Valta vaihtuu jääkiekon huipulla – Perijäehdokkaat pitävät vielä kortit piilossa - Urheilu - Aamulehti

Valta vaihtuu jääkiekon huipulla, kun 25 vuotta Iihf:ää hallinnut sveitsiläispomo ja Kalervo Kummola astuvat ensi vuonna sivuun: Perijäehdokkaat pitävät vielä kortit piilossa

Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel vahvisti, että MM- ja olympiakisat pelataan jatkossa NHL-tyylisessä kaukalossa.

13.3.2019 20:29 | Päivitetty 13.3.2019 20:31

Kansainvälinen jääkiekko on suurten muutosten kourissa.

Asia ei jäänyt epäselväksi Kansainvälisen jääkiekkoliiton, Iihf:n, hallituksen kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Tampereella.

Kaukalon koko muuttuu kansainvälisessä jääkiekossa vuonna 2022. Pelikenttä kapenee NHL-mittoihin. Sääntöihin tulee muutoksia, kun jatkoajat pelataan kolmella kolmea vastaan.

Suuri myllerrys tapahtuu myös Iihf:n johdossa.

Sveitsiläinen Rene Fasel, 69, on johtanut liittoa vuodesta 1994 lähtien.

Kalervo Kummola, 73, on toiminut Kansainvälisen liiton varapuheenjohtajana vuodesta 2003 lähtien.

Ensi vuonna Fasel ja Kummola jättävät molemmat tehtävänsä ja kansainvälinen pelikenttä avautuu uusille pelimiehille.

–Siitä olen iloinen, että Iihf:n hallituksen kokous pidettiin täällä Tampereella. Meillä on vanha perinne, että kun pitkäaikainen jäsen jää hallituksesta pois, kuten minä nyt, kokous järjestetään hänen paikkakunnallaan, Kummola sanoi.

Kummola tarkensi, että hän jatkaa hallituksessa syksyyn 2020 asti.

Katso videolta Kummolan haastattelu Tampereen uuden hulppean areenan kaukalon mitoista ja valmistusajankohdasta:

Tampereella oli paikalla tuhti ryhmä kansainvälisen jääkiekon johtotähtiä. Kummolan ja Faselin vieressä mediatilaisuudessa istuivat Iihf:n toinen varapuheenjohtaja Bob Nicholson, 65, ja Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja sekä Iihf:n hallituksen jäsen Vladislav Tretjak, 66.

Kummola silmäili ryhmää ympärillään ja edessään (siellä oli Iihf:n hallituksen jäseniä ja muita silmää tekeviä) Tampereen Visit Centerissä. Hän arveli, että paikalla voi olla viisikin varteenotettavaa ehdokasta Iihf:n uusiksi vetureiksi.

Nimiä Kummola ei paljastanut.

–He eivät ole vielä julkisesti ilmoittaneet mahdollisesta ehdokkuudestaan.

Kalervo Kummola uskoo lujasti, että Tampereella pelataan MM-kiekkoa 2022 uudessa areenassa.

Miksi mekään pelaisimme isossa kaukalossa?

Rene Fasel puhui jo vuodenvaihteessa jääkiekon nuorten MM-kisoissa Vancouverissa kansainvälisen jääkiekon kaukalon koon muuttamisesta NHL-mittoihin (26x60 metriä). Tampereella Iihf:n hallitus päätti muutoksesta.

–Muodollisesti asia menee vielä Iihf:n kongressin käsittelyyn kevään MM-kisojen aikaan Bratislavassa, mutta kyllä se menee läpi, Kummola painotti.

–Toinen asia on jatkoaika, joka pelataan kolmella kolmea vastaan.

Ensimmäisen kerran kapea kanadalainen kaukalo on käytössä arvokisoissa Pohjois-Amerikan ulkopuolella Pekingin olympiakisoissa helmikuussa 2022 ja Suomen MM-kisoissa kolmisen kuukautta myöhemmin.

–Vielä 30 vuotta sitten tilanne oli toinen. Silloin eurooppalaisia pelaajia ei ollut niin paljon NHL:ssä. Neuvostoliitto oli suuri kiekkomahti. Nykyään NHL on kiistatta paras sarja ja siellä pelaavat parhaat pelaajat. Miksi me pelaisimme Iihf:n turnauksia erilaisissa kaukalossa kuin NHL:ssä pelataan, Fasel perusteli.

Bratislavassa toukokuussa kokoontuva kongressi päättää myös vuosien 2023, 2024 ja 2025 kisaisännistä.

–Ne ovat järjestyksessä Venäjä, Tshekki ja Ruotsi, Kummola paljasti.

Pyeongchangin olympiakisoissa viime vuonna ei ollut mukana NHL-pelaajia. Rene Faselilta udeltiin, voidaanko taalajäiden tähdet nähdä taas Pekingissä 2022?

–Siihen saadaan selvyyttä syyskuussa, kiekkopomo lupaili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: