Onko tässä tenniskauden yllättäjä? Djokovic lähtee vuoteen selkeänä suosikkina, Federer puhkuu itsevarmuutta, Nadal on suuri kysymysmerkki - Urheilu - Aamulehti

Onko tässä tenniskauden yllättäjä? Djokovic lähtee vuoteen selkeänä suosikkina, Federer puhkuu itsevarmuutta, Nadal on suuri kysymysmerkki

Novak Djokovic (ylh. vas.) lähtee piikkipaikalta tenniskauteen, Rafael Nadal on kysymysmerkki, Roger Federer (alh. vas.) luottaa itseensä ja Alexander Zvereviltä odotetaan lopullista läpimurtoa.

14.1.2019 7:30

Miesten tenniksen supertähtien mahti alkaa heiketä, mutta tuskin murenee vielä kokonaan. Neljästä suuresta on pian jäljellä enää kolme jättiläistä. Skotti Andy Murray ilmoitti perjantaina, että maanantaina alkava kauden ensimmäinen Grand Slam -koitos Australian avoimet jäänee uran viimeiseksi turnaukseksi. Syynä on vaikea lonkkavaiva.

Ne kolme jättiläistä eivät ole keitä tahansa. Novak Djokovic, Rafael Nadal ja Roger Federer ovat voittaneet 62 edellisestä Grand Slam -turnauksesta 51, mukaan lukien kahdeksan viimeisintä.

–Uskon, että tänä vuonna joku nuorista lyö läpi, sanoi tennislegenda John McEnroe Australian avointen alla Reutersin mukaan.

–Zverev (Alexander Zverev, maailmanlistan 4.), Hatshanov (Karen Hatshanov, 11.) tai Tsitsipas (Stefanos Tsitsipas, 15.) tekee jotain suurta.

Haastajista suurimmat odotukset niskassaan kantaa saksalainen Zverev, 21, joka voitti viime vuoden päätteeksi pelatun ATP-finaaliturnauksen. Sen aikana hän kukisti muiden muassa Djokovicin ja Federerin.

Näillä tulevaisuuden tähdillä on kuitenkin iso urakka edessään. Tämä kolmikko ei luovu vallasta helpolla.

Novak Djokovic

Serbi on maailmanlistan ykkönen. Djokovic, 31, kärsi yllätystappion Qatarin turnauksen välierässä Roberto Bautista Agutille tammikuun alussa, mutta hän on silti suurin voittajasuosikki Australian avoimissa ja ykkösnimi koko tennisvuodelle.

Djokovicin viime kauden alku oli vaikea kyynärpäävamman takia. Hän pääsi kunnolla vauhtiin vasta toukokuussa. Djokovic ennätti tippua peräti 22. maailmanlistalla. Djokovic voitti kuitenkin vuoden kaksi viimeistä Grand Slamia ja repäisi syksyllä 22 ottelun voittoputken, jonka Hatshanov päätti.

Tästä vuodesta saattaa hyvinkin tulla kausien 2011 ja 2015 toisinto, jolloin serbi voitti kolme Grand Slam -turnausta.

Djokovic jahtaa seitsemättä Australian avointen voittoaan.

Rafael Nadal

Espanjalaishirmu menetti maailmanlistan ykköspaikkansa Djokovicille viime kauden lopulla. Syynä oli serbialaisen vahvan vireen lisäksi Nadalin pelaamattomuus. Nadal ei pelannut Yhdysvaltain avointen jälkeen eli pelit päättyivät syyskuun alussa. Siitä huolimatta Nadal, 32, on maailmanlistalla toisena.

Nadal kärsi vastalihas-, polvi- ja nilkkavammoista.

Espanjalainen onkin suuri kysymysmerkki Australian avointen alla. Nadal vetäytyi Brisbanen turnauksesta reisilihaksen venähdyksen takia, mutta hän pelasi näytösottelussa Sydneyssä.

–Oloni on hyvä. Jos ei olisi, en olisi täällä, Nadal sanoi uutistoimistojen mukaan lauantaina.

–Leikkauksen ja pitkän pelaamattomuuden takia on tietysti epävarmuutta, mutta se ei ole minulle mitään uutta.

Nadal sanoi harjoitelleensa syöttöään uusiksi.

–Sitä olen aina yrittänyt parantaa, ja nyt mielestäni olen onnistunut. En ole käyttänyt sitä vielä kilpailussa, joten katsotaan, miten se toimii.

Jos Nadal on kunnossa, hän on vahva voittajaehdokas. Viime vuonna espanjalainen voitti 45 ottelua ja hävisi vain neljä.

Roger Federer

Australia on ollut sveitsiläislegendalle suotuisa paikka. Federer, 37, on voittanut kauden ensimmäisen suurturnauksen kahtena edellisenä vuotena ja hän on nytkin kenties Djokovicin suurin haastaja.

Federer on pitänyt sitkeästi pintansa maailmanlistan kärkipaikoilla ja nyt hän on kolmantena.

Federer pelasi Australian avointen alla Perthissä Hopman Cupissa, joka ei kuulu ATP-kiertueeseen. Vireen pitäisi olla hyvä.

–Jos minut aikoo voittaa, täytyy pelata hyvin, Federer sanoi sunnuntaina.

Federer ja Djokovic ovat eri puolella kaaviota, joten he voivat kohdata vasta finaalissa. Federerin seuraava turnausvoitto on hänelle jo uran sadas ATP-kiertueella.

Federeriltä on kysytty usein uran lopettamista, ja niin kysyttiin myös Australiassa. Selkeitä vastauksia ei ole saatu. Sveitsiläisen on spekuloitu jatkavan uraansa vuoden 2020 olympialaisiin asti, jotta hän voisi voittaa puuttuvan kaksinpelin olympiakullan.

–En ole miettinyt, että minun täytyisi voittaa jotain suurta, minkä jälkeen kertoisin urani loppuvan, Federer sanoi.

Djokovicin tavoin Federer jahtaa seitsemättä Australian avointen mestaruutta.

Serena Williams ei sulattanut erotuomari Carlos Ramosin päätöksiä Yhdysvaltain avointen finaalissa viime syksynä.

Serena Williams on yksi Australian avointen naisten turnauksen mielenkiintoisimpia nimiä.

Yhdysvaltalainen supertähti pelaa Australiassa ensimmäisen turnauksensa sitten syyskuun alun USAn avointen. Siellä Williams eteni finaaliin, jota ei muisteta japanilaisen Naomi Osakan uran ensimmäisestä Grand Slam -voitosta, vaan Williamsin käytöksestä. Williams raivosi ottelun tuomarille tavalla, jota harvoin nähdään.

Williams, 37, voitti Australian avoimet 2017, kun hän oli kahdeksannella viikolla raskaana. Se oli hänen 23. ykköstilansa Grand Slam -tasolla. Williams on enää yhden mestaruuden päässä Margaret Courtin Grand Slam -ennätyksestä.

Williams on maailmanlistalla 16., mutta häntä voi pitää aina suurena suosikkina.

–Olen varma siitä, Naomi Osaka sanoi Australian avointen alla.

Naisten turnauksen ykkössijoitettu on Simona Halep, joka voi kohdata Venus ja Serena Williamsin peräkkäin kolmannella ja neljännellä ottelukierroksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut