Ristomatti Hakola on rempseä supliikkimies, mutta myös äärimmäisen kurinalainen älykkö - Urheilu - Aamulehti

Tällainen on läpimurtoa tekevä Ristomatti Hakola: Rempseä supliikkimies, mutta pintaa syvemmältä löytyy äärimmäisen kurinalainen älykkö

Vuonna 1991 syntyneellä Ristomatti Hakolalla on opiskelupaikka Lapin yliopiston oikeustieteellisessä, mutta toistaiseksi opinnot ovat jäissä.

23.11.2018 7:30

Ensin heitetään vähän löysiä ja naureskellaan. Sitten keskustelun sävy muuttuu yllättäen vakavammaksi.

– Sitä määrittää oman ihmisarvonsa hiihtotulosten perusteella. Vuokatin kesäkisassa mitataan ekan kerran sen kauden ihmisarvo. Sä oot yhtä hyvä kuin viimeinen kisasi – niin se urheilupiireissä menee. Onhan siinä aina kunniakin pelissä, sanoo Ristomatti Hakola, 27.

Kansainvälisen läpimurron kynnyksellä oleva hiihtäjä tunnetaan rempseänä supliikkimiehenä, mutta pintaa syvemmältä löytyy äärimmäisen kurinalainen älykkö.

Keväällä 2016 Hakola pänttäsi harjoittelun ja puolustusvoimien siviilityönsä ohessa Lapin yliopiston oikeustieteellisen pääsykokeisiin. Se on yksi maan tavoitelluimmista ja arvostetuimmista opiskelupaikoista. Tuhannen hakijan joukosta jatkoon pääsi 15 prosenttia. Hiihtäjä oli yksi heistä.

–Ihan perustallaaja olin koulussa ja ylioppilaskirjoituksissa.

Pilkuntarkan lakitekstin opettelu ulkoa vaatii luonnetta. Sitä Hakolalla piisaa. Absolutiksi hän ei itseään kutsu, mutta juhannuksena ei mene edes saunakaljaa, sillä se antaa vastustajille kilpailuetua.

Keväällä 2017 Hakola painoi 79,5 kiloa. Se on 181-senttiselle miehelle hyvä paino.

– Laita siihen, että oon 182 senttiä. Isoveljeni on 181 senttiä, joten olen häntä pidempi.

Keväällä 2018 vaaka näytti 74,5 kiloa. Hiihtäjä oli tuumannut, että grammankin ”turha lisäpaino” on haitaksi.

–En mä muutakaan tekemistä keksi kuin huippu-urheiluelämä. Ajatuksissa hiihto on 24/7. Jokainen liike, minkä teen, hiihto on mielessä.

Mr. Niceguy

Kun mediatyöläinen kerää henkilöjuttua varten tietoja rupattelukumppanistaan, lähes aina kohteesta tulee esiin kielteisiä puolia. Hakolasta kenelläkään ei ollut pahaa sanottavaa.

Epäsatakuntalaiseen tapaan Hakola on Mr. Niceguy.

–Kaikki yksilöurheilussa ajavat omaa asiaansa, mutta paljon hauskempaa tätä hommaa on tehdä kaveriporukassa.

Etenkin yksilöurheiluun kuuluu, että epäonnistumisen jälkeen syyllisiä etsitään ympäriltä. Alma Median juttuarkistosta ei kahden tunnin otannan jälkeen löytynyt tekstiä, jossa Hakola olisi syyttänyt muita. Hän valitsee lähes aina itse kisasuksensa, eikä näytä keskisormea keljun kapulan jälkeen rasvamestarilleen Heikki Köykälle.

–Aika usein kuskin penkiltä löytyy se vika. Mutta kerran Rukan maailmancupissa joku, en muista kuka, liimasi sommat sauvoihini, ja ne lähtivät irti heti avaustyönnöillä. Se ei ollut mun vika, Hakola hekottaa.

Olet aina hyvällä tuulella. Mistä menee hermot?

–En keksi mitään, mistä menee. Sitä tapahtuu niin harvoin.

Pesis – eli kankaanpääläisittäin pallo – oli Hakolan päälaji junnuissa. Ala-asteen alussa hän sujahti suksille ja huomasi pärjäävänsä. Pian selkään tuli ase.

–Oon harvoja suomalaisia, joka on vaihtanut ampumahiihdosta hiihtoon. Se tapahtui junnujen MM:issä, kun ampumisen kanssa oli niin ja näin, eikä vapaan hiihto oikein kulkenut.

Mies käy yhä kerran kaudessa kisaamassa pyssyn kanssa. Viime talvena hän oli sotilaiden MM-ampumahiihdossa.

Kankaanpääläinen mielletään sprinttihiihtäjäksi, vaikka hän ei ole lajiin edes satsannut.

–Oon hiihtänyt sitä, mikä on kulkenut, neljästi neljänneksi maailmancupissa sijoittunut urheilija tuumaa.

Lupa tuulettaa

Hiihtokansan kaapin päälle Hakola nousi vuonna 2012, kun hän voitti historian nuorimpana urheilijana 50 kilometrillä SM-kultaa.

–Silloin en edes tuulettanut. Ajattelin, että tää on näin helppoa ja näitä Suomen mestaruuksia tulee. Eipä niitä niin vaan tule. Päätin joitain vuosia sitten, että tuuletan aina, kun voitan jotain.

Rovaniemen Suomen cupissa puolitoista viikkoa sitten mies sai tuulettaa, kun plakkariin tuli sprintin voitto ja perinteisen normaalimatkalla Iivo Niskasen päänahka.

–Aika pienen kaliiperin poika olen vielä, Hakola muistuttaa.

Sanoit määrittäväsi ihmisarvosi tulosliuskan myötä. Jotta määritelmä on mairea, miten pitää sunnuntain 15 kilometrin perinteisen kisassa sijoittua?

–Kymmenen kärkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut