Therese Johaug oli ylivoimainen Holmenkollenilla 2019 - Urheilu - Aamulehti

Therese Johaug nappasi suvereenin voiton Holmenkollenilla – Pärmäkoski hyytyi ulos palkintopallitaistosta

Therese Johaug jatkoi Holmenkollenilla siitä, mihin MM-kisoissa jäi.

10.3.2019 14:45

Norjalaistähti Therese Johaug jätti toiseksi tulleen Natalja Neprjajevan peräti minuutin ja 45 sekunnin päähän. Kolmanneksi suksi Ruotsin Ebba Andersson.

Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena seitsemäs.

Muista suomalaisista Kerttu Niskanen oli 11:s, Laura Mononen 12:s, Anne Kyllönen 15:s ja Johanna Matintalo 28:s. Susanna Saapunki jätti leikin kesken.

Näin 30 kilometrin kisa eteni:

Kisa käynnistyi odotetusti Johaugin komennossa. Viiden kilometrin kohdalla norjalaistähden perässä oli pysynyt ainoastaan Neprjajeva.

Suomen ykköstykki Pärmäkoski oli viiden kilometrin kohdalla kolmantena. Ero Johaugiin oli venähtänyt jo 15 sekuntiin.

Mononen, Kyllönen ja Niskanen olivat viiden kilometrin kohdalla mukana pääryhmässä, joka oli jäänyt kärkikaksikosta puolen minuutin päähän.

Nelikon lisäksi suomalaisista matkaan lähtivät myös Matintalo ja Saapunki.

10 km

Kympin kohdalla Johaug oli karistanut Neprjajevan kannoiltaan. Venäläinen oli jäänyt supertähdestä jo 23 sekunnin päähän.

Pärmäkoski saapui kymmenen kilometrin väliaikapisteelle kuudentena pääryhmän mukana. Suomalaisen ero kärkeen oli venähtänyt jo 42 sekuntiin.

Pärmäkosken kanssa samassa ryhmässä hiihtivät Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Ingvild Flugstad Östberg ja Katharina Hennig.

Mononen, Kyllönen ja Niskanen hiihtivät sijoilla yhdeksän, kymmenen ja yksitoista. Matintalo oli 30:s. Saapunkin sen sijaan jätti leikin kesken.

15 km

Johaug johti 15,5 kilometrin kohdalla jo minuutilla. Neprjajeva oli edelleen toisena.

Kärkiryhmää veti Andersson, jonka peesissä olivat enää Jacobsen, Östberg ja Kalla. Andersson oli jäänyt Johaugista 1.22. Pärmäkoski oli tipahtanut kahdeksanneksi. Suomen ykköstykin ero kärkeen oli 1.44.

Mononen paahtoi kymmenentenä, Niskanen oli 12:s, Kyllönen 14:s ja Matintalo 33:s.

20 km

Johaugin karkumatka jatkui. Neprjajeva taisteli edelleen toisena, mutta ero norjalaiseen oli venynyt jo minuuttiin ja 20 sekuntiin.

Kärkiryhmä oli säilynyt ennallaan: Kalla, Andersson, Jacobsen ja Östberg jahtasivat Neprjajevaa, joka oli nelikosta 20 sekunnin päässä.

Pärmäkoski sai viimeistään nyt haudata palkintopallihaaveet. Suomalainen suksi edelleen kahdeksantena, mutta ero kolmossijaan oli kasvanut jo 50 sekuntiin.

Niskanen oli 20 kilometrin kohdalla 10:s, Mononen 12:s, Kyllönen 14:s ja Matintalo 27:s.

25 km

Kärkikaksikon osalta tilanne säilyi suunnilleen ennallaan. Tosin ero Johaugin ja Neprjajevan välillä oli kasvanut 1.41:een.

Kalla sen sijaan tarrasi ujosti kiinni kolmossijaan. Kun Andersson, Jacobsen ja Östberg lähtivät vaihtamaan suksia, Kalla jatkoikin ladulla. Niinpä Kalla oli 25 kilometrin kohdalla seitsemän sekunnin turvin kiinni podium-paikassa.

Neljäntenä suksi Andersson, josta Östberg oli jäänyt viisi sekuntia. Jacobsen oli puolestaan jäänyt maajoukkuetoveristaan jo seitsemän sekunnin päähän.

Pärmäkoski oli edelleen parhaana suomalaisena kahdeksas.

30 km

Johaug rynni odotetusti ylivoimaiseen voittoon ennen Neprjajevaa.

Viimeisen viiden kilometrin kohdalla jännitettiinkin lähinnä siitä, kuka nappaa kolmossijan. Kisa oli lopulta kolmen kauppa, kun Östberg ja Andersson ottivat Kallan kiinni.

Lopulta pisimmän korren palkintopallitaistelussa veti Andersson. Östberg oli neljäs ja Kalla viides.

Krista Pärmäkoski nousi loppurutistuksen aikana seitsemänneksi ohi Saksan Henningin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos