Kolumni Nuorista Leijonista Kanadan MM-kisoissa 2019 - Urheilu - Aamulehti

Katastrofin ja menestyksen ero on joskus hiuksenhieno – nyt Suomea ei voi pysäyttää MM-turnauksessa

3.1.2019 6:30 | Päivitetty 3.1.2019 9:26

Suomen päävalmentajan Jussi Ahokkaan nyrkki sen kertoi – Kanada-voiton merkityksen. Nyrkki puristui ja heilui Suomen penkin takana ensin peliajan lopussa ja pian perään jatkoajalla. Nuoret Leijonat kampesi puolivälierässä Kanadan kumoon Aleksi Heponiemen viime hetken tasoituksella ja Toni Utusen 2–1-jatkoaikamaalilla.

Ratkaisu sykähdytti erityisesti Tampereella, sillä Heponiemi on kulkenut Ilveksen junioripolkua ja Utunen murtautui Liigaan Tapparassa.

Ahokkaalla oli jo luuserin leima viittä vaille otsassa. Suomi on päässyt hänen alaisuudessaan kahtena vuonna laadukkaalla ryhmällä MM-kisoihin, mutta vuosi sitten matka katkesi puolivälieriin ja niin oli käydä nytkin.

Kolumnin kirjoittajankin juttu Suomen katastrofista oli valmis pelin loppuhetkillä, mutta sitä ei ikinä julkaistu.

Kohtalo puuttui peliin. Eeli Tolvasen heitto kimpoili Heponiemen ja kanadalaisvahti Michael DiPietron kautta sisään vain 47 sekuntia ennen loppua. Tolvasen nousu laidalta oli epätoivoinen, mutta väkevä.

Loppu on eräänlaista kiekkohistoriaa, sillä Suomi ei ollut ikinä voittanut Kanadaa pienessä kaukalossa ikäluokan MM-kisoissa.

Vielä jatkoajalla onnella oli osuutensa, sillä Kanadan Noah Dobsonin maila katkesi hyvässä maalipaikassa juuri ennen Utusen tähtihetkeä.

Sattuman merkitys kannattaa muistaa niin voittojen kuin tappioiden jälkeen. Katastrofin ja menestyksen ero on joskus hiuksenhieno.

Peli on peliä, johon sisältyy ääretön määrä pieniä tapahtumia. Ne eivät ole kaikki hallittavissa, kuten DiPietro ja Dobson saivat huomata puolivälierässä.

Olemattomat marginaalit nähtiin jo 2016, kun Suomi juhli viimeisintä MM-kultaansa alle 20-vuotiaissa. Jukka Jalosen joukkue voitti kaikki kolme pudotuspeliään maalilla ja finaalin vieläpä jatkoajalla.

Toki siinä ryhmässä oli käsittämätön määrä ratkaisuvoimaa. Kapteeni Mikko Rantanen ei mahtunut ykkösketjuun, jossa Helsingin Areenaa huudattivat Patrik Laine, Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi. Turnaus päättyi Kasperi Kapasen jatkoaikamaaliin.

Nyt Suomella ei ole yhtä loistavia tähtiä, mutta erinomainen joukkue kuitenkin. Lähes kaikilla pelaajilla on rutkasti kokemusta miesten peleistä, mikä on alkanut näkyä turnauksen edetessä.

Jännittäminen ja arkailu ovat vaihtuneet määrätietoisuuteen, joka kantaa Suomen MM-finaaliin. On hyvin vaikea uskoa, että Sveitsi pystyisi välierässä pysäyttämään Nuoria Leijonia varhain lauantaina kello 3.00. Padot murtuivat Kanadaa vastaan.

Kouvolan KooKoo saattaa hyvinkin saada mestarivalmentajan ruoriinsa ensi kaudeksi, kun luuserista sankariksi muuttunut Ahokas hyppää liigaympyröihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut