Patrik Niklas-Salminen kritisoi tennikseen tehtyä uudistusta - Urheilu - Aamulehti

Tenniksessä tehtiin merkittävä uudistus tälle vuodelle – Näistä asioista huipulle tähtäävä Patrik Niklas-Salminen on huolissaan: "Onko nyt enää järkeä?"

Patrik Niklas-Salminen aloittaa kilpailukautensa Venäjän Kazanissa tällä viikolla.

23.1.2019 16:30 | Päivitetty 23.1.2019 17:25

Alkanut tennisvuosi toi pelaajille mukanaan suuren muutoksen. Suurimmat tähdet kiertävät pelikenttiä kuten aiemminkin, mutta heidän taustalla järjestelmä on mennyt uusiksi. Muutos on merkittävä suomalaispelaajille.

Tähän vuoteen asti kaikki pelaajat olivat mukana yhdellä maailmanlistalla, johon sai pisteitä ATP-kiertueelta, ATP-haastajakiertueelta ja Futures-turnauksista. Nyt haastajatason alapuolelle on luotu uusi kiertue: kansainvälisen tennisliiton ITF:n Transition Tour. Muutos on samankaltainen miesten ja naisten kiertueella.

Ulospäin näkyvin muutos on siinä, että tenniksessä on käytössä kaksi maailmanlistaa: ATP-ranking (naisilla WTA-ranking) ja ITF-ranking. Jako aiempaa on yhä selkeämpi. ATP-kiertueella pelaavat parhaat ammattilaiset, ITF-kiertueella alemman tason pelaajat ja nuoret lupaukset.

Samalla ATP-listalla olevien pelaajien määrä tippuu noin 2 000:sta noin 750:een.

ITF:n selvitysten mukaan noin 330 miespelaajaa ja noin 250 naispelaajaa tienaa palkintorahoina sen verran, että pystyy kattamaan kustannukset. Kun kuluihin lisätään valmentajien palkat, tippuu määrä noin 150:een. Tätä lukemaa on tarkoitus nyt nostaa.

Vähän paikkoja tarjolla

Tamperelaislähtöinen tennislupaus Patrik Niklas-Salminen on skeptinen. Hän kuvailee muutosta isoimmaksi todella moneen vuoteen. Niklas-Salminen, 21, on huolissaan muutamasta asiasta.

–Kisojen määrästä ja siitä, onko muka helpompaa nousta tasolta toiselle.

Käytännössä kuvio menee näin: ITF:n juniorilistan sata parasta saavat paikkoja Transition Tourille. Aiemmin juniorimenestys ei liiemmin avannut ovia ammattilaiskentille. Menestymällä Transition Tourilla eli nousemalla ITF-rankingin kärkipäähän, saa paikkoja haastajakiertueen kisoihin. Sieltä polku kohti huippua on samankaltainen kuin tähänkin asti.

Pitäisi siis käydä niin, että pelaajan on menestyttävä tovi yhdellä tasolla ennen kuin voi siirtyä seuraavalle.

Lue lisää: Naisten tennisturnauksen kohtalo Tampere Openissa selvisi: Turnaus jatkuu, mutta sisäkentillä – Tässä syy

Patrik Niklas-Salminen pelasi viime kesänä Tampere Openissa, mutta tie tyssäsi tuolloin ensimmäisellä kierroksella. Hän satsaa täysillä tennikseen. – Toivottavasti pääsisin haastajakisoihin mukaan ja nousemaan siitä eteenpäin. Matka on pitkä, mutta sen eteen tehdään koko ajan töitä, hän sanoo.

Haastajakisoihin varataan neljä paikkaa ITF:n rankingin parhaille. Lisäksi haastajakisojen karsintoihin osallistuu jatkossa vain neljä pelaajaa, joista kolme tulee ITF-rankingista.

Pääsarjatason paikkoja ei siis ole monta tarjolla ITF-tason pelaajille.

–Minun ranking oli viime vuoden lopulla 430. Sillä pääsin jokaiseen haastajaturnauksen karsintaan mukaan, mutta tällä hetkellä en käytännössä pääse, Niklas-Salminen sanoo.

Hän on ATP:n listalla nyt sijalla 585 (tilanne 20.1.).

–ITF:n rankingilla (94.) olisin päässyt alkuvuodesta pariin haastajakisaan Australiassa, mutta se on kallista.

–Tällä hetkellä Euroopassa pelattavissa haastajakisoissa on usein pelaajia ITF:n rankingin top kympistä. Jos haluaa pelata haastajakisoissa viikosta toiseen, niin ITF:n rankingin pitäisi olla ainakin 20 parhaan joukossa.

Transition Tourin kisat on jaettu neljään kategoriaan. Arvokkaimmassa neljä parasta ja toiseksi arvokkaimmassa finalistit saavat muutamia ATP-pisteitä. Muuten Transition Tourilla ei ole tarjolla ATP-pisteitä.

–Jos ei pärjää haastajakisoissa, niin sitten pelaajalla ei ole periaatteessa mistään pisteitä, Niklas-Salminen kummastelee.

–Aiemmin moni haastajatason pelaaja kävi välillä Futures-kisoissa hakemassa vauhtia, ja sai samalla ATP-pisteitä. Onko nyt enää järkeä mennä pelaamaan ITF-kisoja, jos on Challenger-tasoa?

"Matka on pitkä"

Niklas-Salmisen kilpailukausi käynnistyy tällä viikolla Kazanissa Venäjällä, jossa hän pelaa Transition Tourin kisan. Vastaavia turnauksia on merkitty Niklas-Salmisen kalenteriin useampi lähiviikoille.

Toisin oli vielä joulukuussa.

–En tiennyt, mitä pääsee pelaamaan ja mihin pitäisi lähteä. Kisoja ei ollut kalenterissa yhtään. Nytkin haastajakiertueen kalenteri on tehty vasta huhtikuulle.

–Tästä uudistuksesta kerrottiin aika myöhään ja tietoa tuli vähän. Kaikki joutuivat vähän arvailemaan, mitä joutuu tekemään, Niklas-Salminen sanoo.

Hän keskittyy tennikseen täysillä.

–Se on ainoa, mitä teen. Toki se on kallista ja tarvitsen sponsoreita, koska palkintorahat eivät ole vielä suuria.

–Fakta tietysti on, että nopeimmin eteenpäin pääsee voittamalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos