Therese Johaug kilpailee vain kahdesti ennen MM-kisoja - Urheilu - Aamulehti

Therese Johaug uupui syystalven pyörityksessä ja kilpailee vain kahdesti ennen MM-kisoja – valmentajalta tyly viesti kilpakumppaneille

Therese Johaug jätti Tour de Skin väliin ja kilpailee niukasti myös vuoden vaihduttua uudeksi. Hän on lähtöviivalla vain kahdesti ennen MM-kisoja.

8.1.2019 17:32

Marraskuun lopussa kahden kauden mittaisesta kilpailukiellosta maailmancup-laduille palannut Therese Johaug oli talven ensimmäisissä kilpailuissa murskaavan ylivoimainen.

Johaug voitti ennen Tour de Skitä kaikki viisi maailmancupin normaalimatkan kilpailua ja johti cupin kokonaiskilpailua selvästi. Vuodenvaihteessa Keski-Euroopassa järjestetty hiihtokiertue jäi Johaugin osalta kokonaan väliin, vaikka hän olisi mitä todennäköisimmin vienyt sen nimiinsä puolilla valoillakin.

Johaugin henkilökohtaisen valmentajan Pål Gunnar Mikkelsplassin mukaan päätös kiertueen jättämisestä väliin oli alkukauden tulosten perusteella helppo.

–Kunhan hän ei tee mitään typerää, hän on MM-kisoissa juuri sellaisessa kunnossa kuin haluammekin hänen olevan. Tour de Skin kiertäminen olisi voinut olla typerää. Emme halunneet ottaa riskejä, Mikkelsplass sanoi Dagbladetille.

–Jos urheilija on jo valmiiksi kunnossa, Tourille osallistuminen on riskialttiimpaa kuin silloin, jos urheilija ei ole täysin kunnossa.

Tämän kauden kymmenestä parhaasta naishiihtäjästä Tourin jättivät Johaugin lisäksi väliin myös Charlotte Kalla, Ragnhild Haga ja Ebba Anderson.

Maailmancupin kokonaistilanteessa heidän kaikkien edelle ovat kiilanneet Tourin menestyjät Ingvild Flugstad Östbergin johdolla. Kuudenneksi valahtaneen Johaugin ero keltaisen liivin napanneeseen maannaiseensa on 552 pistettä.

Traagisia uutisia

Johaugin managerin Jörn Ernstin mukaan Tourin väliin jättämiselle löytyi myös muita kuin fyysiseen kuntoon liittyviä syitä. Hän kertoo Dagbladetille, että joulunalusviikot olivat Johaugille kaikin tavoin raskaita.

–Therese on ollut henkisesti väsynyt. Hän todella tarvitsi tätä kilpailutaukoa.

–Hänen paluuseensa liittyi paljon jännitystä ja säpinää. On ollut kaikenlaista. Therese mietti Tourille osallistumista pitkään, mutta sen väliin jättäminen oli oikea päätös.

Kaiken urheiluun liittyvän paineen lisäksi Johaug on kohdannut viimeisen puolen vuoden aikana myös musertavia henkilökohtaisia menetyksiä.

Heinäkuussa uutisoitiin ensin Norjaa maailmancup-tasolla edustaneen Ronny Asnesin kuolemasta, ja vain pari viikkoa myöhemmin maailmalle levisi tieto Vibeke Skofterudin traagisesta vesiskootterionnettomuudesta. Johaug voitti Skofterudin kanssa viestikultaa vuoden 2010 olympialaisissa ja seuraavan vuoden MM-kisoissa.

Syyskuun alussa norjalaismediat kertoivat vielä maajoukkuehiihtäjä Mari Eiden isosiskon Ida Eiden kuolemasta. Johaug on kertonut ikätoverinsa Ida Eiden olleen hänen paras ystävänsä.

Kaksi starttia

Vaikka Johaugin piste-ero maailmancupin ykkössijaan on kasvanut jo melko suureksi, hänen tulevien viikkojen suunnitelmastaan on helppo päätellä, että loppukausi mennään täysin helmi-maaliskuussa käytävien MM-kisojen ehdoilla.

Johaugin kerrotaan jättävän väliin vapaalla kilpailtavat maailmancup-sprintit sekä ensi viikonloppuna Dresdenissä että 9. helmikuuta Lahdessa. Myös italialaisen Cognen kaupungin isännöimä MM-kisakenraali 16.–17. helmikuuta jää väliin. Cognessa ohjelmassa on vapaan sprintin lisäksi myös perinteisen kymppi.

Johaug kilpailee ennen MM-kisoja vain Viron Otepäässä (19.–20.1.) ja Ruotsin Ulricehamnissa (26.1.). Ensin mainitussa Johaug aikoo osallistua vain perinteisen kympille. Ulricehamnissa hän kilpailee sekä vapaan kympillä että viestissä. MM-kenraalinsa Johaug tekee Meråkerissa kilpailtavissa Norjan mestaruuskisoissa ja kisakuntonsa hän viimeistelee tämän jälkeen korkean paikan leirillä Italian Seiser Almissa.

Tällaisella kisaohjelmalla Johaugille kertyy MM-kisoja edeltävien kahden kuukauden aikana ainoastaan kaksi henkilökohtaista maailmancup-starttia. Hän oli viimeksi viivalla 16. joulukuuta Davosissa ja voitti tuolloin vapaan kympin 12,1 sekunnilla tuoreeseen Tour-voittajaan Östbergiin.

–Tämä tulee olemaan pitkä tauko, kyllä, mutta uskon, että kaikki menee hyvin, Ernst sanoi.

–Kaikki tähtää MM-kisoihin. Hän on luonut yhdessä valmentajien kanssa hyvän suunnitelman, johon me kaikki uskomme.

Mikkelsplassin viesti on paitsi samansuuntainen myös hieman tyly – ainakin muiden hiihtäjien kannalta.

–Uskon, että hän tekee kauden jälkimmäisellä puoliskolla vielä parempaa tulosta kuin ennen joulua.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat järjestetään Itävallan Seefeldissä 19.2–3.3.

Lähde: Dagbladet

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos