Voiko Novak Djokovic ohittaa Roger Federerin ja Rafael Nadalin Grand Slam -voitoissa? Veli Paloheimo vastaa - Urheilu - Aamulehti

Voiko Novak Djokovic ohittaa Roger Federerin ja Rafael Nadalin Grand Slam -voitoissa? Veli Paloheimo vastaa

Novak Djokovicin seitsemäs Australian avointen voitto ja 15. Grand Slam -voitto oli ratkennut.

27.1.2019 21:40

Idemo on serbiaa ja tarkoittaa voimakasta tsemppihuutoa. Sen englanninkielinen käännös olisi let's go! Tenniksen serbitähti Novak Djokovic käyttää idemo-huutoa sekä pelikentällä että sosiaalisessa mediassa yhtenä tunnistettavista hashtageistaan.

Djokovic, 31, taisi päästää ilmoille elämänsä idemot ennen Australian avointen miesten kaksinpelin finaalia.

Espanjan härkä Rafael Nadal ei ollut hävinnyt erääkään ennen finaalia ja oli saanut yhden vapaapäivän enemmän alleen, mutta 17 Grand Slam -voiton miehellä ei ollut finaalissa pienintäkään mahdollisuutta. Djokovic löi pöytään yhden kautta aikain näytöksistä ja kukisti Nadalin 6–3, 6–2, 6–3.

Djokovic oli suvereeni kaikilla osa-alueilla. Kuvaavaa on, että serbitähti pelasi aggressiivisesti, mutta teki vaivaiset yhdeksän helppoa virhettä koko ottelussa. Nadal sortui 28:aan.

Serbitähti kärsi vuosi sitten pahasta kyynärpäävammasta, mutta hänen paluunsa huipulle on ollut kuntoutuksen jälkeen räjähdysmäinen. Djokovic on voittanut viimeiset kolme Grand Slam -turnausta putkeen.

–Olin leikkauksessa tasan kaksitoista kuukautta sitten. Sen jälkeen olen voittanut kolme neljästä Grand Slam -turnauksesta. Olen sanaton, Djokovic sanoi kiitospuheessaan.

Djokovic lähetti myös terveiset taustajoukoilleen ja perheelleen.

–Toivottavasti he katsoivat. Ainakin ennen peliä he sanoivat katsovansa. Palkinnot tuntuvat erityisemmiltä, kun ne voi jakaa jonkun kanssa. Haluan kiittää teitä vastikkeettomasta rakkaudesta, Djokovic lausui.

Grand Slam -turnauksen kaksinpelin voitto oli Djokovicin uran 15:s. Miesten kautta aikain listalla edellä ovat vain sveitsiläislegenda Roger Federer (20 voittoa) ja Nadal (17).

"Djokovic on ykkönen"

Suomen kautta aikain toiseksi paras tennispelaaja Veli Paloheimo seurasi Djokovicin turnausta ihaillen.

–Ajattelin etukäteen, että Nadalin välierä oli niin vahva, mutta Djokovic on mielettömän kova. Jos ajatellaan, että pelaat Grand Slam -finaalissa, missä on aina kaikki pelissä, voitat Nadalin ja voitat vieläpä helpoin lukemin, niin silloin Djokovic on kiistatta maailman ykkönen. Ei siitä ole epäselvää, kangasalalainen arvioi.

–Djokovicilla ei ole yhtään heikkoa kohtaa. Hän liikkuu aivan älyttömän hyvin ja on aina hyvässä asennossa. Miten hänet voi voittaa? Se on se kysymys. Häntä ei saa pelattua ulos, eikä kämmen tai rysty ole toista heikompi. Ja hän pystyy syöttämäänkin niin, ettei siitä saa etua.

Maailmanlistalla aikanaan sijalle 48 yltänyt Paloheimo ei sulje pois mahdollisuutta, että Djokovic voittaisi myös loppuvuoden muut Grand Slamit Ranskan avoimet, Wimbledonin ja Yhdysvaltojen avoimet.

–Onhan siinä valtava matka, niin kovia miehiä on maailmassa, mutta nyt on kiva lähteä pelaamaan vuotta eteenpäin. Vaikea on Djokovicia siirtää ykkösen paikalta pois, Paloheimo muistuttaa.

Voiko Djokovic ohittaa tulevaisuudessa jopa Federerin ja Nadalin Grand Slam -voitoissa?

–Ei se mahdotonta ole, niin tuoretta on peli. Ikää on tullut, mutta jos pysyy terveenä, mikään ei estä.

Novak Djokovic

Serbialainen tennistähti.

Syntynyt 22. toukokuuta vuonna 1987 Belgradissa, nykyisessä Serbiassa.

Pituus: 188 cm

Paino: 77 kg

Kätisyys: oikeakätinen, kahden käden rystylyönti

Valmentaja: Marian Vajda

Maailmanlistalla: 1:s

Grand Slam -voitot: 15 (kautta aikain 3:s)

Australian avointen voitot: 7 (eniten kautta aikain)

Uratienestit: 110,4 miljoonaa euroa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos