Tällainen on mäkihyppytähti Ryoyu Kobayashi - Urheilu - Aamulehti

Mäkiviikon valtias Ryoyu Kobayashi liittyi harvinaiseen kerhoon – Nuori ja "hieman hullu" japanilainen osaa muutaman asian erityisen hyvin

Ryoyu Kobayashi ei ole vielä paljon kertonut itsestään julkisuuteen. Se tiedetään, että hän tykkää ostella kenkiä ja vaatteita.

4.1.2019 8:00 | Päivitetty 6.1.2019 20:12

Mäkihyppymaailmassa on tällä hetkellä uusi hallitsija. Japanilainen Ryoyu Kobayashi juhli voittoa myös mäkiviikon viimeisessä osakilpailussa Bischofshofenissa.

Hän näytti sunnuntain toisella kierroksella ylivoimansa ja tykitti metrikaupalla pidemmälle kuin muut. Näin avauskierroksen neljäs paikka vaihtui ykköstilaan.

Kokonaiskisassa eroa Saksan Markus Eisenbichleriin kertyi hurjat 62,1 pistettä. Aiemmin kaikki neljä kisaa ovat yhden mäkiviikon aikana voittaneet vain Saksan Sven Hannawald ja Puolan Kamil Stoch.

Kobayashi on todellinen sensaatio. Ennen tätä kautta Kobayashi oli yltänyt maailmancupissa vain kaksi kertaa kymmenen parhaan joukkoon vielä lyhyellä urallaan. Nyt hän hallitsee maailmancupia ja on kiinni legendaarisen mäkiviikon voitossa.

Miten Kobayashi on tempun tehnyt? Ja kuka hän oikein on?

–Olen uudenlainen japanilainen. Hieman hullu japanilainen, Kobayashi, 22, luonnehti itseään mäkiviikon avauskisan alla Oberstdorfissa.

Tarkentaviin kysymyksiin hän ei enää vastannut.

Kobayashi keskustelee toimittajien kanssa japaniksi tulkin välityksellä. Hän esiintyy diplomaattisesti ja vähäpuheisesti. Se on kovin japanilaista. Se voi olla myös kuori, joka pitää todellisen luonteen piilossa.

Kun Kobayashi astelee suorituksensa jälkeen haastattelualueelle japanilaistoimittajien kohdalle, hän ei kumarra heille. Loistavan hypyn jälkeen Kobayashi saattaa pusertaa kätensä nyrkkiin ja tuulettaa villisti.

Ne ovat merkkejä "uudesta japanilaisuudesta". Kobayashi on osa sukupolvea, joka ei halua kahlita itseään maan kulttuuriin kuuluvilla tiukoilla perinteillä.

Keski-Euroopassa on kyselty viime päivinä ja viikkoina, kuka on Ryoyu Kobayashi. Japanilaisen kommentit olivat haluttuja mäkiviikon avauskisan alla.

Isoveljen perässä

Kobayashi on kotoisin piskuisesta Hachimantain kaupungista. Siellä asuu noin 26 000 ihmistä eli saman verran kuin yhdessä mäkiviikon osakilpailussa on paikalla katsojia.

Mäkitorniin Kobayashi päätyi viisi vuotta vanhemman isoveljensä Junshiro Kobayashin perässä ja innoittamana. Junshiro Kobayashi oli mäkiviikon toisessa kilpailussa Garmisch-Partenkirchenissä viides. Yhdestä maailmancupin osakilpailuvoitosta huolimatta hän ei ole pystynyt tekemään terävimmälle huipulle samanlaista läpimurtoa kuin pikkuveljensä.

Myös Ryoyun isosisko Yuka Kobayashi, 24, on mäkihyppääjä.

Kun Ryoyu Kobayashi oli 19-vuotias, hän muutti Sapporoon. Hän sai paikan Tsuchiya Home Ski Team -mäkihyppytallista. Japanissa on useita yksityisten yritysten rahoittamia mäkihyppytalleja. Kobayashin tallikaverina on mäkihyppylegenda Noriaki Kasai.

Tallin valmentajana on Suomen mäkihyppymaajoukkueen entinen päävalmentaja Janne Väätäinen, joka siis sai hyppylahjakkuuden käsiinsä muutama vuosi sitten.

–Se, että japanilainen urheilija yhtäkkiä pomppaa tällä tavalla maailman kärkikastiin, ei ole mitenkään jokavuotinen juttu. Varmasti tässä on nyt tulevaisuudeksi haasteita, että asia pysyy käsissä. Japanilainen media kun innostuu, niin kyllä se sitten aika innolla on mukana, Väätäinen sanoi Ylelle joulukuussa.

–Tulevaisuus on varmasti hyvä ja hänellä on mahdollisuudet ihan mihin vaan. Sellaisesta kaverista nyt puhutaan, että vain taivas on rajana.

Tuomarit saavat nähtäväkseen nopeasti valmiin lentoasennon, kun Ryoyu Kobayashi hyppää.

Ryoyu Kobayashi tuuletti Garmisch-Partenkirchenin voittoa uudenvuodenpäivänä. Ilossa olivat joukkuekavereista mukana Daiki Ito (vas.) ja isoveli Junshiro Kobayashi.

Nopeasti asentoon

Väätäinen kertoi Ylelle, että Kobayashi osaa ajoittaa ja rytmittää ponnistuksen poikkeuksellisen hyvin, mutta muitakin selittäviä tekijöitä menestykselle löytyy. Kobayashi pääsee lentoasentoon hämmästyttävän nopeasti.

–Hän lentää kuin paperinpala, kuvaili saksalainen olympiavoittaja Andreas Wellinger Rukalla kauden alussa.

Kobayashi on joutunut tekemään ilmalennon kanssa paljon töitä. Aiemmin hänen pakettinsa hajosi usein, kun sukset nousivat niin nopeasti vartalon alle. Nyt japanilainen osaa kontrolloida niin suksiaan kuin kroppaansa.

Tästä nähtiin huima esimerkki juuri Rukalla. Japanin joukkueen valmentaja Hideharu Miyahira tiputti lähtöpuomia kahdella pykälällä, kun tuli Kobayashin vuoro. Vaikka Kobayashin vauhti hyppyrin nokalla oli selkeästi heikompi kuin kilpailijoilla, hän liiti mäkiennätyksen.

Mäkiviikolla Kobayashi on täysin uudenlaisen tilanteen edessä. Kun mäkiviikolla voittaa kaksi ensimmäistä kilpailua, kaikki alkavat kysyä yhtä ja samaa asiaa: voitatko kaikki neljä kilpailua?

Mäkiviikko on hypätty vuodesta 1953 lähtien. Neljän voiton suoraan ovat pystyneet vain Saksan Sven Hannawald (2001–2002) ja Puolan Kamil Stoch vuosi sitten.

–Keskityn vain seuraavaan hyppyyn. En mieti mitään muuta, Kobayashi sanoi toisen kilpailun voiton jälkeen.

Jos voittoputki jatkuu, mäkiviikon päätteeksi Itävallan Bischofshofenissa nähdään epätavalliset japanilaisjuhlat sunnuntaina.

Lähteet: Der Spiegel, Neue Zürcher Zeitung

Ryoyu Kobayashi

Syntynyt: 8.11.1996

Valmentaja: Janne Väätäinen

Maailmancup-debyytti: 24.1.2016 Puolan Zakopanessa, 7. sija.

Maailmancup-menestys: Kuusi voittoa ja yhteensä kahdeksan palkintopallisijoitusta. Kaikki tältä kaudelta. Ensimmäinen voitto 24.11.2018 Rukalla.

Olympialaiset: Normaalimäessä 7., suurmäessä 10. ja joukkuekisassa 6. Pyeongchangissa 2018.

Lentomäen MM-kisat: Oli 16. Saksan Oberstdorfissa tammikuussa 2018.

Nuorten MM-kisat: Oli henkilökohtaisessa kilpailussa ja joukkuekilpailussa 3. Romanian Rasnovissa helmikuussa 2016.

Mäkiviikko

Kazuyoshi Funaki on voittanut ainoana japanilaisena mäkiviikon. Hän pystyi siihen 1997–1998. Noriaki Kasai oli edellinen japanilainen osakilpailuvoittaja mäkiviikolla ennen Kobayashia. Kasai voitti Garmisch-Partenkirchenissä 2000–2001.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos