Hippoksen Juha Rehula antoi Suomen raviurheilulle vuoden aikaa keksiä mitä tehdä: "Nyt ulos sieltä poteroista katsomaan kokonaisuutta" - Urheilu - Aamulehti

Hippoksen Juha Rehula antoi Suomen raviurheilulle vuoden aikaa keksiä mitä tehdä: "Nyt ulos sieltä poteroista katsomaan kokonaisuutta"

Marjaana Alaviuhkola ja Juha Rehula valmistautuvat Teivon Hevosakatemian alkuun. Taustalla haastatellaan TotoTV:n lähetykseen Matti Lakkistoa.

5.11.2018 16:44 | Päivitetty 6.11.2018 10:22

Tampereen Teivossa puhutaan maanantaina raviurheilun tulevaisuudesta. Olisiko Ruotsista Suomelle mallimaaksi? Mitä naapurilta on opittavissa? Tämä on täydentyvä juttu illan keskustelusta.

Puhumassa ovat Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön, Svensk Travsportin puheenjohtaja Marjaana Alaviuhkola ja Suomen Hippoksen puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Rehula ja Hippoksen emeritus kilpailutoimenjohtaja Matti Lakkisto.

Teivon raviurheilukeskus, Aamulehti ja Hevosurheilu ovat järjestäneet niin sanotun Hevosakatemian Teivossa ja useamman vuoden ajan.

16.30 Ensin verrataan Ruotsia ja Saksaa. Seminaarin avaa Hippoksen emeritus kilpailutoimenjohtaja Matti Lakkisto. Hän pohtii aihetta ”Miten Ruotsista tuli Ruotsi ja Saksasta Saksa – Havaintoja eurooppalaisten ravitalouksien kehityksestä”.

"Olen tätä aihepiiriä työni ohessa aina harrastanut ja nyt sitä ensimmäistä kertaa esittelemässä. Miten ovat asiat kehittyneet niin, että Ruotsista tuli suurvalta, mutta samoista lähtökohdista ponnistanut Saksa jäi lähtökuoppiin.

Varsin selvästi tulee se lopputulos, että vain vähän on kysymys sattumasta. Hyvä lopputulos tehdään suunnittelemalla, pysymällä strategiassa ja toimimalla aktiivisesti.

Ruotsilla oli 1960-70 -luvulla ongelmia niin laukka- kuin ravipuolellakin. Toiminta oli hyvin ratakeskeistä. Pelijärjestelmää uusittiin, mutta valtiovallan tuen leikkaukset veivät radoilta uudistuksen hyödyt. Varsinainen yllyke siihen, että valtiovalta lähti tutkimaan tilannetta, eli se, että laukkaurheilulla meni huonosti. Alunperin ei pitänyt selvittää raviurheilun tilannetta. Osa raviradoista oli jopa selvitystyötä vastaan.

Bengt Resaren teki selvityksen vuonna 1972 ja hän esitti peliyhtiön perustamista, jonka omistaisivat hevosjärjestöt, mutta hallituksen äänivallan enemmistö olisi valtiovallan nimeämillä edustajilla.

Keskustelu esityksen jälkeen oli valtava ja peliyhtiö ATG perustettiin 1973."

Miksi peliyhtiö onnistui?

"Mikä vaikutti siihen, että ATG onnistui? Vastaus on, että Ruotsilla oli kattava raviverkko ja Ruotsi valitsi lauantain valtakunnalliseksi pelipäiväksi. Lauantaista oli tullut viikon kulutuspäivä.

Solvalla painosti, että ottakaa pääpelipäiväksi keskiviikon. Lauantai oli hankalampi ja kalliimpi ja kokonaan uusi tuote. Ruotsi valitsi onneksi kuitenkin sen.

Peliyhtiötä johti pitkään ansiokas kaksikko Lindberg ja Sandgren. Se on yksi tärkeä osa menestystä.

Lisäksi peliyhtiö pystyi pitämään kiinni strategiastaan."

16.45

"Haluan korostaa, että ei ollut lainkaan itsestään selvää, että nämä päätökset olisivat olleet oikeita. Palaan vielä siihen lauantaihin. Se oli Ruotsissa silloin suhteellisen neitseellinen. Silloin vain kerran kuukaudessa arvottiin valtakunnallinen raha-arpa. Lauantain urheilulähetys oli olemassa ja Ruotsin ravit pääsivät mukaan siihen.

Ruotsissa oli paljon raviratoja ja niitä oli tasaisesti eri puolilla maata. 1970-luvun jälkeen niitä on tullut vain pari lisää, eli jo silloin rataverkko oli kattava.

Saksassa sen sijaan ratoja on vähän ja harvassa."

Miksi Saksa jäi lehdelle soittelemaan?

"Saksassa on 16 osavaltiota ja vain neljässä on ympärivuotisesti totoraveja. Raveja järjestettiin omalle porukalle ja säännöissä oli jopa kohtia, joilla vaikeutettiin muiden osallistumista.

Radat Saksassa ovat kuten Italiassakin, yksityisessä omistuksessa. Ei ole yhtenevää edunvalvontaorganisaatiota. Se on millä tahansa elämänalueella ongelma."

16.50

"1990-luvulla pelaaminen lisääntyi, mutta raviurheilu ei päässyt siihen mukaan. Pelit jäivät raviradan aitojen sisälle. Ei ollut TV-näkyvyyttä eikä näkyvyyttä muutenkaan mediassa.

Olen itsekin ollut tuohon aikaan Saksassa isossakin raveissa. Kun katsoin seuraavana päivänä alueen kolmesta eri lehdestä, eikä missään niissä kirjoitettu. 1990-luku oli kohtalokas tulevaisuuden kehityksen kannalta.

Seuraavalla vuosituhannella 2005 raviurheilun keskusjärjestö meni Saksassa konkurssiin.

Tämä opettaa, että yhteisön pitää pystyä vastaamaan ympäristön muutoksiin.

Palkkioiden taso on laskenut. Nyt Saksassa maksetaan neljäsosa siitä, mitä Suomessa maksetaan, kun se on ollut jopa kolminkertainen summa. Saksa on sentään yksi Euroopan isoimpia talouksia.

Raviradan sisällä pelimyynti oli ihan hyvääkin, mutta kun se lähti, tilalle ei ollut mitään muuta."

Mitä yhteistä on voittaville raviurheilujärjestelmillä?

Raviurheiluorganisaation ja peliyhtiön vuorovaikutus on tiivis ja organisaatio on riittävän vahva johtamaan koko sektorin kehitystä. Organisaatio on poliittisesti vaikutusvaltainen ja lainsäädäntö tukee tavoitteita. Menestyvissä järjestelmissä raviurheilu myös tuottaa paljon verotuloja. Pelituotteet ovat hyvät ja mediaseuranta on modernia."

17.00

Marjaana Alaviuhkola: "Vanhat reseptit eivät enää toimi Ruotsissakaan, vaan nyt on pystyttävä tekemään uusia temppuja.

ATG menee hyvin ja pelit tuovat rahaa, mutta meillä on ongelmia: ei ole hevosia, ei ole nuoria uusia valmentajia. Se on meidän ongelmamme.

Pelimarkkinoille tulee uusia pelejä, ja jos emme pysty vastaamaan tähän omalla hyvällä pelillä, niin kehitys on laskeva. Ihan niin kuin on käynyt Ranskassa. Siellä ei ole vielä jouduttu alentamaan palkkioita, koska heillä on reservejä, mutta kohta varmuusrahastot on syöty."

17.03

Alaviuhkola: "Ruotsissa on tehty uusi selvitys 2017. Silloin esitettiin Ranskan ja Tanskan mukaista markkinointimaksua. Se tarkoittaa, että pelinjärjestäjien pitää maksaa osuus raviurheilulle. Sitä ei otettu käyttöön, mikä on ehkä hyvä, sillä Ranskassa ja Tanskassa se on johtanut siihen, että muut eivät halua ottaa pelejä järjestettäväkseen."

Suomen Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula kovistelee toimimaan

17.05

Juha Rehula: "Kuuden kuukauden kokemuksella voin sanoa, että suomalaisessa raviurheilussa on intohimo. Tahtotilaa on.

Ravit takaisin television isolle kanavalla. Piiskaaminen pois, ammattilaiset sen ymmärtävät, mutta amatööreillä on oppimista. Verkkosivut kuntoon ja lähetyksiä tallialueilta. Ensi kesänä nurkkien siivoustalkoot joka kentällä. Miltä näyttää, puskat radan laidoilla ja maalaamattomat seinät.

Johtopäätökseni on: Kotipesä kuntoon. Sillä on iso merkitys, miltä näyttää ulospäin.

Raviurheilu sai lisää rahaa uudistuksessa, mutta sinä aikana ei saatu aikaan puskuria.

Nyt pitää tehdä niitä päätöksiä, että jatkossa pärjätään. Se on nyt avainkysymys Suomessa. Pystymmekö me päättämään? No mitä me päätetään?

Tuli ensimmäinen kysymys, että ryhtyisitkö Hippoksen puheenjohtajaksi. Menin ensin nettisivulle. Hippoksella on strategia ja se on hyvä. Hevonen on keskipisteessä. Mutta se on Hippoksen strategia. Mikä se on muilla?

Silloin kun puhutaan raviurheilun tulevaisuudesta, niin meidän pitää löytää ihmisiä, jotka näkevät oman hevosen, oman tallin ja oman radan ulkopuolelle.

Veikkaus ei ole enää meidän kilpailijamme. Se on yhteistyökumppanimme."

17.15

"Meillä on noin vuosi aikaa asettaa tavoitteet ja päättää mihin ollaan menossa. Sieltä poteroista olisi hyvä tulla ulos ja vaikuttaa kokonaisuuteen.

Lopetan tämän puheen myös siihen, että raviurheilussa parasta on nämä intohimoiset ihmiset. He, jotka eri tavoin antavat töitä noin 15 000 ihmiselle. Se on muuten niin paljon ihmisiä, että sen takia kannattaakin tehdä töitä."

17.19

Alaviuhkola kommentoi: "Se miltä näyttää tulee entistä tärkeämmäksi. Uskon, että Euroopassa tullaan kieltämään ajopiiskan käyttö. Näin esimerkiksi Australiassa nyt."

Yleisö kysyy, ovatko pelituotteet hyviä

Yleisöstä: "Nyt kun pelit eivät ole meidän käsissämme, niin täytyisi saada pelit kuntoon. Tällaiset pelleilyt, kuin meille nyt tänäänkin esitetään, täytyisi lopettaa. Tällaiset kuuden lähdön pelleilyt eivät voi olla kannattavia radallekaan."

Rehula: "Suomalaisella raviurheilulla ei ole strategiaa. Ja jos minulla on oikea tieto, niin kovinkaan monella raviradalla ei ole strategiaa.

Olisi helpompi toimia, jos tietäisimme mitä olemme tekemässä. Toinen vaihtoehto on, että tulee se valtio ja sanoo mitä pitää tehdä."Suomalaisella raviurheilulla ei ole strategiaa. Ja jos minulla on oikea tieto, niin kovinkaan monella raviradalla ei ole strategiaa.

Olisi helpompi toimia, jos tietäisimme mitä olemme tekemässä. Toinen vaihtoehto on, että tulee se valtio ja sanoo mitä pitää tehdä.

Jos me meinataan, että raviurheilu pärjää kilpailussa, pitää olla niin, että lähdöt ovat ajallaan. Sitten me tarvitaan enemmän lähtöjä, joita ei voi lähettää yhdellä raviradalla riittävän nopealla aikataululla, johtuen hevosen hyvinvoinnista. Ne tarvitsevat verryttelyn. Meille on tulossa, tai Veikkaukselle on tulossa uusi tuote. " Voimistelussa näin kävi, tuli rytinä, josta ei selvitty vieläkään.

Jos me meinataan, että raviurheilu pärjää kilpailussa, pitää olla niin, että lähdöt ovat ajallaan. Sitten me tarvitaan enemmän lähtöjä, joita ei voi lähettää yhdellä raviradalla riittävän nopealla aikataululla, johtuen hevosen hyvinvoinnista. Ne tarvitsevat verryttelyn. Meille on tulossa, tai Veikkaukselle on tulossa uusi tuote. "

Jyrki Ojanen, Vermon ravirata: Miten me Vermossa voimme tehdä tuota tuotetta riittävän kiinnostavaksi?

Alaviuhkola: "Pelkällä raviurheilulla on vaikea saada raviradoille tarpeeksi katsojia. Pitää olla jokin muu teema. Naisten iltoja, teemoja, keskusteluja. Mutta jos vain ilmoittaa, että meillä on ravit, niin kaikki katsovat vain netistä tai televisiosta.

Sitten pitää valita, että satsataan vain tiettyihin iltoihin. Että on naistenilta, octoberfest tai jokin muu teema. Sitten niitä tuotteistetaan muillekin."

Ojanen: " Meillä niitä on aktiivisesti myös ja ne parhaiten vetävätkin. Mutta mikä rata on sinun mielestäsi innovatiivisin?"

Alaviuhkola: "No se ei ainakaan ole Solvalla. Ne saivat lisää päiviä, mutta siellä ei ole ketään. He yrittävät rakentaa sen tiistainsa vain raviurheilun varaan, mutta se ei toimi.

Tandemajot ovat olleet sellainen, että siihen ihmiset haluavat takaisin. Tandemajossa hevosen kyytiin pääsee mukaan."

17.36

Kristiina Ertola: Mitä sinulla on kokemusta siitä, että ajetaan yhtenä päivänä kahdella radalla peräkkäin? Ruotsissa V86-ajot ajetaan näin, eli samalla tavalla kuin Suomen Magic Monday, jollainen paraikaa nytkin on meneillään.

Alaviuhkola: "Kritiikki on ihan sama kuin täällä Suomessakin eikä siitä sodasta koskaan tullut voittajaa. Solvalla sai sitten rakentaa oman päivänsä. Se ei näytä onnistuvan, eikä SolvallaanS ei nyt sitten tule ketään.

V86:n ajaminen on ollut ATG:n strategialle tärkeä, ja sitä on jatkettu, vaikka siitä on tullut peliyhtiölle suunnilleen tappouhkauksia."

17.50

Alaviuhkola: "Ruotsissa radat toki yrittävät omaa varainhankintaa, mutta se on vaikeaa. Vuokrataan parkkipaikkoja, halleja koiranäyttelyyn ja sellaista, mutta tulo on pientä ja kyllä ne pelit on se pääjuttu."

Pekka Pitkänen, pelaaja: "Olen pelannut lähes 50 vuotta. Ensin Ruotsin puolella ja nyt sitten täällä. Jo silloin sanottiin Ruotsissa, että pelaamisen mahdollistavat kympin pelaajat. Tämän vuoksi Ruotsin 75 kiinnostaa Suomessakin, koska sinne voi pelata näin."

Alaviuhkola: "En tiedä miten paljon suomalaiset pelaavat Ruotsiin, mutta minulta on tiedusteltu voiko sen kieltää."

17.54

Matti Mahlamäki päättää tilaisuuden. Lähetykset alkavat kohta Oulusta, jossa juostaan Magic Mondayn ensimmäiset lähdöt. Loput juostaan Teivossa.

Olisiko Suomella opittavaa Ruotsista. Siitä puhuttiin Teivossa maanantaina. Kuninkuusravit keräävät yhä Suomessakin valtavasti katsojia ihan paikan päälle raveihin. Kuva Teivon Kuninkuusraveista vuonna 2011 ja kuvassa Tommi Kylläinen ja Womanizer.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos