Suomi voi taistella viestimitaleista MM-laduilla oikealla taktiikalla - Urheilu - Aamulehti

Viikonloppu hiihdon maailmancupissa paljasti, millä taktiikalla Suomi tappelee viestimitaleista Seefeldin MM-laduilla – jopa miehillä on hyvä sauma pronssille

Ruotsi (oik.) oli naisten viestin kakkonen, Norja ylivoimainen voittaja, ja Suomen nelikko hiihti kolmospallille.

28.1.2019 9:00

Ulricehamnin maailmancup-viikonloppu ei tuonut hirveästi uutta tietoa suomalaisten hiihtäjien tasosta, kun MM-kisat lähestyvät vääjäämättömästi.

Jotain kuitenkin saatiin eli esimerkiksi naisten viestijoukkueen kokoonpano ja hiihtojärjestys alkavat hahmottua, ja spekulointi voidaan lopettaa.

Naiset hiihtivät Ulricehamnissa kolmanneksi, siis samalle sijalle kuin maailmancupin ensimmäisessä viestissä joulukuussa Beitostölenissä.

Molemmissa viesteissä Krista Pärmäkoski hiihti perinteisen toisen osuuden sekä Riitta-Liisa Roponen ja Eveliina Piippo vapaan hiihtotavan kolmannen ja neljännen osuuden.

Näin käynee myös Seefeldissä. Joukkueen monivuotinen luottoankkuri Pärmäkoski on oikealla paikalla kakkososuudella pitämässä huolen siitä, ettei Suomen viimeisten osuuksien hiihtäjien tarvitse tuhlata voimiaan epätoivoiseen takaa-ajoon, vaan he pääsevät keskittymään kamppailuun MM-hopeasta.

Kultahan voidaan jakaa Norjalle vaikka heti.

Kylmäpäinen ankkuri

Suomi on saanut Piiposta kylmäpäisen ankkurin, jonka ainoa heikkous on olematon kirikyky. Ylämäkeen hän hämmästyttävän hapenottokykynsä ansiosta jaksaisi painaa kansainvälistä vauhtia vaikka aamusta iltaan.

Päävalmentaja Matti Haavisto ihasteli sunnuntaina myös Piipon taktista pelisilmää.

Avausosuudella Beitostölenissä hiihti Johanna Matintalo ja Ulricehamnissa Laura Mononen. Avaajan paikka on toisen heistä.

Suomen miehet löysivät oivan pronssitaktiikan MM-viestiin

MM-mitali saattaa ratketa kahdella ensimmäisellä osuudella, jotka hiihdetään perinteisellä.

Pronssi tähtäimessä

Suomi oli 4:s miesten viestissä Ulricehamnissa. 4x7,5 kilometrin kisan voitti yllättäen Venäjän kakkosjoukkue. Venäläistä ylivoimaa vain korosti se, että maan ykkösjoukkue oli toinen. Maalissa Venäjän kakkosjoukkueen ero kolmanneksi hiihtäneeseen Norjaan oli 36 sekuntia ja Suomeen 56 sekuntia.

MM-kisoja ajatellen Ulricehamnin viesti nostaa toiveita siitä, että myös miehet voivat hyvänä päivänä taistella MM-kisojen viestimitalista, lähinnä pronssisesta sellaisesta.

Venäjä ja Norja lienevät Seefeldissäkin muihin nähden ylivoimaisia. ja mikä tärkeintä, Venäjällä ei ole MM-laduilla kuin yksi joukkue.

Suomen mahdollisuudet piilevät kahdella ensimmäisellä osuudella, jotka hiihdetään perinteisellä.

Ulricehamnissa Suomen avaajana hiihti Perttu Hyvärinen. Tämän kauden tasoonsa nähden Hyvärinen onnistui kelvollisesti. Hän toi Suomen vaihtoon viidentenä 14,7 sekuntia kärjen perässä.

Avausosuuden suuryllätys oli se, että Norja jäi 35 sekuntia ja tuli vaihtoon sijalla 12.

Toisella osuudella Iivo Niskanen ajoi oitis kärjen kiinni. Loppumatkasta Venäjän kakkosjoukkueen Aleksander Bessmertnykh nykäisi vajaan kymmenen sekunnin eron Niskaseen ja Venäjän ykkösjoukkueen Alexander Bolshunoviin.

Kakkososuudella Ruotsi putosi yli puolen minuutin päähän kärjestä.

Hakola ja Niskanen avainrooleissa

Tässä se sauma piilee. Perinteisen osuuksilla Suomen pitää hiihtää karkuun Ruotsilta sekä Ranskalta ja muilta kovilta vapaan hiihtotavan taitajilta.

Siinä asiassa MM-kisoissa taatusti avausosuuden hiihtävä Ristomatti Hakola ja Niskanen ovat miehet paikallaan.

Ulricehamnissa kaksi viimeistä osuutta hoitivat Lari Lehtonen ja Matti Heikkinen. Lehtonen putosi venäläisten kyydistä ja päästi takaa nousseen Norjan kolme sekuntia edelle.

Heikkinen ei pysynyt lainkaan Simen Kruegerin vauhdissa, ja Norja karkasi kolmospallille.

Lauantaina Heikkinen vakuutti, että on tapahtunut käänne parempaan, joten hän lienee ankkuri Seefeldissä. Kolmannelle osuudelle Suomi kaipaa Lehtosta kovempaa viestimiestä, joten paikka mennee Hyväriselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos