Näiden asioiden pitää toimia, jos Pikkuleijonat aikoo kaataa Kanadan - Urheilu - Aamulehti

Suomi kohtaa Kanadan nuorten MM-kiekon puolivälierässä: Näiden asioiden pitää toimia, jos Pikkuleijonat aikoo kaataa suuren ennakkosuosikin

Tätä ei toivottavasti nähdä Suomen ja Kanadan puolivälierässä: kanadalaiset tuulettavat kapteeninsa Maxime Comtoisin johdolla osumaa MM-jäällä.

2.1.2019 7:30 | Päivitetty 2.1.2019 10:53

Tehottomasti nuorten MM-jääkiekossa esiintynyt Suomi kohtaa Kanadan puolivälierässä torstaina kello 1.30 Suomen aikaa.

Pikkuleijonat kaatoi Kanadan 5–2 harjoitusottelussa ennen turnausta, mutta puolivälierässä kotijäällään pelaava Kanada on kiistaton ennakkosuosikki.

Kanada sijoittui MM-kisojen A-lohkossa kakkoseksi maalierolla 23–5. Kanada voitti alkulohkossa Tanskan, Tshekin ja Sveitsin, mutta hävisi lohkovoiton ratkaisseessa kamppailussa Venäjälle 1–2.

Suomi sijoittui B-lohkossa kolmanneksi. Pikkuleijonat kaatoi Slovakian ja Kazakstanin, mutta hävisi Ruotsille ja alkulohkon päätösottelussa USA:lle 1–4. Suomen maaliero oli 12–7.

Millaisen joukkueen Suomi saa vastaansa?

Kivikovan – ainakin paperilla. Kanadan ryhmässä on kymmenkunta NHL:n ykkösvarausta. Kolme pelaajaa – Anaheimin laituri Maxime Comtois, Los Angelesin sentteri Jaret AndersonDolan ja Edmontonin pakki Evan Bouchard – on pelannut tällä kaudella NHL:ssä.

Viisi osumaa alkulohkossa viimeistellyt Comtois on Kanadan paras maalintekijä. Sisäisen pörssin kärjessä on Philadelphian kesän 2017 ykköskierroksen varaus Morgan Frost (4+3=7).

Ykkösvahti Michael DiPietro on pelannut kisoissa kolme ottelua vaikuttavin tilastoin: torjuntaprosentti on 95,70 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,01.

Erikoistilanteissa Kanada ei ole häikäissyt. Se on tehnyt ylivoimalla kolme maalia tehoprosentilla 20. Alivoimalla Kanada on päästänyt kolme maalia ja jäähyntappoprosentti on 76,92.

Suomi on kuitenkin molemmissa tilastoissa Kanadaa heikompi: päästettyjä alivoimamaaleja on neljä (76,47 %), ylivoimalla Suomi on onnistunut vain kaksi kertaa. Onnistumisprosentti on vaatimaton 12,50.

Suomen maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen ei ollut parhaimmillaan alkulohkon päätöspelissä USA:ta vastaan.

Luukkosen haparointi askarruttaa

Suomella on kolme tällä kaudella NHL:ssä esiintynyttä pelaajaa, Chicagon puolustaja Henri Jokiharju ja Bostonin pakki Urho Vaakanainen sekä Nashvillen hyökkääjä Eeli Tolvanen.

Kovin odotuksin turnaukseen saapunut Tolvanen on vielä maaleitta (0+2). Myös Liigassa kovia tehoja takonut kärppäkaksikko Rasmus Kupari (0+1)–Aleksi Heponiemi (1+1) on ollut vaisu.

USA-ottelussa Suomen maalivahtipelin ylle leijaili uhkaavia pilviä, kun Ukko-Pekka Luukkoselle upposi muutama maali helposti.

On mielenkiintoista nähdä, millaiseen ratkaisuun Jussi Ahokkaan johtama valmennus päätyy maalivahtipohdinnoissaan. Luukkonen on pelannut kisoissa kolme ottelua, Filip Lindberg torjui nollapelin heppoista Kazakstania vastaan. Liigassa hyvin pelannut Lassi Lehtinen (Lukko) ei ole pelannut vielä yhtään ottelua. Hänen nostamisensa pelaavaksi maalivahdiksi puolivälierään olisi kova temppu valmennusjohdolta, mutta kannattaisiko riski tässä tapauksessa ottaa?

Suomen tehokkaimmat hyökkääjät turnauksessa ovat olleet Pennsylvanian osavaltionyliopistossa kiekkoileva Aarne Talvitie (2+2) ja Pelicansin Jesse Ylönen (1+3).

Ahokkaan kasaamassa joukkueessa on laatupelaajia, muun muassa viisi NHL:n ykköskierroksen varausta, mutta toistaiseksi joukkue ei ole esiintynyt tasollaan MM-jäällä.

Miten Suomi voi voittaa Kanadan?

Maalivahtivalinnassa onnistuminen on yksi keskeisistä asioista. Erikoistilanteiden pitää parantua ja erityisesti ylivoimalla pitää saada tulosta. Kärkihyökkääjien täytyy Eeli Tolvasen johdolla herätä. Jäähyjä pitää välttää.

Puolivälierän kovat paineet ja niiden käsitteleminen oikealla tavalla on tärkeää. Kanadan alkurynnistys pitää saada hyydytettyä. Mitä pitemmälle Kanada pelaa maaleitta, sen suuremmiksi sen paineet kotiyleisön edessä kasvavat.

Nuorten MM-kiekon puolivälierät

Keskiviikkona kello 23.00 Sveitsi–Ruotsi

Torstaina kello 1.30 Kanada–Suomi

Torstaina 3.00 Tshekki–USA

Torstaina 5.30 Venäjä–Slovakia

Suomi alkulohkossa: Suomi–Ruotsi 1–2, Suomi–Kazakstan 5–0, Suomi–Slovakia 5–1, Suomi–USA 1–4.

Kanada alkulohkossa: Kanada–Tanska 14–0, Kanada–Sveitsi 3–2, Kanada–Tshekki 5–1, Kanada–Venäjä 1–2.

Suomen tehokkaimmat pelaajat turnauksessa: Aarne Talvitie 2+2=4, Jesse Ylönen 1+3=4, Kaapo Kakko 1+2, Henri Jokiharju 1+2.

Tamperelaisjoukkueiden MM-pelaajat: Oskari Laaksonen (Ilves) 1+0=1, Samuli Vainionpää (Ilves) 1+0=1, Toni Utunen (Tappara) 0+0, Sami Moilanen 0+0 (Tappara).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos