Ernst Vettori muistelee Matti Nykästä Aamulehdelle - Urheilu - Aamulehti

Ernst Vettori oli yksi Matti Nykäsen kovimmista kilpakumppaneista – Itävaltalainen muistelee Nykästä Aamulehdelle: "Siksi hän oli niin hyvä"

Ernst Vettori (kesk.) voitti maailmancupin kisan Sveitsin St. Moritzissa helmikuussa 1985. Toiseksi tuli Matti Nykänen (vas.) ja kolmanneksi Jens Weissflog.

4.2.2019 13:49 | Päivitetty 4.2.2019 13:59

Matti Nykäsen kuolema kosketti ympäri mäkihyppymaailman. Nykänen oli suuri tähti muuallakin kuin Suomessa.

–Tämä on surullista, todella surullista, Ernst Vettori sanoo Aamulehdelle.

Itävaltalainen Vettori oli yksi Nykäsen kovimmista kilpakumppaneista 1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla.

Kun Aamulehti tavoitti Vettorin maanantaina aamupäivällä, hän oli jo kuullut uutisen Nykäsen kuolemasta.

–Hän oli kaikista suurin hyppääjä. Olen erittäin surullinen, että hänen elämänsä ei sujunut yhtä hyvin urheilu-uran jälkeen.

Vettori sanoo, että hän tunsi Nykäsen urheilijana, mutta ei kunnolla ihmisenä.

–Mattia oli vaikea lähestyä. Hän oli aina erittäin keskittynyt.

–Vietimme joskus aikaa yhdessä, mutta hän oli usein yksikseen. Kuten sanoin, hän oli erittäin keskittynyt. Siksi hän oli niin hyvä.

Lue lisää: Olympiakomitean toimitusjohtaja muistaa yhä Oslon hernerokkasumun 1982 – "Matti Nykänen on yksi isoimpia suomalaisen urheilun nimiä"

Lue lisää: Matti Nykäsen saavutukset ovat vertaansa vailla – Calgaryn historiallinen tripla sementoi paikan suomalaisena urheilusankarina

Lue lisää: Janne Ahonen sanoo, että ankara harjoittelu ja kova luonne nostivat Matti Nykäsen huipulle – ”Hänen ansiostaan mäkihyppyurani alkoi, varmasti myös aika monen muun"

Vettori sanoo, että Nykänen oli myös erittäin lahjakas ja todella ammattimainen. Vettori kertoo, että hän ei kuitenkaan yrittänyt matkia Nykäsen tyyliä.

–Se ei ollut minulle mahdollista. Minun tekniikkani oli täysin erilainen. Matti oli erityinen.

Siksi Nykänen olikin iso tähti myös Keski-Euroopassa.

–Kaikki tunsivat hänet täällä. Eikä vain täällä, vaan myös kaikkialla mäkihyppymaailmassa. Kuten sanoin, hän oli suurin hyppääjä.

–Hän oli iso tähti. Sitä elämää on vaikea hallita ja ulkopuolisten ymmärtää. Voin sanoa, että hän oli todella ammattimainen urheilun suhteen ja erittäin keskittynyt. Se oli hänelle kuitenkin vaikeaa, Vettori muistelee.

Ernst Vettori on toiminut hyppyuransa jälkeen muun muassa Itävallan hiihtoliiton palveluksessa.

"Nykänen murskasi kaikki"

Vettori, 54, on syntynyt vuotta myöhemmin kuin Nykänen.

Vettori voitti yhden olympiakullan ja yhteensä kaksi olympiamitalia vuoden 1992 olympialaisissa. Maailmanmestaruuksia Vettorilla on yksi ja MM-mitaleja kaikkiaan viisi. Vettori voitti 15 maailmancupin kilpailua ja oli 54 kertaa kolmen parhaan joukossa.

Maailmancupin kokonaiskisaa itävaltalainen ei voittanut. Lähimmäksi tuota voittoa Vettori pääsi kaudella 1985–1986, mutta Nykänen oli parempi 18 pisteen erolla.

–Se oli minulle kova paikka silloin. Matti voitti kauden lopussa monta kisaa ja nousi ohitseni. Nykyään asia ei ole minulle enää ongelma, Vettori sanoo ja naurahtaa.

Muutama Nykäsen suoritus on jäänyt erityisesti Vettorin mieleen, hyvin eri syistä tosin.

–Kerran tulin Sapporossa toiseksi, mutta Nykänen murskasi kaikki. En edes tarkalleen muista, mikä se piste-ero oli, mutta ylivoimainen hän oli.

Tuo kilpailu oli tammikuussa 1986. Nykäsen voittomarginaali Sapporon suurmäessä Japanissa oli 35,4 pistettä toiseksi tulleeseen Vettoriin.

Lisäksi Vettori mainitsee MM-kisat 1991. Predazzon mäkikeskus Italian Val di Fiemmessä jäi Nykäsen uran päätepysäkiksi. Nykänen jäi suurmäen kilpailussa 50:nneksi.

–Uran jälkeen emme olleet tekemisissä, mutta hänen tarinansa ei päättynyt hyvin, Vettori sanoo.

"Hän oli minulle tavallinen kaveri"

Matti Nykäsen kovin kilpakumppani oli Jens Weissflog. Saksalainen kolminkertainen olympiavoittaja luonnehti Nykäsen kuolinuutista shokiksi.

–Matti ja minä kiersimme vuosien ajan yhdessä. Hän oli minulle tavallinen kaveri niin mäissä kuin niiden ulkopuolellakin, Weissflog sanoi STT:lle.

Weissflog kukisti Nykäsen olympiamäessä 1984. Nykänen sai tuolloin Sarajevossa normaalimäen hopeaa. Kaikki muut kilpailut olympialaisissa Nykänen voitti.

Weissflog ja Nykänen tapasivat viimeksi Suomessa elokuussa 2017.

–Meitä yhdistää niin moni tarina. Oli tiettyjä hetkiä, kuten 1984 olympialaisissa, jolloin jaoimme mitalit. 1988 olympialaisissa hän oli ylivoimainen. Oli aikoja, jolloin olimme tiukkoja kilpakumppaneita, Weissflog muisteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: