Iivo Niskanen valittiin Vuoden urheilijaksi 2018 - Urheilu - Aamulehti

Iivo Niskanen hehkutti viime vuottaan: "Olen erittäin tyytyväinen, että onnistuin voittamaan sen suurimman yksittäisen saavutuksen, jota voi minun lajissa saavuttaa"

Iivo Niskanen palkittiin odotetusti Vuoden urheilijana Urheilugaalassa Helsingin areenassa.

17.1.2019 22:10 | Päivitetty 17.1.2019 22:13

Siitä ei ollut ennen gaalailtaa mitään epäselvyyttä. Iivo Niskanen tiedettiin Vuoden urheilijaksi jo ennen kuin Urheilutoimittajain liiton äänestyksen tulos julkistettiin Urheilugaalan yleisölle ja tv:n välityksellä kotisohville myöhään torstai-iltana.

–Enpä usko, että Iivoa voi kukaan syrjäyttää, jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva pohti punaisella matolla.

–Ei voi olla enempää huippu-urheilija kuin hän on, Niskasen manageri Hjallis Harkimo ylisti.

–Iivo on kuitenkin olympiavoittaja ja otti voiton vielä suvereenilla tavalla, vuoden 2016 saavutuksista palkinnon saanut Leo-Pekka Tähti muistutti.

Toinen putkeen

Olympiavoittajaa ja varsinkaan 50 kilometrin hiihdon olympiavoittajaa ei urheilutoimittajien mielessä tuskin voi ylittää mikään – ei edes painin maailmanmestaruus, jonka Petra Olli historiallisesti nappasi syksyllä ensimmäisenä suomalaisnaisena.

Olli oli äänestyksessä neljäs.

Niinpä Niskanen nappasi Vuoden urheilija -palkinnon jo toisena vuonna peräkkäin. Useampaan perättäiseen voittoon ovat aiemmin kyenneet Veikko Hakulinen (1952, 1953, 1954), Kaarlo Kangasniemi (1968, 1969), Pertti Karppinen (1979 ja 1980) ja Marjo Matikainen (1986, 1987).

–Kiitos! On tämä aika uskomatonta päästä toista kertaa putkeen tänne, Niskanen myhäili palkinto kourassaan.

–Olen erittäin tyytyväinen viime kauteen ja siihen, että onnistuin voittamaan sen suurimman yksittäisen saavutuksen, jota voi minun lajissa saavuttaa. En voi oikeastaan tyytyväisempi olla.

Uuno-pokaalin voitto oli Niskaselle kaikkiaan jo kolmas. Viimevuotisen tunnustuksen lisäksi hänet palkittiin myös vuoden 2014 parhaaksi yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Hiihtokaksikko toi kotiin parisprintin olympiakultaa Sotshista.

Iivo Niskanen tuuletti Vuoden urheilijana toisena vuotena peräkkäin.

Tällainen vuosi oli

Niskanen saavutti viime vuonna Pyeongchangin olympialaisissa kultaa niin kutsutulla kuninkuusmatkalla eli 50 kilometrin perinteisen kisassa.

Niskasen taistelu olympiavoittoon valittiin vuoden sykähdyttävimmäksi hetkeksi, joten hiihtäjä juhli torstaina tuplapottia.

–Kiva oli aiheuttaa sydämentykytyksiä teille kaikille, Niskanen tuumaili palkintoa hakiessaan.

–Kyllä me urheilijat tehdään tätä osittain myös teidän takia.

Niskanen hiihti myös neljänneksi sijoittuneessa Suomen joukkueessa 4 x 10 kilometrin viestissä ja oli oman osuutensa nopein hiihtäjä.

Pyeongchangin yhdistelmäkilpailussa Niskanen oli 19:s ja perinteisen sprintissä 14:s.

Maailmancupissa Niskanen ei loistanut viime kaudella. Vieremän kasvatti oli kauden jälkeen yhteispisteissä 13:s, ja oli parhaimmillaan kolmas.

Kolmas putkeen?

27-vuotias hiihtäjä on ollut kansakunnan kaapin päällä jo vuosia, vaikka iän puolesta kestävyysurheilijan parhaat ajat ovat vasta edessä.

Jos manageri Harkimon puheita on uskominen, Vuoden urheilija -palkinto on vaarassa valua Niskaselle myös ensi vuonna. Seefeldin MM-kisoissa 15 kilometrin väliaikalähtö hiihdetään perinteisellä tyylillä.

–Aika luottavainen hän on, kun sanoi olevansa paremmassa kunnossa kuin ennen olympialaisia. Katsotaan, mikä on päivän kunto ja minne mennään. Mä uskon, että sillä on saumat minne vain, Harkimo ruoti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos