Aarne Talvitie johti Nuoria Leijonia, Tuija Talvitie CMI:tä - Urheilu - Aamulehti

Suomen sankarikapteeni opiskelee huippuyliopistossa – äiti johtaa Martti Ahtisaaren perustamaa järjestöä

Nuorten Leijonien kapteeni Aarne Talvitie nosti kultapokaalin ilmaan Vancouverin Rogers Arenan jäällä.

7.1.2019 17:35 | Päivitetty 7.1.2019 17:37

Tuija Talvitie säikähti keskellä yötä. Hän näki tv-kuvista, miten hänen poikansa Aarne Talvitie irvisti tuskissaan ja ontui polveaan pidellen vaihtopenkille.

Talvitie istahti penkille, mutta vain hetkeksi. Koppi kutsui kesken nuorten MM-finaalin Suomi–USA.

–Ajattelimme, että ehkä se (polvi) saadaan jotenkin parsittua kasaan erätauolla, että Aarne pääsisi pelaamaan, Tuija kertaa hänen ja miehensä, Aarnen isän Tuomaksen tunnelmia.

He seurasivat Vancouverin tapahtumia Espoon-kodistaan käsin.

Toisessa erässä Talvitie, Nuorten Leijonien kapteeni, yritti palata finaaliin rampana, yksijalkaisena soturina.

–Hänestä näki, että hän varoi sitä jalkaa koko ajan. Mutta joukkue paikkasi. Hetkeäkään ei tullut sellaista fiilistä, että tähän se kaatuu. Olimme varmoja, että Suomi vie.

Sitkeä kaveri!

Ja niin Suomi vei. Kaapo Kakko suti 3–2-kultamaalin ajassa 58.34. Penkiltä loppupelin kannustajan roolissa seurannut Talvitie kävi kipparina pokkaamassa mestaruuspystin ja kohotti sen ilmaan karjaisun kera.

19-vuotias espoolainen seuraa Suomi-kiekon kaanonissa Janne Ojasta (1987), Pasi Petriläistä (1998), Teuvo Teräväistä (2014) ja Mikko Rantasta (2016) pelaajana, joka on toiminut nuorten MM-kultajoukkueen kapteenina.

–Olemme kauhean ylpeitä pojasta, Tuija Talvitie sanoo.

–Hän on tehnyt ihan järkyttävän määrän töitä. Ja kun Aarne jotain päättää, niin kyllä hän sen myös tekee. Joskus ei voi kuin ihmetellä, mistä hän kerta toisensa jälkeen ammentaa motivaation.

Kyseessä on luontainen johtajatyyppi.

–Hän on sitkeä kaveri ja ottanut tämän kapteeniuden tosissaan. Hän tekee niin paljon duunia kuin vain ikinä pystyy, äiti sanoo.

Kaksi vuotta sitten Talvitie oli 18-vuotiaiden maajoukkueen kapteeni Slovakiassa pelatuissa MM-kisoissa. Tie vei silloinkin finaaliin, mutta Yhdysvallat oli parempi 4–2.

Isä ja äiti olivat paikalla Popradissa.

–Se pettymys oli käsin kosketeltava. Nyt Aarne laittoi viestin, että he ottavat revanssin –että toista kertaa ei hävitä.

Penn State

Talvitie on tuntematon läpimurtopelaaja. Härkämäinen hyökkääjä otti paikkansa ykkösketjussa Rasmus Kuparin ja Aleksi Heponiemen rinnalla ja oli Heponiemen jälkeen Suomen toiseksi paras pistemies seitsemän pelin saldollaan 4+3=7.

Tuntematon Talvitie on siksi, että hän lähti Bluesin A-nuorista vuosi sitten opiskelemaan Yhdysvaltoihin, maineikkaaseen Penn Staten yliopistoon.

Vanhemmilla oli siinä sanansa.

–Olemme kotona paljon painottaneet sitä, että tutkinto pitää olla, Tuija-äiti kertoo.

–Lätkässä on omat riskinsä. Se nähtiin myös nyt, että ei tarvita kuin yksi kova tälli tai vaarallinen loukkaantuminen ja ura voi olla siinä. On pakko olla suunnitelma B.

Tuija Talvitie toimii konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toiminnanjohtajana.

Kun Penn State avasi ovensa, valinta oli selvä.

–Se on sekä akateemisesti että lätkäohjelmaltaan kovatasoinen yliopisto. Ideaali kombinaatio nuorelle miehelle –ja meidän perheen arvoille paras mahdollinen vaihtoehto, Tuija Talvitie sanoo.

Pääaineensa Aarne valitsee ensi lukukaudella.

Tahto ratkaisee

Tuija Talvitie työskentelee presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toiminnanjohtajana.

–Me puhumme niissä ympyröissä paljon tahtotilasta. Asiat ovat aina ihmisestä kiinni. Minkä ihmiset aloittavat, he pystyvät myös lopettamaan.

–Tahtotilalla on hirvittävän suuri merkitys kaikkialla elämässä. Halutaanko rauhaa? Halutaanko voittaa maailmanmestaruus? Nämä ovat yksinkertaisia ja inhimillisiä asioita.

Inhimillistä on myös juhlia saavuttamaansa. Aarne Talvitie viiletti eilen kultahumussa. Vanhemmat eivät olleet saaneet poikaansa puhelimen päähän.

–Laitoimme viestiä, että siellä on varmaan aikamoista vientiä kundeilla. Sovimme, että hoidetaan yhteydenpidot sitten, kun tilanne on vähän rauhoittunut, Tuija-äiti nauraa.

Seuraavien päivien ohjelma on vielä auki.

–Tuskin tuolla jalalla pelataan vähään aikaan. Se tarkoittaa, että jää enemmän aikaa opintoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut