Mari Ederin päätös lopettaa kilpailukausi kesken oli Kaisa Mäkäräiselle vähemmän mieluisa uutinen. - Urheilu - Aamulehti

Mari Ederin terveys puhuttaa – Kaisa Mäkäräinen ilmaisi huolensa: ”Ei ole kivaa selitellä, miksi taas kävi näin”

Mari Eder on kärsinyt terveysongelmista koko talven.

5.3.2019 22:19

Mari Ederin päätös lopettaa kilpailukausi kesken oli Kaisa Mäkäräiselle vähemmän mieluisa uutinen.

–Marin kannalta tosi harmi. Olisin toivonut, että hän on täällä. Marin poissaolo tuntuu meidän joukkueessakin. Tosi harmi, Mäkäräinen sanoo.

Eder arvioi vireensä olevan niin huono, ettei MM-kisoihin ole mitään järkeä osallistua.

–Mari perusteli asian hyvin. Hän koki, että kun joskus on ollut jollakin tasolla ja nyt kokee, ettei ole läheskään sillä tasolla, ei ole järkevää kilpailla. Ei ole kivaa joka kisan jälkeen selitellä medialle, miksi taas kävi näin. Se on rankkaa itsellekin, etenkin MM-kisoissa, kun huomiota tulee vielä tavanomaista enemmän.

Eder on ollut Mäkäräiselle ainoa sparrauskaveri maajoukkueessa tällä vuosikymmenellä. Muista ei ole koskaan ollut kuin verryttelylenkkiseuraksi.

–Olen vetänyt niin monta vuotta, että paineet ovat olleet vaan minun harteillani, niin olen siihen tavallaan tottunut.

"Iso isku"

Eder teki ratkaisunsa viikonlopun IBU-cupin jälkeen. Hän oli "B-maailmancupin" pikakilpailussa Otepäässä kolmella sakolla sijalla 39.

–Se on meille iso isku. Mari terveenä urheillessaan on ehdottomasti vahvistus joukkueelle. Otepään IBU-cupin jälkeen puhuttiin ja sovittiin, että annetaan hänelle aika toipua oikeasti terveeksi ja katsotaan sitten. Ei ollut helppo päätös, mutta tavallaan helppo vetää viiva ja katsoa, mitä on viivan alla, päättää tämä kausi ja keskittyä tulevaisuuteen, Suomen päävalmentaja Jonne Kähkönen toteaa.

Eder kävi tammikuussa leikkaushoitoa vaatineessa operaatiossa, jota hän luonnehti "hyvin henkilökohtaiseksi".

–Tärkeintä on nyt, ettei hän vaaranna normaalia terveyttään, Kähkönen huokaa.

Ederin tulokset tällä kaudella olivat terveysmurheiden vuoksi todella vaisuja. Hän oli ampumahiihdon maailmancupissa parhaimmillaan sijalla 45 ja hiihdon maailmancupin vapaan sprintissä sijalla 31.

–Kaikki Maria vähänkään seuranneet ymmärtävät, että hän on ollut kovin kaukana tasoltaan.

Jonna Kähkönen toimii ampumahiihdon päävalmentajana.

Kumpaa lajia?

Itävallassa asuva urheilija on viime kaudet keskittynyt sekä sprinttihiihtoon että ampumahiihtoon. Moni pitää ratkaisua huonoa, sillä lajien harjoittelut eivät tue toisiaan.

–Ruvettiin jo viime keväänä puhumaan, että mulle on ok, kun aikataulut antoivat myötä, että hän keskittyy kahteen lajiin. Urheilijalle oli selkeästi hyvä ratkaisu, että on kaksi selkeää päätapahtumaa, Kähkönen sanoo.

Vuonna 1987 syntynyt Eder on ollut sprinttihiihdossa maailmancupissa parhaimmillaan viides maailmancupissa vuonna 2013. Ampumahiihdon maailmancupista on kaksi voittoa keväältä 2017.

–Täytyy katsoa tarkasti läpi, mikä on oikeasti hyvä lähtötilanne seuraavaan kauteen. Voisi kuvitella, että se painaa vaakakupissa ampumahiihdon puolesta, että seuraavan kerran vapaan sprintti on arvokisaohjelmassa vasta Pekingin olympiakisoissa 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut