Maria Huntington loukkaantui ja joutuu jättämään hallikauden väliin - Urheilu - Aamulehti

Suomen mestari Maria Huntington joutuu jättämään koko hallikauden väliin – EM-kisatasolle viime kesänä noussut tamperelainen uskoo silti koviin tuloksiin: "Oma ennätys on päivänselvä juttu"

Maria Huntington teki ennätyksensä viime kesän Kalevan kisoissa, mutta maalissa harmitus oli suuri, kun EM-kisaraja jäi todella lähelle. Kisapaikka irtosi lopulta lajirankingin perusteella.

8.1.2019 9:00

Seitsenottelun hallitseva Suomen mestari Maria Huntington joutuu jättämään koko yleisurheilun hallikauden väliin. Tampereen Pyrinnön urheilija sai jalkavamman leirillä Pajulahdessa joulukuun lopussa.

Huntington, 21 oli tekemässä leirin ensimmäisenä päivänä nopeustestiä, kun vasen takareisi nappasi kiinni. Tamperelainen meni heti kuvauksiin, joissa löytyi repeämä lihaksen ja jänteen kiinnityskohdasta.

Vammaa ei tarvitse leikata, mutta se vaatii noin kolmen kuukauden kuntoutuksen.

–Se sattui kesken maksimijuoksuvaiheen. Jalassa ei ollut mitään tuntemuksia aiemmin. En tiedä, miten vamman olisi voinut estää, Huntington sanoo.

Huntingtonilla ei ole ollut aiemmin vastaavaa vammaa samassa paikassa.

–Viime kesäkuussa tuli toiseen jalkaan parin sentin repeämä, mutta se tuli suoraan lihakseen, niin se parani nopeasti ja ehdin toipua Kalevan kisoihin. Nyt repeämä on jänteen ja lihaksen kiinnityskohdassa, niin sen takia kuntoutus vie pidempään.

Vamma harmitti luonnollisesti aluksi, mutta Huntington sanoo, että mieli on jo nyt positiivinen.

–Kesään on vielä monta kuukautta ja ennätän kuntoutua hyvin. Olin tosi hyvässä kunnossa, eikä se kunto mihinkään katoa, hän sanoo.

Pajulahdessa oli tarkoitus tehdä testejä, joista piti saada tuorein vahvistus hyvälle kunnolle.

–Ominaisuudet ovat menneet hurjasti eteenpäin. Jos saan pidettyä ne tällä samalla tasolla, niin oma ennätys on kesällä päivänselvä juttu. Katsotaan sitten, paljonko pystyn sitä parantamaan.

Maria Huntington naureskeli EM-kisojen valintasotkulle kotonaan Tampereella viime kesänä.

Tukea tullut lisää

Vaikka Huntington ei pääse kilpailemaan talvella, hän ei joudu jättämään vamman takia ulkomaanleirejä väliin. Hänellä ei nimittäin ollut suunnitelmissakaan lähteä leireilemään etelän lämpöön.

–Olen kokenut, että en saa niistä sellaista hyötyä suhteutettuna siihen mitä niihin menee rahaa. Pystyn kuitenkin treenaamaan kotioloissa ammattimaisesti. Viime vuonnakaan en lähtenyt leirille.

Huntington sanoo saaneensa paljon lisää yhteistyökumppaneita ja tukea seuralta, minkä takia ammattimainen harjoittelu on ollut mahdollista.

–On tosi hyvä tilanne sen puolesta tällä hetkellä, Huntington iloitsee.

Huntington voitti seitsenottelun Suomen mestaruuden Kalevan kisoissa Jyväskylässä viime kesänä. Hän teki tuolloin ennätyspisteensä 5 858. Pisteet riittivät EM-kisapaikkaan. Huntington oli Berliinissä 19:s pisteillään 5 731.

EM-kisoihin osallistuminen oli hetken vaakalaudalla, kun Suomen Urheiluliitto ilmoitti Huntingtonin ensin väärään lajiin.

Muut huiput pääosin terveinä, Utriainen ja Samuelsson tekevät paluun

Huntingtonin valitettava loukkaantuminen sattui ajankohtaan, jossa urheilijat aloittelevat hallikausiaan ja ulkokausi siintää kuukausien päässä.

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajana vielä tämän viikon ajan toimiva Jorma Kemppainen kertoo, että muilla Suomen huippuyleisurheilijoilla ei tällä hetkellä ole yhtä vakavia loukkaantumisia kuin Huntingtonilla.

–Tottakai pieniä flunssia on ollut, mutta ei sen suurempaa, Kemppainen kertoo puhelimitse.

Suomen huipuista osa harjoittelee tällä hetkellä ulkomaanleireillä, osa kotimaassa. Tampereen Pyrinnön aiturit Lotta Harala ja Reetta Hurske esimerkiksi ovat tällä hetkellä Teneriffan leirillä, kun seurakaveri Urho Kujanpää saattaa hypätä ensi viikonloppuna Pajulahdella seiväshypyn talvikarnevaaleilla.

Pirkanmaalaisten osalta talvi on tuonut kaksikin mielenkiintoista paluuta. Ikaalisten Urheilijoiden pikajuoksija Samuli Samuelsson on toipumassa viime kesän tärvelleestä, leikkausta vaatineesta jalkavammasta.

–Samuli on vielä toipilas ilman muuta, mutta hän on päässyt harjoittelemaan. En kuitenkaan uskalla sanoa harjoituskaudesta mitään. Kun on tuon suuruusluokan vammoja, kannustamme, että tullaan takaisin kiireettömästi, Kemppainen muistuttaa.

Myös Pyrintöä edustava Sanni Utriainen, 27, on palannut talven aikana keihäänheiton pariin. Valmentajana on ollut kokenut mestariluotsi Hannu Kangas.

–Näimme viimeksi Ruotsi-ottelussa, mutta uutinen on erittäin iloinen. Tuollainen lahjakkuus ei katoa, eikä ikää ole liikaa. Hannulla on osaamista ja siinä on kokenut tiimi ympärillä, Kemppainen arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos