Näin ratkesi Petra Ollin historiallinen painin maailmanmestaruus - Urheilu - Aamulehti

Tästä oli kyse Petra Ollin MM-kullan varmistaneessa hässäkässä – sankari hyräili suosikkiartistiensa lauluja hallin käytävällä

Petra Olli (oik.) ja Danielle Lappage väänsivät hurjan MM-finaalin.

25.10.2018 7:30

Petra Olli luuli jo hetken, että himoittu maailmanmestaruus vietäisiin hänen käsistään.

Ollin, 24, ja Kanadan Danielle Lappagen välinen 65-kiloisten sarjan MM-finaali päättyi hämmentävissä tunnelmissa. Olli johti viimeisille sekunneille tultaessa pistein 5–3.

Lappage onnistui kahden pisteen suorituksessa, kun finaalia oli jäljellä vain 0,2 sekuntia. Ottelu oli tasan, 5–5. Kanadalaisleiri juhli jo maailmanmestaruutta, Olli luuli kultamitalien vaihtuneen hopeisiin viimeisillä sekunnin kymmenyksillä.

Lopputulosta odotettiin Budapestin urheiluareenassa pitkään ja jännittyneisyys oli helppo aistia tv-ruudusta läpi. Olli vaikutti murtuneelta, Lappage tuuletti miedosti.

Totuus tuli pitkän ja piinaavan odotuksen jälkeen: Petra Olli on maailmanmestari!

Tasatilanteessa ratkaisevat ensin korkea-arvoisimmat suoritukset ja sitten varoitukset. Ollin ja Lappagen pistesuoritukset (2–2–1) olivat identtiset, joten varoitukset ratkaisivat. Lappagella oli alla varoitus.

Kanadalaiset luulivat jännittävässä tilanteessa, että viimeisin tehty pistesuoritus ratkaisisi voittajan. Näin ei ollut.

Lappagen leiri haastoi vielä viimeisen kahden pisteen suorituksen ja haki lisäpisteitä. Haasto epäonnistui, jonka tuoma lisäpiste varmisti loppuluvuiksi 6–5 Ollin hyväksi.

Mestaruus olisi irronnut ilman lisäpistettäkin. Tilanteen selvitti Aamulehdelle paikan päällä ollut Suomen joukkueenjohtaja Pasi Sarkkinen.

–Sekoiluahan sitä oli matsin jälkeen. Painijan pitäisi tietää säännöt. No, tulipahan taas kerran jännitystä koko rahalla. Loppu hyvin, kaikki hyvin, Olli huokaisi ottelun jälkeen STT:lle.

Petra Olli herkistyi, kun maailmanmestaruus varmistui.

Kyyneleitä ja iskelmiä

Olli purskahti vuolaaseen itkuun trillerimäisen ottelun ratkettua. Takana oli tukku pettymyksiä, jotka olivat hioneet Ollin valmiiksi historialliseen voittoon.

Rion olympiakisat päättyivät katkeraan toisen kierroksen tappioon. Viime kauden pilasi polvivamma ja päättyneissä MM-kisoissa Olli paini vihoitellut kyynärpää vahvasti tuettuna.

–MM-kulta oli kauden päätavoite, ja se on nyt täyttä totta, Olli iloitsi.

Lappajärveläisestä tuli ensimmäinen suomalainen painin maailmanmestari sitten Marko Yli-Hannukselan ja vuoden 1997. Lisäksi Olli on ensimmäinen suomalaisnainen, joka painii maailmanmestariksi.

Kun kamppailu oli päättynyt onnellisesti, Olli kykeni rauhoittumaan ja miettimään, millaiseen saavutukseen hän olikaan yltänyt.

Dopingtestiä odotellessaan Olli hyräili hiljaa Budapestin urheiluareenan käytävillä hänelle rakasta kotimaista iskelmämusiikkia. Päässä soi Taikakuu, Lauri Tähkä ja Juha Tapio.

Areenaan oli jäänyt Sarkkisen mukaan kolmisensataa suomalaista, jotka odottivat Ollia.

Unkarin keskiviikkoilta päättyi suomalaisiin riemunkiljahduksiin.

–Budapestissa pidetään suomalaisjuhlat, Sarkkinen kertoi.

Petra Olli

Suomalainen painija.

Syntynyt 5. kesäkuuta vuonna 1994 Lappajärvellä. 24-vuotias.

Seura: Lappajärven Veikot

Valmentaja: Ahto Raska, Pertti Olli

Aloitti painin vuonna 2002 ollessaan vasta kahdeksanvuotias. Harrasti nuorempana myös yleisurheilua ja voitti 15-vuotiaissa ikäluokkansa Suomen mestaruuden keihäänheitossa.

Asuu yhä Etelä-Pohjanmaalla.

MM-kisoissa: MM-kulta 2018, MM-hopea 2015.

EM-kisoissa: EM-kulta 2016 ja 2018, EM-hopea 2014.

Olympiakisoissa: hävisi Riossa toisella kierroksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos