–10. sijoittuneiden joukkueiden ensimmäinen kierros tuli Liigan ohjelmaan vuonna 2004. Sen jälkeen on pelattu 30 ensimmäisen kierroksen sarjaa, ja näistä runkosarjassa paremmin sijoittunut joukkue on voittanut 16, ja heikommin sijoittunut 14 sarjaa. Vaikka otos on pieni, näyttäytyy kotiedun merkitys vähäisenä. Oletettavasti joukkueen vire ja sen suunta onkin näissä "säälipleijareissa" kotietua ratkaisevampi tekijä. Toki eriteltyinä 7.–10. kohtaamisten saldo on 9–6 ja 8.–9. saldo on 7–8.

Lukko–JYP -ottelun tärkein yksittäinen pointti on se, pystyykö Risto Dufva luomaan JYPin puolustukseen Lukon hyökkäyspelaamisen kestävää formia parissa yössä. Dufvan joukkueet ovat aiemmin tulleet tunnetuiksi tiukasta ja hyvästä puolustuspelaamisestaan. Nyt JYPille tehtiin runkosarjan (panoksellisissa!) viidessä viime ottelussa 23 maalia omiin. Vastaavalla suorituksella JYPin on vaikea riittää Lukolle.

Toki Pekka Virran valmentamalla Lukollakin oli runkosarjan lopussa omat haasteensa, eikä oikein kumpaakaan joukkuetta voi sanoa hyvä- tai nousuvireiseksi. Runkosarjassa molemmat voittivat toisensa kaksi kertaa. Huomion arvoisinta kohtaamisissa oli leimallinen runsasmaalisuus. Neljässä pelissä tehtiin yhteensä 31 maalia (7,75/peli). Kun mikään ei viime aikoinakaan ole viitannut joukkueiden puolustuspelaamisen rauhoittumiseen, uskon myös tämän pelin olevan tärkeydestään huolimatta mieluummin runsas- kuin vähämaalinen. Ottelu alkaa kello 17.

Päivän paras vetovihje

Lukko–JYP -ottelun runsasmaalisuus maistuu niin paljon, että nostan kohteessa 8572 yli 4,5 maalista tarjotun 1,83 kertoimen päivän parhaaksi pitkävetohauksi. Oma arvioni yli 4,5 maalille on 56 prosenttia. Toinen mahdollinen haku on yhdeksän ottelua peräkkäin tappioitta pelannut kohteen 3673 Sheffield Wednesday. Veikkaus tarjoaa sheffieldiläisille markkinoiden korkeinta 2,03 kerrointa.

Päivän pelit: 8572: 1 (kerroin 1,83),

Päivän pelien vuoden kokonaissaldo: 18/42, palautusprosentti 76.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: