Hiihtoliitto tutkii Krista Pärmäkosken kohutun ”tallimääräyksen” – rangaistus uhkaa tähtihiihtäjää, jopa kilpailukielto mahdollinen - Urheilu - Aamulehti

Hiihtoliitto tutkii Krista Pärmäkosken kohutun ”tallimääräyksen” – rangaistus uhkaa tähtihiihtäjää, jopa kilpailukielto mahdollinen

Krista Pärmäkoski ja Maaret Pajunoja iskivät nyrkit yhteen Suomen cupin puolivälierän jälkeen.

13.11.2018 17:32

Hiihtokansa todisti sunnuntaina erikoista näytelmää Rovaniemen Suomen cupissa. Ylen televisioimassa perinteisen sprintin puolivälierässä Suomen hiihtotähti Krista Pärmäkoski jätti leikin kesken.

–Sanoin Matille (valmentaja Matti Haavisto) ennen starttia, että on vieteri sen verran suorana, etten jatka puolivälieristä eteenpäin. Sen verran on väsymystä kropassa. Syke ei reagoinut niin kuin piti. Kahdeksas treenipäivä putkeen. Varmistetaan, että saadaan ensi viikoksi hyvät treenit, Pärmäkoski perusteli.

Kilpailemisen 100 metriä ennen maalia lopettanut Pärmäkoski varmisti ratkaisullaan, että Ikaalisten urheilijoiden seurakaverit Maaret Pajunoja ja Johanna Ukkola etenivät välierään.

Pärmäkosken toiminta rikkoo Hiihtoliiton kauden 2019 sääntöjä, joissa linjataan näin: Urheilutoiminnan eettinen lähtökohta on, että kilpailijat, joukkueet ja seurat pyrkivät kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.

Epäurheilijamaisuuden lisäksi sääntöjen puolesta ongelmallista on se, että Pärmäkoski kertoi kilpailun jälkeen Iltalehdelle, että Pajunoja ja Ukkola tiesivät jo ennen kilpailua, miten hän aikoo toimia.

Toimintakielto?

Hiihtoliiton sääntöjen mukaan Pärmäkoskea ja/tai Ikaalisten Urheilijoita uhkaa toimintakielto.

Seura, joka osallistuu kilpailun tuloksesta sopimiseen tai sallii sen omassa kilpailutapahtumassaan, menettää määräajaksi kilpailujen järjestämisoikeutensa ja urheilija, joka osallistuu tulosten sopimiseen, asetetaan määräajaksi toimintakieltoon.”

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala sanoo, että vastuu kuuluu lähtökohtaisesti Pärmäkoskelle, ja tapausta tutkii ex-hiihtäjä Annmari Viljanmaan johtama TD-ryhmä eli liiton olosuhde- ja sääntöasiantuntijoiden ryhmä.

Kulmala vahvistaa, että TD-ryhmä syynää, onko Suomen hiihtotähti rikkonut sääntökohtaa, jossa mainitaan tuloksen sopiminen.

–Siellä on muutamia muitakin sääntöpykäliä, joita tässä voidaan varmastikin käyttää hyväksi, mutta en voi mennä yksityiskohtiin, koska itse en ole sääntöasiantuntija. Annetaan työryhmän tehdä rauhassa työnsä ja palataan sitten siihen, Kulmala linjaa.

Pärmäkosken teolla oli seurauksia vedonlyöjille, joista monet olivat valinneet kilpailun ylivoimaisen suosikin Superkaksariinsa. Voittorivi Johanna Matintalo-Leena Nurmi toi onnekkaille rahat takaisin 154,72-kertaisena.

Kulmala kertoo, että asian jatkokäsittelystä päätettiin Veikkaukselta tulleen yhteydenoton jälkeen.

Mikäli Pärmäkosken suunniteltu keskeytys tulkitaan tuloksesta sopimiseksi, rangaistus saattaa olla jopa kaikkia kilpailuja koskeva toimintakielto.

–Teoriassa kyllä, mutta onhan se tietty raju ratkaisu tämmöisestä, joka on oletettavasti ajattelemattomuutta, Kulmala pohtii.

Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja ja Suomen maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto ei halunnut kommentoida asiaa Iltalehdelle.

Säästelyä

Ikaalisten Urheilijoiden Ari Kilpi toteaa Iltalehdelle, ettei näe Pärmäkosken ”tallimääräyksessä” mitään vikaa. Hänen mielestään olennaista ja tärkeintä oli se, että seuran kiintotähti sai startin alle sen sijaan, että olisi jättänyt puolivälierän väliin tai hiihtänyt täysillä maaliin saakka.

–Hän ilmeisesti otti harjoituksen kannalta tämän lähdön eikä katsonut tarkoituksenmukaiseksi lähteä loppukisaan mukaan. Hän säästelee sitten talven tärkeämpiin koitoksiin, ettei nyt alkukaudesta liikaa kisailla, Kilpi tuumi.

Kilpi sanoi, ettei seura aio käydä tapausta läpi Pärmäkosken kanssa.

Kilpailukiellon mahdollisuudesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos