Epätyypillinen tapa harjoitella selittää suomalaisten hurjaa hiihtokuntoa yhdistetyssä - Urheilu - Aamulehti

Epätyypillinen tapa harjoitella selittää suomalaisten hurjaa hiihtokuntoa yhdistetyssä – mäessä huolet painavat koko maajoukkuetta

Eero Hirvonen on kaukana parhaasta hyppykunnostaan. Sunnuntaina jäi mäessä niin kauas, ettei lähtenyt ladulle ollenkaan.

13.1.2019 18:28 | Päivitetty 13.1.2019 18:31

Ilkka Herolan seitsemäs sija nosti tunnelmia yhdistetyn maajoukkueessa. Ensimmäinen paikka kymmenen sakkiin tällä kaudella irtosi väkevällä hiihdolla, johon Herola lähti sijalta 23. Suunta on ollut sama koko ajan. Suomen ykköstykit Herola ja Eero Hirvonen jäävät kauas kärjestä mäkiosuudella, mutta repivät ladulla hirmuista kyytiä.

Sunnuntaina Val di Fiemmessä Herola oli hiihtoajoissa kolmanneksi nopein Vinzenz Geigerin ja Johannes Rydzekin jälkeen. Saksalaiset ottivat kisassa kaksoisvoiton, kun Geiger karkasi Rydzekiltä viimeisessä mäessä ja otti uransa ensimmäisen ykkössijan maailmancupissa.

Suomen päävalmentaja Petter Kukkonen on tyytyväinen urheilijoidensa hiihtokuntoon. Perjantaina koko nelikkö oli ladulla 11 nopeimman joukossa, kun Arttu Mäkiaho ja Leevi Mutrukin pitivät kiirettä hiihto-osuudella. Kukkosen mukaan yhdistetyn maajoukkuemiesten tapa harjoitella on epätyypillinen.

–Emme ahnehdi tuntimääriä, vaikka lajissa tarvitaan kestävyyttäkin. Meidän sloganimme on, että nopein, taitavin ja taktisin voittaa. Teemme mahdollisimman paljon kehittäviä harjoituksia, Kukkonen avaa hiihtotreeniä.

Ilkka Herolan matkavauhti on usein liikaa muille yhdistetyn hiihto-osuudella. Mäessä hänenkin pitää parantaa rutkasti.

Tyyli vaatii tarkkaa seurantaa, jotta urheilijoille ei tule liikaa tehoharjoittelua.

Silti loppukirit ovat edelleen suurin haaste suomalaisille, jotka tunnetaan kovasta matkavauhdistaan. Hirvonen on kepittänyt tällä kaudella kiritaistelussa Fabian Riesslen, joten näyttöjä siltäkin saralta on.

–Eero on ladulla hieman Ilkkaa monipuolisempi. Hän on lopussa nopea, kun taas Ilkka luottaa virenmäiseen pitkään kiriin.

Kukkonen kiittelee hiihtovireestä myös maajoukkueen huoltoa, joka tekee Pekka Kempin johdolla hyvää työtä. Apuna on pikkusuksilajien suuri tietopankki, josta yhdistetty voi ammentaa dataa.

Kumpuun putoavia miehiä

Mutta, mutta... Niin kauan kuin suomalaisten mäkikunto pysyy piilossa, korokepaikoille ei ole asiaa. Siitä pitävät huolta saksalaiset, norjalaiset, itävaltalaiset ja Japanin Akito Watabe.

Suomalaisista kauden paras mäkisijoitus on Otepäästä, kun Mäkiaho oli lauantain kisassa 16:s. Mutru on ollut kahdesti 20 parhaan joukossa mäkiosuudella, mutta Herola ja Hirvonen eivät kertaakaan.

Yhdistetyn voimasuhteet

Yhdistetyn maailmancupissa on kilpailtu tällä kaudella kymmenen henkilökohtaista kilpailua. Palkintopallilla on nähty kymmenen eri urheilijaa neljästä eri maasta.

Norjan Jarl Magnus Riiber on ottanut kuusi voittoa ja yhden kakkossijan. Toiseksi kovin on ollut Saksan Johannes Rydzek kuudella sijoituksella kolmen sakkiin (1–4–1).

Voittoon ovat yltäneet heidän lisäkseen Norjan Jörgen Graabak (1–2–0), Itävallan Mario Seidl (1–0–1) ja Saksan Vinzenz Geiger (1–0–0).

Palkintokorokkeella on nähty myös Japanin Akito Watabe (0–1–2), Saksan Fabian Riessle (0–0–3), Saksan Eric Frenzel (0–2–0), Itävallan Franz-Josef Rehrl (0–1–1) ja Itävallan Martin Fritz (0–0–1).

–Olemme olleet niin huolissamme, ettei enemmän voi ollakaan. Onhan se ollut kumma, kun miehet ovat pudonneet kumpuun. Tilanteesta on keskusteltu liikaakin, Kukkonen tuskailee.

–Uuden tason löytäminen kisaruuhkassa on vaikeaa, kun lähes jokainen suoritus on karsinta-, koekierros- tai kisahyppy. Sen takia meidän täytyy nyt jättää kisoja väliin ja harjoitella.

Hirvonen palaa Italiasta Suomeen, eikä osallistu ensi viikonloppuna Ranskan kolmen henkilökohtaisen kisan kokonaisuuteen. Sen sijaan Herola, Mutru ja Mäkiaho jatkavat cup-sirkuksessa.

Kukkonen kaavailee, että Trondheim 25.–27.1. jäisi kaikilta suomalaisilta väliin.

–Herolan ja Hirvosen pitää saada tekniikka ja itseluottamus kuntoon. Niistä asioista hyppääminen on nyt eniten kiinni.

Polvivaivoista kärsineen Hirvosen ominaisuudet ovat kymmenisen prosenttia heikommat kuin huippukunnossa. Herolan ponnistusvoimaa on yritetty kehittää jo vuosia, mutta edistystä ei ole tapahtunut. Silti molemmilla on eväitä paljon nähtyä parempaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: