Erdogania kritisoinut Turkin NBA-tähti Enes Kanter pelkää henkensä puolesta - Urheilu - Aamulehti

Turkin koripallotähti jättää NBA-pelin väliin, koska pelkää henkensä puolesta – on kritisoinut maansa presidenttiä kovin sanoin: "Erdogan haluaa hiljentää minut"

Sentteri Enes Kanter (kesk.) edustaa NBA:ssa New York Knicksia. Tämän kauden 41 ottelua ovat tuoneet pistekeskiarvon 14,4.

17.1.2019 10:00

Turkkilaissentteri Enes Kanter ei pelaa torstai-iltana Lontoossa, vaikka hänen työnantajansa, NBA-seura New York Knicks kohtaakin tuolloin Washington Wizardsin runkosarjan ottelussa. Kanter ei ole edes kaupungissa, saati jättänyt Yhdysvaltoja.

Syynä on se, että Turkin tämän hetken ykköskoripalloilija pelkää henkensä puolesta.

–En voi matkustaa pois Yhdysvalloista. Isossa-Britanniassa minut voitaisiin helposti kidnapata tai tappaa, Kanter kirjoitti Washington Postin julkaisemassa kolumnissa tiistaina.

Kanter, 26, ei ole käynyt kotimaassaan tai ollut yhteydessä perheeseensä kolmeen vuoteen, eikä 211-senttinen ja 113-kiloinen jätti uskalla omien sanojensa mukaan liikkua yksin kadulla edes Yhdysvalloissa.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2016, kun Kanter kritisoi Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania Ankarassa tapahtuneen pommituksen jälkeen. Pommituksessa kuoli 37 ihmistä. Kanter on Erdoganin vastustajan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan Fethullah Gülenin kannattaja. Gülen on asunut vuodesta 1999 asti maanpaossa Yhdysvalloissa.

Receep Tayyip Erdogan on ollut Turkin presidentti vuodesta 2014 alkaen.

Kanter on kritisoinut vuodesta 2014 saakka Turkkia hallinnutta Erdogania muun muassa "tämän vuosisadan Hitleriksi". Kritiikki poiki Kanterille rikossyytteen, jossa 8. NBA-kauttaan pelaavalle sentterille vaadittiin vähintään neljän vuoden vankeustuomiota. Kun Kanter pyrki palaamaan kotimaahansa kauden 2016–17 jälkeen, hän juuttui seitsemäksi tunniksi lentokentälle Romaniassa, koska Turkin hallinto oli mitätöinyt hänen passinsa.

–Turkin tilanne on ollut paha vuoden 2016 epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen. Sittemmin Erdogan on erottanut yli 100 000 julkisen sektorin työntekijää ja vanginnut yli 50 000 ihmistä. He eivät ole rikollisia, vaan tuomareita, korkeakoulutettuja ja journalisteja. Erdogan syyttää kritisoijiaan terroristeiksi, Kanter kirjoitti Washington Postissa.

–Olen saanut monia tappouhkauksia. Erdogan haluaa hiljentää minut. Perheeni tai ystäväni voisivat tulla vangituiksi, jos he edes puhuisivat kanssani.

Yksi terroristisyytöksien kohteeksi joutunut on Kanterien koripalloperheen isä Mehmet Kanter. Yliopiston professorina työskentelevä isä Kanter on julkisesti sanoutunut irti poikansa kritiikistä. Häntä syytetään terroristiryhmään kuulumisesta ja hänelle haetaan 15 vuoden vankeusrangaistusta.

Turkin poliittinen tilanne on jakanut maan urheiluväkeä, eikä Kanter ole yksin. Maan suurimpiin jalkapallosankareihin kuuluva Hakan Sükür on kritisoinut presidentti Erdogania peliuransa jälkeen. Maalitykki muutti vuonna 2017 pakoon Yhdysvaltoihin ja perusti Kaliforniaan ravintolayrityksen.

New York Knicks on julkisesti kertonut Kanterin jättävän Lontoon ottelun väliin viisumiasioiden vuoksi, mutta Kanter on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan viisumistaan. Syyt ovat muualla.

–Päätös jättää Lontoon matka väliin oli vaikea urheilullisesti, mutta helppo turvallisuuden puolesta. Kotimaassani syyttömiä ihmisiä tapetaan ja vangitaan. Se ei ole peliä, Kanter perusteli ratkaisuaan.

Lähteet: Washington Post, New York Times, ABS–CBN, BBC, ESPN, The Guardian.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos