Wilma Murron potentiaali kuohuttaa seiväspiirejä – edellytyksiä on viiteen metriin asti, mutta matkalla on monia mutkia: "Se ei ole mitenkään helppo tie" - Urheilu - Aamulehti

Wilma Murron potentiaali kuohuttaa seiväspiirejä – edellytyksiä on viiteen metriin asti, mutta matkalla on monia mutkia: "Se ei ole mitenkään helppo tie"

Wilma Murto hyppää EM-hallien seipään karsinnassa lauantaina.. Finaali on sunnuntaina.

1.3.2019 6:45

Seiväshyppy on keihäänheiton jälkeen Suomen yleisurheilun toiseksi menestynein kenttälaji.

Lajin tilanne näytti vielä viitisen vuotta takaperin heikolta, mutta seiväs on noussut ylös kuopasta. Naisten ykköstähtenä loistaa 20-vuotias Wilma Murto. Miehissä on kolme nuorta lahjakasta hyppääjää: Urho Kujanpää, 21, Tommi Holttinen, 21, ja Tomas Wecksten, 22.

Mikä parasta; kovimpien nimien taustalla on kasvamassa lupaavia nuorukaisia.

Kokenut seivästietäjä Raimo Eskola, 69, valmentaa Tampereen Pyrinnön Kujanpäätä, mutta tuntee myös lajikartan kokonaistilanteen. Hän selvittää Aamulehden lukijoille missä näyttävässä lajissa mennään juuri nyt.

Seiväsperheen timantti Wilma Murto hyppäsi tammikuussa 2016 hallissa nuorten maailmanennätyksen 471. Sen jälkeen hän kamppaili pari vuotta jalkavaivojen kanssa. Nyt loukkaantumiset eivät enää riivaa ja Murto pääsee mittaamaan potentiaaliaan.

Tulevana viikonloppuna Murto hyppää Euroopan hallimestaruuskisoissa Glasgow'ssa.

–Murto hyppää 450:n otekorkeudella. Se jo kertoo, että hänen pitäisi pystyä hyppäämään ainakin 470. Potentiaali ei ole kadonnut minnekään. Tärkeätä on, että hän pysyy terveenä ja harjoittelumotivaatio säilyy.

Naisten seipäässä syys-lokakuussa käytävien Dohan MM-kisojen tulosraja on 456. Sen ei pitäisi tuottaa tänä vuonna jo 451 hypänneelle Murrolle ongelmia.

Murto on nuorten MM- ja EM-mitalisti. Hän voi olla palkintokorokkeella myös aikuisten tasolla.

–Hänellä on edellytykset päästä 480–490:n tuloksiin – tai jopa viiden metrin tasolle, Eskola näkee.

Vielä kovempi arvio nousi esiin, kun entinen kansanedustaja ja arvokisamitalisti Antti Kalliomäki jutteli Murrosta Eskolan kanssa.

–Siinä nousi esiin visio, että viiden metrin sijasta pitäisi miettiä miten Murron kaltainen tyyppi hyppäisi 520, Eskola sanoo hymynkare suupielessään.

– Potentiaali on todella kova, mutta miten se realisoituu? Se ei ole mitenkään helppo tie. Matkalla on paljon kompastuskiviä, Eskola painottaa.

Naisten seiväshypyn ME on Venäjän Jelena Isinbajevan 506...

Urho Kujanpää katsoo tietokoneelta, kuinka hyppy on teknisesti sujunut. Valmentaja Raimo Eskola kurkkii valmennettavan olan yli.

Miehistä Urho Kujanpää ylitti (halli)kaudella ennätyksensä 556, Holttinen 545 ja Wecksten 540 (ulkoradalla).

EM-hallirajaa 565 kukaan kolmikosta ei saavuttanut, vaikka Kujanpää olikin lähellä onnistua. Dohan raja on 571.

–Dohan raja on mahdollinen, vaikka se on erittäin kova, Eskola aprikoi.

Kujanpää on ottanut askelia eteenpäin nopeudessa, tekniikassa ja kehonhallinnassa.

Seiväshypyssä on erilaisia koulukuntia. Toisten mielestä telinevoimistelun pitää kuulua hyppääjän harjoitusohjelmaan, toisten mielestä siitä on vain haittaa.

–ME-mies Renaud Lavillenien valmentaja Philippe D’Encausse ei ymmärrä telinevoimistelua lainkaan. Hänen mielestään urheilijat vain loukkaavat itseään telineillä temppuillessaan. Minun ja Urhon mielestä se on kuitenkin tärkeä osa harjoittelua. Siksi Urho käy pari kertaa viikossa urheiluakatemia kehonhallintatreeneissä, Eskola sanoo.

Tänä päivänä hyppääjillä on käytössä enemmän teknisiä malleja kuin koskaan aiemmin. Urheilijan pitää osata valita eri variaatioista itselleen parhaiten sopiva. Tommi Holttisen tyylissä on venäläisiä vaikutteita. Kujanpäälle sopii Lavillenien tyyliä mukaileva hyppytekniikka.

–Siinä seivästä taivutetaan voimakkaasti ja ladataan siihen kovasti energiaa. Maasta lähdettäessä ei pyritä ponnistamaan ylöspäin vaan suoraan eteenpäin, Eskola kuvaa.

Toinen koulukunta uskoo tekniikkaan, jossa ponnistetaan ylöspäin heti, kun seiväs kolahtaa kuoppaan, ja sitten liikutetaan seivästä eteenpäin.

–Tommi hyppää eri tavalla kuin Urho. Vauhtijuoksussa alku on loikkiva, mutta kiihtyy loppua kohti. Siinä on venäläisvaikutteita, mutta tyyli sopii hänelle.

Someron Esa Tommi Holttinen on hakenut hyppyynsä venäläisiä vaikutteita.

Nuorissa seiväskoulutoiminta tuo lajiin hyviä tyyppejä monilla paikkakunnilla. Käytettävissä on nyt ammattimaisia valmentajia: Jarno Koivunen Turussa, Jari Holttinen, Mikael Westö Vaasassa ja Murtoa valmentava Steve Rippon Pajulahdessa. Myös 39 vuotta SUL:n seiväsvalmentajana toiminut Aulis Kairento, 75, on yhä mukana. Hän luotsaa tänä talvena ennätyksensä 415 hypännyttä oululaista Henriikka Könostä.

–Nuorta polvea on kasvamassa. Ei ole pelkoa, että miehissä tulisi semmoinen romahdus kuin Jere Bergiuksen ikäluokan lopetettua. Sen jälkeen meni monta vuotta ennen kuin meillä oli 550:n ylittäjiä.

Nyt heitä on tullut yksi kolmena vuonna peräkkäin: Ensin Wecksten 2016, sitten Kujanpää 2017 ja Holttinen 2018.

Tomas Wecksten on Karhulan Urheilijoiden 22-vuotias seivästähti.

Seiväshypyn kärkinimiä

Wilma Murto: Ikä: 20. Seura: Salon Vilpas. Valmentaja: Steve Rippon. Ennätys: 471. Kauden paras: 451.

Minna Nikkanen: Ikä 30. Seura: Someron Esa. Valmentaja: Jarno Koivunen. Ennätys: 461. Kauden paras: 432.

Saga Andersson: Ikä 18. Seura: Esbo IF. Valmentaja: Björn Andersson. Ennätys: 442. kauden paras: 430.

Elina Lampela: Ikä: 20. Seura: Oulun Pyrintö. Valmentaja: Steve Rippon. Ennätys: 432. Kauden paras: –.

Henriikka Könönen: Ikä: 21. Seura: Kuivasjärven Aura Oulu. Valmentajat: Aulis Kairento ja Uwe Könönen. Ennätys: 415. Kauden paras: 415.

Urho Kujanpää: Ikä: 21. Seura: Tampereen Pyrintö. Valmentajat: Raimo Eskola ja Hannu Kujanpää. Ennätys: 556. Kauden paras: 556.

Tommi Holttinen: Ikä: 21. Seura: Someron Esa. Valmentaja: Jari Holttinen. Ennätys: 555. Kauden paras: 545.

Tomas Wecksten: Ikä: 22. Seura: Karhulan Urheilijat. Valmentaja: Mikko Wecksten. Ennätys: 555. Kauden paras: 540.

Santtu Koskiaho. Ikä: 20. Seura: Karijoen Tappara. Valmentajat: Jukka ja Tiina Koskiaho. Ennätys: 525. Kauden paras: 525.

Eetu Turakainen. Ikä: 20, Seura: Turun Urheiluliitto. Valmentajat: Hille Hämäläinen, Jari Holttinen. Ennätys: 535. Kauden paras: 525.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos