Ovatko alle 23-vuotiaiden hiihdon MM-kisat muinaisjäänne? - Urheilu - Aamulehti

Joutavatko alle 23-vuotiaiden MM-kisat jo museoon? Norjan juniorivalmentajan mukaan heillä on aivan erityinen syy pitää tapahtuma elossa ja vireänä

Norjan Erik Valnes kisasi viime viikonloppuna maailmancupissa Otepäässä ja matkusti sieltä Lahteen alle 23-vuotiaiden MM-kisoihin.

23.1.2019 13:10

Annetaan Eveliina Piipon juoda mitalikahvinsa keskiviikkoisen hopean kunniaksi rauhassa ja mietitään hetki, mihin alle 23-vuotiaiden MM-kisoja tarvitaan.

Eikö nykymaailmassa riittäisi, että juniorit eli alle 20-vuotiaat kisaisivat omat arvokisansa ja sen jälkeen kaikki olisivat aikuisia?

Varsinkin kun Lahden alle 23-vuotiaiden kisoista puuttuu muutama iso nimi, esimerkiksi Norjan Johannes Kläbo, venäläiskaksikko Aleksander Bolshunov ja Denis Spitsov sekä Ruotsin Ebba Andersson.

Syykin on selvä: he tekevät tulosta aikuisten maailmancupissa ja ensi kuussa Seefeldin MM-kisoissa.

Olisiko siis kyse muinaisjäänteestä, jota ei ole huomattu varastoida hiihtomuseoon?

Ei ole, jos asiaa kysyy Norjan juniorivalmentaja Anders Byströmiltä.

–Alle 23-vuotiaiden MM-kisat on hyvä tapahtuma ja sille on tarvetta. Ainoa asia, mistä Kansainvälisen hiihtoliiton kanssa voisi keskustella, on tapahtuman kehittäminen entistä paremmaksi, Byström sanoo.

Norjalainen miettisi vakavasti matkojen lisäämistä. Nyt kisoissa on sprintti, kaksi henkilökohtaista matkaa ja viesti.

–Vaikkapa sekaviestiä voisi pohtia.

Norjan oma ongelma

Toki Byström tunnustaa, että ikäluokan MM-kisoille norjalaisilla on oma erityistarpeensa: huippuja ja huipulle tunkeutumassa olevia hiihtäjiä on niin paljon, että kaikille ei tahdo riittää kansainvälisiä tehtäviä.

–MM-kisat on yksi hyvä väylä juuri tuohon.

Kuitenkin norjalaisista Erik Valnes oli viime viikonloppuna Otepään maailmancupin sprintin finaalissa, jonka Kläbo voitti. Silti Valnes matkasi Virosta suoraan Lahteen.

–Hän halusi MM-kisojen kultamitalin ja sai haluamansa, Byström sanoo.

Oliko tuo ainoa syy?

–No, onhan osallistumisessa myös taloudellinen ulottuvuus. Hänelläkin on suksimerkkinsä kanssa bonussopimus, ja menestyminen tuo rahaa.

Kehitystä eri tahtiin

Samoilla linjoilla Byströmin kanssa on myös Suomen hiihtomaajoukkueen haastajaryhmän valmentaja Ville Oksanen.

–Kyllä minun mielestäni MM-kisoille on paikkansa. Kun katsoo naisten lähtölistaa, täältä ei puutu kuin Ebba Andersson.

Oksanen perustelee alle 23-vuotiaiden omia MM-kisoja myös sillä, että urheilijat kehittyvät eri tahtiin.

–Vuosien varrella on osoittautunut, että aika moni ei vielä alle 20-vuotiaissa ole ottanut mitalia, mutta on alle 23-vuotiaissa jo saanut ja päässyt maailman huipulle.

Oksasen todistuksen puolesta puhuu se, että erään Iivo Niskasen nousu alkoi juuri alle 23-vuotiaiden MM-kisoista vuonna 2014.

–Eri asia olisi, jos hiihdettäisiin koko kausi 23-vuotiaiden sarjassa. Se olisi tyhmää. Yksi MM-tapahtuma on aidosti fiksu asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos