Miksi Ilveksen kausi on yhtä vuoristorataa? – "Jääkiekon vaikein homma on henkinen valmistautuminen" - Urheilu - Aamulehti

Miksi Ilveksen kausi on yhtä vuoristorataa? – "Jääkiekon vaikein homma on henkinen valmistautuminen"

Jatkoaikaa ei ehditty pelata kuin 17 sekuntia, kun Janne Tavi iski jo Jukurien voittomaalin.

3.2.2019 9:00

Edellinen peli paikallisottelu.

Vastassa hirmuvireinen Tappara ja pelipaikkana täpötäysi Hakametsä: Viikon kohokohta, jota odotetaan ja johon ladataan kaikki. Mahdollisuus, johon Ilves myös tarttuu.

Kirvesrinnat kaatuvat näyttävän esityksen päätteeksi.

Ottelun jälkeen Ilvekselle on taas kaikki mahdollista. Suora pudotuspelipaikka eli sijoitus kuuden joukkoon on sittenkin realismia. Varovaiset toiveet alkavat vallata Ilveksen kannattajien mieliä.

Seuraavana päivänä vastassa sarjan pohjamutiin juuttunut Jukurit, joka on jo alkanut myymään parhaita pelaajiaan. Vierailijoiden pitäisi olla vain suupala, joka syötäisiin vaikka väkisin matkalla kohti korkeampia sarjasijoituksia.

Mikkeliläinen pakkopulla kuitenkin tarttuu Ilveksen kurkkuun pahemman kerran.

Tamperelaiset häviävät jatkoajan jälkeen maalein 3–4 (1–1, 1–1, 1–1, 0–1). Kotijoukkueen esitys on hengetön ja ponneton, täydellinen vastakohta edelliseen otteluun verrattuna.

Vuoristorata jatkuu

Ei ole ensimmäinen kerta tällä kaudella, kun Ilveksen erinomaista esitystä seuraa pohjakosketus. Oikeastaan siitä on tullut jo tapa, joka on tarkkaan kaikkien tiedossa.

–Ei tässä voi mennä minkään väsymyksen tai muun asian taakse, vaan mielestäni kyse on puhtaasti henkisesti valmiudesta. Meillä on ollut ongelmia heti hyvien otteluiden jälkeen, mutta myös ennakkoon helpompia vastuksia vastaan, murahti Matt Generous.

Esimerkiksi sarjan kahta viimeisintä joukkuetta, Jukureita ja Ässiä, vastaan tarjolla on tällä kaudella ollut 18 pistettä, mutta Ilves on jäänyt heittopusseja vastaan 8 pisteeseen. Heikot esitykset ja täydelliset ohipelit voivat osoittautua kohtalokkaiksi, kun pelataan suorasta pudotuspelipaikasta.

–Asia kun on niin, että pisteet ovat runkosarjassa aivan yhtä arvokkaita niin Ässiltä, Jukureilta kuin Tapparaltakin. Kolme pistettä saa jokaiselta, ei yhtään enempää eikä vähempää keneltäkään, Generous muistutti.

"Jääkiekon vaikein homma"

Mutta jos kerran ongelma on sekä pelaajien, valmentajien että pelaajien tiedossa, miksi sitä ei korjata? Miksi Ilveksen koko kausi on ollut yhtä vuoristorataa?

–Koska jääkiekon vaikein homma on henkinen valmistautuminen. Tiesimme taas tasan tarkkaan, että edellisen tunnepelin jälkeen nuorella joukkueella voi olla vaikeuksia latautumisessa. Teimme kaikkemme, että näin ei olisi. Sehän meidän valmentajien työ on, että saisimme pelaajien tankit täyteen ja uutta putkeen, kertoi Ilves-luotsi Karri Kivi.

–Mutta nuorille pelaajille se voi olla vaikeaa, kun tunnevaihtelut ovat erittäin voimakkaita. Heillä tankit tyhjenevät ja niiden latautuminen kestää aikansa.

Kiven mukaan rutiini kasvaa ajan kanssa ja kokemuksista oppien.

Suurempi huolenaihe Kivelle oli neljän hyökkäysketjun karsiminen kasaan seuraavaan otteluun. Ilveksen epäonni loukkaantumisten kanssa jatkui jälleen. Tällä kertaa keskushyökkääjä Mike Halmo joutui jättämään pelin kesken.

–Sentterin paikalle ei varmaan kannata laittaa jatkossa enää ketään, kun nyt jo neljäs putkeen loukkaantui. Pahasti mies irvisti, mutta katsotaan myöhemmin, mitä hänelle kävi.

Jukurit iski pikamaaleja

Ensimmäinen erä: Jukurit iski ottelun avausmaalin jo 19 sekunnin pelin jälkeen, mutta Ilves kuittasi Teemu Lepauksen ylivoimamaalilla. Avauserä ei jääkiekon hienouksia tarjonnut.

Toinen erä: Toinen erä oli Ilveksen, mutta Julius Valtonen osuma jäi laihaksi lohduksi. Jukurit iski ottelun tasoihin erän päätössekunneilla.

Kolmas erä: Jukurit hallitsi alkua, Ilves loppua. Teemu Rautiaisen tasoitus syntyi Eemeli Suomen komeasta esityöstä.

Jatkoaika: Jatkoaika ehti kulua vain 17 sekuntia, kun Jukurien Janne Tavi juhli jo voitto-osumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos