Val di Fiemmen mäkikarsinta oli erikoinen, kommentoi Suomen päävalmentaja Lauri Hakola - Urheilu - Aamulehti

Sunnuntain mäkikarsinta sai hämmästyttävän käänteen – Suomen päävalmentaja ei ollut uskoa silmiään

Anders Fannemel hyppäsi sunnuntain karsinnassa Val di Fiemmen suurmäen alimmalta puomilta.

14.1.2019 11:37 | Päivitetty 14.1.2019 12:10

Mäkihypyn maailmancup jatkui viikonloppuna Italian Val di Fiemmessä. Japanin Ryoyu Kobayashin kuuden kisan voittoputki päättyi sunnuntaina, kun Puolan Dawid Kubacki juhli ensimmäistä voittoaan maailmancupissa.

Sunnuntain osakilpailua edelsi kummallinen karsinta muuttuvissa olosuhteissa. Koko mäen takatuuli kääntyi hetkessä koko mäen vastatuuleksi, mikä pani tuomarineuvoston tiukille.

Saksan David Siegel hyppäsi numerolla 33 puomilta 11 ja sai takatuulessa 11,4 hyvityspistettä. Hetkeä myöhemmin Norjan Anders Fannemel (36) lähti puomilta 1 ja sai vastatuulessa 26,0 pisteen vähennyksen. Olosuhteet muuttuivat siis parissa minuutissa kymmenen puomia ja 37,4 kompensaatiopistettä.

–Ei tule kyllä mieleen tuollaista käännettä. Kun puomiksi laitettiin ykkönen, mietimme valmentajalavalla, että voiko tämä olla totta, Suomen päävalmentaja Lauri Hakola tuumaa.

Juryn päätös oli oikea, sillä Fannemel venytti vastatuulessa kunnon mitoille. Lopulta karsinta keskeytettiin, mutta itse kisa vietiin läpi kohtuullisen tasaisissa olosuhteissa. Isossa mäessä puhalsi kisan aikana varsin tasainen takatuuli.

Hakolan mukaan Val di Fiemmen suurmäestä on mahdoton hypätä kovassa vastatuulessa, koska puomit "loppuvat kesken".

Hän on hyvillään kompensaatiojärjestelmästä, joka mahdollistaa kisojen läpiviennin.

–Systeemi ei ole täydellinen. Virtauksissa se toimii hyvin, mutta vaihtelevissa tuulissa huonommin. Joka tapauksessa järjestelmä on tärkeä, jotta urheilijat voivat hypätä nykyvälineillä samalta puomilta.

Hakolan mukaan vastatuulen merkitys hyppyyn on suurempi kuin takatuulen, jos tuuli puhaltaa kummulla ja monttu on tyyni. Vastatuulella on myös suurempi merkitys hyppääjälle, joka hyppää normaalisti tyynessä kelissä noin k-pisteen tuntumaan tai lyhyemmälle kuin hyppääjälle, joka lentää hs-pisteen tuntumaan eli lähes montun pohjalle. Näissä tilanteissa tuulikompensaatio on kuitenkin sama kaikille.

Hakola myös huomauttaa, että sivutuulta ei huomioida tuulikompensaatiossa. Sivutuulesta kompensaatioon lasketaan mukaan vain sen vaikutus vasta- tai takatuulen kokonaismäärään. Sivutuuli on kuitenkin hyppääjälle haastava, koska se vaikuttaa lennon tasapainoon.

Joulukuussa Rukalla nähtiin lähes 50 pisteen tuulivähennyksiä Continental Cupin osakilpailussa. Huippulukemat kirjasi lauantaina 15. joulukuuta Slovenian Anze Semenic, jonka 139 metrin hypystä vähennettiin 49,7 pistettä 4,25 metriä sekunnissa puhaltaneen vastatuulen takia.

Semenic jäi mahtihypystään huolimatta sijalle 25 yhden kierroksen kisassa. Kisan voitti Norjan Robin Pedersen 135,5 metrin siivulla. Hänelle sattui koko kisan maltillisin vastatuuli 18,3 pisteen tuulivähennyksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut