Ennakko: 2019 Super Bowlin tähdillä on käsittämättömät ikäerot - Urheilu - Aamulehti

Super Bowlin tähdillä on käsittämättömät ikäerot – esittelemme ensi yönä pelattavan mestaruusottelun seuratuimman nelikon

Los Angeles Ramsin Jared Goff (vas.) ja New England Patriotsin Tom Brady heittivät herjaa Super Bowlin -mediatilaisuudessa Atlantassa. Kun ottelu lähestyy, vitsit jätetään vähälle.

3.2.2019 22:00 | Päivitetty 3.2.2019 22:07

Nuori ja kokematon vastaan kokenut ja menestynyt. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä pelattavan Super Bowlin teema on selvä.

Amerikkalaisen jalkapallon NFL:n mestaruusottelussa nähdään historian suurimmat ikäerot vastakkain olevien päävalmentajien välillä. Kaupan päälle toisen joukkueen pelintekijä on yli kahdeksan vuotta vanhempi kuin toisen joukkueen päävalmentaja.

New England Patriots on ollut synonyymi menestykselle jo liki 20 vuoden ajan. Yhdeksän Super Bowl -ottelua tällä vuosituhannella, viisi mestaruutta. Pelintekijä Tom Brady, 41, ja päävalmentaja Bill Belichick, 66, ovat pestiensä parhaimmistoa lajin historiassa.

Los Angeles Ramsin historian ainoa Super Bowl on vuodelta 2000. Tuolloin seuran kotikaupunki oli vielä St. Louis. Mestaruusjuhlien jälkeen Rams on nähty mestaruusottelussa vain kerran, 2002. Seuran suunta muuttui, kun päävalmentaja Sean McVay, 33, saapui Ramsiin toissa kaudella. Jared Goff, 24, on noussut samalla yhdeksi NFL:n kuumista nuorista pelintekijöistä.

Patriotsin ja Ramsin välisessä kohtaamisessa Belichick ja McVay sekä Brady ja Goff muodostavat kaksi tärkeää taisteluparia. Esittelemme valokeilassa olevan nelikon.

Super Bowl New England Patriots–Los Angeles Rams maanantaina 4. helmikuuta kello 01 alkaen Viasatin kanavalla ja Viaplaylla. Viasatin kanavat ovat ilmaisessa katselussa viikonlopun ja Super Bowlin ajan.

Super Bowl 2019

Amerikkalaisen jalkapallon ykkössarjan NFL:n mestaruusottelu.

Järjestyksessään 53. Super Bowl. Tänä vuonna isäntäkaupunkina on Atlanta, Sean McVayn kotikaupunki.

Vastakkain ovat New England Patriots ja Los Angeles Rams.

Patriots on voittanut Super Bowlin 2001, 2003, 2004, 2014 ja 2016. Rams on voittanut pytyn 2000.

Viime vuoden mestaruusottelussa Philadelphia Eagles päihitti Patriotsin 41–33.

Eniten Super Bowl -voittoja on Pittsburgh Steelersilla, kuusi kappaletta.

Bill Belichick on seitsemän Super Bowl -mestaruuden mies, joka tunnetaan erityisesti tarkoista pelitaktiikoistaan.

Sean McVay on NFL:n historian nuorin päävalmentaja.

Sean McVay varttui Atlantassa kovaan jalkapalloperheeseen. Isoisä John McVay toimi San Francisco 49ersin presidenttinä, kun seura voitti viisi Super Bowlia 1980- ja 1990-luvuilla, Isä Tim McVay ylsi peliurallaan yliopistopeleihin asti.

John McVay hankki Sean McVaylle lahjaksi liput vuoden 2000 Super Bowliin. 14-vuotias lajifanaatikko näki paikan päällä, kun hänen tuleva työnantajansa St. Louis Rams kukisti Kurt Warnerin johdolla Tennessee Titansin 23–16.

Sean McVay pelasi itse yliopistotasolle asti isänsä tavoin. Vastassa oli vuosina 2006 ja 2007 muun muassa Julian Edelman, joka on nykypäivänä 32-vuotias New England Patriotsin laitahyökkääjä.

Hyökkäyspään nerona pidetty McVay palkattiin vuonna 2017 Los Angeles Ramsin päävalmentajaksi. Hänestä tuli 30-vuotiaana NFL-historian nuorin päävalmentaja. Rams palasi heti ensimmäisellä kaudella pudotuspeleihin 12 vuoden kuivan jakson jälkeen. Toinen kausi huipentuu nyt. McVay, joka täytti viime viikon torstaina 33 vuotta, on nuorin Super Bowliin edennyt päävalmentaja.

McVay on saanut kehuja läpi Yhdysvaltojen. Hänen intohimonsa huokuu televisiokatsojillekin. Kun intohimo on kohdistua tuomarien ratkaisuihin, esiin astuu Ramsin fysiikkavalmentaja Ted Rath. Otteluissa hänen tehtävänsä on pitää McVay pelikentän rajojen sisäpuolella, jotta Rams ei saa valmentajansa raivonpuuskien vuoksi rangaistuksia.

McVayn vastapari on Bill Belichick, 66. Hänessäkin virtaa eittämättä suuri intohimo työtään kohtaan, mutta hän ei tuo sitä esiin.

Armeijaympyröissä varttunut Belichick ei hymyile, eikä puhu joutavia. Sosiaalinen media on hänelle snapface something.

Kun McVay täytti yhden vuoden 24. tammikuuta vuonna 1987, Belichick hioi kuvioitaan. 25. tammikuuta New York Giants juhli Super Bowl -voittoa, Belichick puolustuspelin valmentajanaan. Nykyään taktiikkamaestro on kautta aikain menestynein päävalmentaja amerikkalaisessa jalkapallossa.

Palkintokaapista löytyy viisi Super Bowlia päävalmentajana ja kaksi puolustuspelin koordinaattorina.

Rams-luotsi McVay kertoi ennen Super Bowlia, että Belichick on heltynyt lähettämään hänelle kehuvia tekstiviestejä liki jokaisen Ramsin ottelun jälkeen. Super Bowlin jälkeen tekstiviestiä lienee turha odottaa.

Tom Brady oli häviämässä viime vuoden Super Bowlia Philadelphia Eaglesille. Toistuuko tappion karvas kalkki?

Jared Goff on Atlantassa nuoren uransa kovimmassa paikassa.

Samanlainen asetelma nähdään myös kentällä pelintekijän elintärkeällä paikalla.

Jared Goff, 24, pelaa vasta kolmatta kauttaan NFL:ssä ja on ottanut isoja askelia urallaan. Nyt vastassa on kuitenkin itse legenda Tom Brady. Goff oli vasta seitsemänvuotias, kun Brady teki läpimurtonsa vuoden 2002 Super Bowlissa. New England Patriots kukisti, kenties enteellisesti, St. Louis Ramsin.

Tuleva Super Bowl on Bradyn, 41, uran yhdeksäs. Hänellä on enemmän Super Bowl -esiintymisiä kuin yhdelläkään NFL-organisaatiolla, Patriots pois lukien.

Toisin kuin Belichick ja McVay tekstiviesteineen, kilpailuhenkinen Brady ei aio antaa yhtään siimaa vastapuolen tähdelle. Kun Bradylta kysyttiin Super Bowlia edeltävässä lehdistötilaisuudessa, onko hänellä antaa neuvoja 17 vuotta nuoremmalle Goffille, hän vastasi:

–En aio neuvoa häntä millään tavalla. Tietenkään. Oletko hullu? Brady latasi.

Brady löi pöytään huikean näytöksen konferenssifinaalissa Kansas City Chiefsiä vastaan. Jatkoajalla Bradylta vaadittiin tarkkoja heittoja, ja juuri niitä Patriots sai pelintekijältään. Jos sama tarkkuus säilyy Atlantassa, Brady voi alkaa raivata Massachusettsissa sijaitsevan miljoonakartanonsa palkintokaapista tilaa kuudennelle Super Bowl -sormukselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos